Усі -- на суботник! - „Поступ“, 19 квітня

|

Минулої суботи на День довкілля чи не всі представники львівської влади взялися впорядковувати свою господарку, долучившись до всезагального прибирання.

З самісінького ранку керівники області та міста садили фруктові та екзотичні дерева, мили й чистили пам`ятники на кладовищах.

Міський голова Львова Любомир Буняк разом зі своїми заступниками засадив цілий фруктовий сад біля дитячого будинку, що на вулиці Комаринця. Загалом мер посадив півсотні яблуневих, сливових та грушевих дерев. По тому міські керівники приєдналися до толоки на Личаківському цвинтарі. Там Любомир Буняк трохи почистив доріжки між гробами, помив і пошкрябав шпателем пам`ятник українському письменникові, мемуаристові, соратникові Тараса Шевченка Якубові Гордону (справжнє ім`я Яковт Максиміліан), який саме цього дня змонтували на цвинтарі.

А повністю прибирання Львова, як запевнив Любомир Буняк, закінчиться до Дня міста, що цьогоріч відбудеться 2 травня. До речі, мер також пообіцяв, що до Дня міста всі головні магістралі Львова будуть приведені до ладу. Адже, сказав він, найважливіша нині проблема — ремонт доріг і поліпшення водо- та енергопостачання.

Загалом же мер цілком задоволений станом своєї господарки і вважає, що Львів зараз є доволі чистим. Принаймні, на його думку, сьогодні ситуація в місті є набагато кращою, ніж була досі.

А тим часом керівництво Львівської області — голова ЛОДА Олександр Сендега та його заступники — впорядковували Дубляни. На території Львівського державного аграрного університету (якому незабаром виповнюється 150 років) обласні владоможці посадили алею червоного дуба, а на земельних ділянках ЛАДУ — нові сучасні види суперкарликових та карликових яблунь.

Посадивши дерева у Дублянах, губернатор Олександр Сендега поїхав вносити свою лепту у заходи до Дня довкілля в інших населених пунктах Львівської області.

До речі, в районах Львівщини прибирали також доволі активно. Наприклад, у Пустомитах, як стверджує голова держадміністрації цього району Мирон Мельник, територію лише навколо озера в Глинній Навварії та вздовж автошляхів розчищало приблизно 60 працівників Пустомитівської РДА.

А тим часом в Стрийському парку працювали школярі та студенти. Їхня толока, яка проходила в межах акції „Марш парків“ була більш велелюдною. Близько сотні студентів та учнів прибирали сміття, впорядковували стежки, фарбували бордюри.

Як розповів нам голова оргкомітету, представник Студентського братства лісотехнічного університету Назар Сироватка, їхня акція є щорічною і відбувається втретє. Під її егідою вже прибирали парк на Погулянці і Піскові озера. Дійшла черга і до Стрийського парку. „Ми дізналися, що він і цьогоріч обділений увагою. Кожного року профспілки, інші інституції організовують тут толоки. Але зацікавлення парком чомусь незначне, тому ми вирішили виправити ситуацію і взятися за його впорядкування“, — каже Назар Сироватка. Він також додає, що їхня акція не є звичайною толокою, оскільки мета „Маршу парків“ – впорядкувати саме місцеві парки. Ідея належить американцям, які 1986 року вперше здійснили цей захід. Відтоді його послідовники щорічно до Дня Землі прибирають місцеві парки.

Участь в акції добровільна. Але охочих, як не дивно, за словами організаторів, ніколи не бракує. Адже, крім чистого повітря і нескладної роботи на учасників згодом чекає й святковий обід: переважно хот-доги і соки, які організаторам допомагають придбати спонсори. За гроші останніх, до речі, купили і пакети для сміття.

Катерина ЗЕЛЬМАН, Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *