Прибрали -- починаємо смітити - „Поступ“, 21 квітня

|

Не встиг розрекламований облдержадміністрацією місячник довкілля закінчитися, як стихійні смітники знову виростають, як гриби після дощу. Незважаючи на те, що впродовж місяця у Львові ліквідували 12 стихійних сміттєзвалищ, зокрема в парку Погулянка, поблизу Білогорщі та на проспекті Чорновола, у місті є ще інші, величина яких неприємно вражає.

Обабіч дороги Рясне — Брюховичі сміттєзвалище виникло не раптово. Впродовж останніх років частина соснового лісу поступово стала великим смітником району. Сьогодні купи сміття тягнуться на декілька метрів вздовж усієї лісосмуги, беручи свій початок від могили-пам`ятника воякам ОУН-УПА.

Проте заступник директора міського комунального підприємства „Інспекція благоустрою та екології Львова“ Леонід Назаренко розповів „Поступу“, що для початку необхідно з`ясувати, хто винен у цьому безладі. Адже окрім елементарної байдужості львів`ян, за купами несанкціонованого смітника „стоять“ конкретні люди, які відповідають за стан довкілля.

“У Львові є лише одне санкціоноване сміттєзвалище, решта — це стихійні смітники, які мусять бути ліквідовані. Коли інспектор з`ясує, за ким закріплена ця територія, та й чи взагалі є вона в підпорядкуванні міста, тоді інспекція складе відповідний припис до адміністративної комісії району з рекомендацією, аби смітник на території району ліквідували“, — зазначив пан Назаренко.

Водночас, якщо відповідальні за територію інстанції сміття так і не приберуть, їм доведеться сплатити чималу суму. Оскільки за порушення правил благоустрою, відповідно до статті 152 Адміністративного кодексу України, „світить“ штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів.

За словами Леоніда Назаренка, лише за І-й квартал цього року Інспекція благоустрою та екології Львова передала до районних адміністративних комісій 195 протоколів проти посадових осіб за порушення ними правил благоустрою і утримання території Львова. Разом з тим, інспекція скерувала ще понад 500 нагадувань про кепську ситуацію з довкіллям.

Але тенденції до чистоти у львів`ян поки що, на жаль, не простежується. Так, у першому кварталі 2003 року Інспекція благоустрою та екології Львова ліквідувала 10 самовільних сміттєзвалищ, а вже за аналогічний період цього року — сім нових стихійних смітників. Очевидно, не буде зайвим для Львова ще один місячник довкілля.

Ярина МАТВІЇВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *