Вікторія Лук’янець: “Я дуже люблю львівську публіку” - „Львівська газета“, 19 квітня

|

Серед “трьох великих Травіат”, відзначених якось Франко Дзефіреллі, автором найвизначнішої кіноверсії знаменитої вердієвської опери, – імена Марії Каллас, Терези Стратас і… нашої співвітчизниці, відомої оперної співачки Вікторії Лук’янець.

Декілька років тому львів’яни мали нагоду познайомитися з її дивовижним вокальним й акторським обдаруванням у цій ролі. Незабаром Вікторія Лук’янець знову співатиме на сцені Львівської Опери: 7 травня виконає партію Джильди в опері Дж. Верді “Ріголетто”, а 9-го – подарує великий сольний концерт. Ці виступи примадонни, організовані компанією “Дік Арт”, розпочнуть традиційний, уже 23-й, Міжнародний фестиваль музичного мистецтва “Віртуози”.

Напередодні гастролей співачка, яка впродовж десяти років постійно мешкає у Відні, адже є солісткою знаменитої Wiener Staatsoper, завітала до Львова, аби вирішити організаційні питання, відтак стала гостею “Газети”. Вікторія Лук’янець повідомила журналістів про останню приємну новину: щойно в Японії з’явилися її черговий (уже п’ятий) CD та DVD. Саме з обговорення цього успіху розпочалася й наша розмова.

– Чим, на вашу думку, зуміли причарувати слухачів не лише Старого світу, але й, здається, куточків планети?

– Мій дебют у Японії відбувся 1999 року, також у “Травіаті”, поруч із таким видатним тенором, як Марчелло Альварес (Аргентина). Із того часу виступала на японських сценах в операх “Бал-маскарад”, “Ріголетто”, “Лючія де Лямермур”, “Травіата”, “Любовний напій”, а також із серією концертів. Результатом стали вже п’ять DVD. Остання постановка стала особливо цікавою, адже її оформили в українському стилі – прикрасили сцену соняхами, що мені було особливо приємно.

Після перших виступів у Країні сонця, що сходить, японці уклали ексклюзивний контракт із фірмою La Voce, яка випускає CD та DVD, які продають у цілому світі. Тож мене дуже тішить така співпраця.

– Вам, мабуть, єдиній із українських співачок пощастило виступати свого часу з трьома великими світовими тенорами: Хосе Карерасом, Пласідо Домінго, Лучано Паваротті. Чи відрізняються якось наші уявлення про цих майже недосяжних “зірок” від їх реальної постави в житті й на сцені?

– Вони підтверджують правило: “Чим вища, чим талановитіша людина – тим вона простіша в спілкуванні, в повсякденному житті”. Це люди надзвичайно віруючі: спостерігала, як вони готуються до виступу, як поводяться на сцені. Це дуже велика відповідальність – і вони молять Бога, аби виправдати очікування публіки. У дійсності працювати з ними дуже приємно, не виникало жодних непорозумінь.

– Чим пояснюється ваш особливий сентимент до Львова?

– По-перше, завжди чудово, інтелігентно, тактовно організованими концертами, якими займається “Дік Арт”. По-друге, просто люблю це місто, місто, в якому жила Соломія Крушельницька. Люблю вашу публіку, тому завжди цікаво привозити сюди нові програми. У Львові на сцені відчувалася підтримка, всі костюми, декорації виготовили ідеально. Сподіваюся, наступний раз буде ще кращим.

Підготувала Лідія Мельник

P.S. Про те, що звучатиме в програмі української примадонни на сцені Львівської Опери, про її “коронні ролі” та родину, про творчі плани й про те, чи співатиме Лук’янець разом із рок-зірками, читайте в четверговому числі “Газети”, де буде опубліковано повний текст розмови з Вікторією Лук’янець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *