Звичайний Расизм - „Львівська газета“, 16 квітня

|

Двоє арабів у Львові стали жертвами нападу з расистським підґрунтям. 36-річному лікареві-кардіологу з Ірану Аміру Кабіні переламали ногу в трьох місцях. Міліція розшукує нападників, однак без особливого успіху – такі злочини рідко розкривають. Ці випадки уже звично відносять до категорії “побутових”.

Погожого квітневого вечора іранець Амір Кабіні разом зі своїм земляком Асхіном прогулювався поблизу гуртожитків медуніверситету на вулиці Пекарській. Обидва іноземці є фаховими лікарями. Амірові – 36 років, він – лікар-кардіолог. Три місяці тому приїхав до Львова і вступив до аспірантури. Тепер запитує себе: “Навіщо я сюди приїхав?!”

– Це трапилося ввечері, близько 19.00, – розповів “Газеті” Амір Кабіні. – До нас підійшли четверо “накачаних” хлопців. Запитали, звідки я. Я, на жаль, ще не дуже добре розмовляю українською, тому спочатку не зрозумів, про що йдеться. Але ті хлопці відразу ж напали на нас.

Амір і Асхін спробували втекти, але їх швидко наздогнали. Обох дуже побили, Амірові зламали ногу в трьох місцях. Арабів пограбували: в Аміра забрали куртку, мобільний телефон і гаманець, в якому було 200 грн. У 32-річного Асхіна – 500 грн.

Нині Амір Кабіні лежить у своїй кімнаті у третьому гуртожитку медуніверситету.

– Я приїхав сюди вчитися, – каже він. – Натомість лежу в ліжку. Просто жах, що тут відбувається! Я звертався в міліцію. І що? Вони прийшли, щось довго писали – і більше я їх не бачив.

– За короткий час навчання в нашому вузі він себе зарекомендував надзвичайно порядною, пунктуальною й обов’язковою людиною, – так охарактеризував Аміра Кабіні в розмові з кореспондентом “Газети” професор Орест Абрагамович, завідувач кафедри шпитальної терапії Державного медичного університету ім. Данила Галицького. – Він має великі плани щодо подальшої наукової роботи.

У Львові напади на арабів не поодинокі. “Газета” неодноразово писала про схожі випадки. Це, очевидно, стає звичним для нашого міста.

Товариш Аміра Кабіні, 26-річний гастроентеролог з Лівану Мухаммед Нажмеддін, став жертвою расистського нападу в лютому 2004 року.

– Поблизу клубу “Лялька” на мене накинулися одночасно декілька підлітків, які, схоже, уявили себе войовничими скінхедами, – розповів Мухаммед “Газеті”. Вони кричали “Чорні, їдьте звідси!”.

Внаслідок нападу арабський лікар отримав струс мозку.

У телефонній розмові з репортером “Газети” начальник ЛМУ УМВСУ Михайло Курочка повідомив, що з приводу побиття Аміра Кабіні вже порушили кримінальну справу. Однак детально коментувати пан Курочка відмовився, посилаючись на свою недостатню обізнаність у цій справі.

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *