“У нас можуть бути другі Грибовичі” - „Львівська газета“, 19 квітня

|

Мешканці села Скнилів Пустомитівського району звернулися в Генеральну прокуратуру України та Львівську міжрайонну природоохоронну прокуратуру у Львівській області з вимогою порушити кримінальну справу та притягнути до кримінальної відповідальності голову Скнилівської сільської ради Лева Стоцка за умисне забруднення довкілля, а саме: створення несанкціонованого сміттєзвалища. Окрім того, селяни звинувачують свого голову у зловживанні владою та хабарництві.

Конфлікт розпочався ще влітку 2003 року. Як повідомив у коментарі “Газеті” Богдан Білоус, мешканець села Скнилів, саме тоді сільський голова незаконно дозволив приватним фірмам Львова захоронювати в селі побутові, будівельні та інші відходи. Мешканці Скнилова переконані, що пан Стоцко надав такий дозвіл не безкоштовно, хоч і не можуть довести, що він брав хабарі.

“На території сільської школи є великий котлован, який нібито був виритий для гасіння вапна, – розповів пан Білоус. – Саме туди почали звозити відходи, заховані в мішках. А завозити є куди, оскільки розміри котловану приблизно 70х40 метрів, глибина – близько 4 метрів. Поряд зі школою є ще придорожня канава, куди також скидали всіляке сміття…”

За словами пана Білоуса, поблизу котловану розташовані церква і братська могила, а, найголовніше, поряд – криниця, з якої школярі та інші мешканці п’ють воду… “Це справді небезпечно, й тому ми звернулися в управління екології та природних ресурсів у Львівській області, – продовжував він. – На наші скарги до села 4 листопада 2003 року з перевіркою навідалася комісія обласного управління екології та природних ресурсів”.

Після проведеної перевірки склали акт №76 від 4.11.2003 року, в якому було зазначено, що справді “…навпроти сільської школи виявлено захоронення побутових, будівельних та інших відходів, що призвело до забруднення та засмічення земельних ресурсів… У придорожній канаві також виявлено несанкціоноване звалище побутових та інших відходів…”

На підставі перевірки видали відповідні приписи. Згідно з одним із них, зокрема, сільському голові надали термін до 31.12.2003 року ліквідувати незаконне звалище, і всі захоронені відходи вивезти на санкціоноване сміттєзвалище.

За словами Богдана Білоуса, сільський голова взявся активно виконувати припис державних інспекторів, але з точністю до навпаки. “Замість того, щоб вивозити відходи, їх просто почали засипати землею, – наголосив він. – Мало того, сміття продовжували завозити. Був випадок, коли привезли близько 3-5 машин колісних скатів. Але їх вивезли за село і запалили… Сморід стояв такий, що неможливо передати…”

“Ми вже не знаємо, що робити й куди звернутися, щоб якось вплинути на сільського голову. Тим паче, в нього велика родина, і він, як за кам’яною стіною, – не припиняв скаржитися пан Білоус. – Уже після перевірки ми ще декілька разів надсилали колективні скарги до інших інстанцій, але зворотної реакції немає…”

Як повідомив “Газету” державний інспектор з охорони навколишнього середовища у Львівській області Ігор Жук, 14 квітня 2004 року, зважаючи на скаргу мешканців Скнилова, провели чергову перевірку. “Ця перевірка – вже четверта в селі за останній час. Відбулася вона за участі прокурора міжрайонної природоохоронної прокуратури у Львівській області, – зауважив пан Жук. – Факти скарг знову підтвердилися, під час перевірки справді виявили порушення…”

За словами Ігоря Жука, склали протокол, згідно з яким сільський голова поніс адміністративні стягнення на суму 150 гривень, а на сільську раду, згідно з порахованими збитками, наклали штраф у розмірі 1000 гривень. “Ми побачили, що відходи засипали землею, – розповів пан Жук. – Звичайно, відкопувати їх ніхто вже не буде, але все, що не засипане землею, сільський голова зобов’язаний вивезти й засипати це місце добротним ґрунтом. Усе це він повинен зробити впродовж двох тижнів, тобто до 1 травня”.

Сільський голова Лев Стоцко в коментарі “Газеті” заявив, що про жодні стягнення нічого не знає, і взагалі, немає причини впроваджувати якісь каральні санкції. “До нас приїжджав прокурор і просто сказав засипати до кінця котлован, – зауважив він. – Ніякого несанкціонованого смітника тут немає, а я не маю причин щось приховувати чи брехати…”

За словами пана Стоцка, до котловану дійсно привозили машинами будівельні відходи: штукатурку, цеглу тощо. А також завозили землю, але з метою лише засипати його. Сільський голова відкинув твердження, що він брав якісь гроші від фірм, що привозили сміття. “Люди зі мною домовилися, що привозитимуть сміття, і я дав добро. Я взагалі тішуся, що засипають котлован… Про які гроші тут може йти мова…, – наголосив він. – Цей котлован викопали ще за Австрії, і ніякого вапна там не мали гасити, хтось таке вигадав… А щодо придорожньої канави, то в кожному селі є таке: там хтось щось кинув, там… от і маємо “несанкціоноване сміттєзвалище”.

Пан Стоцко запевнив, що постарається до 1 травня виконати поставлені прокурором умови. “Наша сільська рада бідна…, – продовжував він. – Але, де треба, ми задіємо техніку і, гадаю, впораємося.”

У світлі останніх подій свою думку висловив ще один мешканець села Володимир Луцишин. За його словами, такого й слід було очікувати. “Такі покарання нічого не дадуть, – наголосив він. – Тут усе “схвалено”, а ситуація – під “потрібним контролем”… Не хочу взагалі цією справою займатися. Був лише раз як свідок під час підписання акту, і більше не хочу з тим мати справи. В мене взагалі склалося враження, що невдовзі у нас можуть бути другі Грибовичі”.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *