Скандал на кордоні - „Поступ“, 16 квітня

|

Серйозний скандал вибухнув у польській прикордонній службі. Передучора за ґратами опинилися 23 функціонери Бещадського відділу служби в Перемишлі, тобто кожен третій працівник переходу в Корчовій, на кордоні з Україною. Це наслідки нічного рейду, який організувала служба внутрішніх розслідувань головної комендатури прикордонної служби, яка отримала сигнал про корупцію, що процвітає на кордоні.

З метою перевірки прикордонників і митників із Корчової пінкертони з внутрішньої служби розслідувань озброїлись кінокамерами, магнітофонами, перевдягнулися у туристів і вирушили на „полювання“. Кілька місяців роботи слідчих не минули дарма. Результати перевершили всі сподівання. Декількох прикордонників „взяли“ вдома, буквально витягши їх з-під перин, сімох заарештували на службі, а на решту одягнули кайданки, коли вони слухали лекцію на тему „Що таке корупція і як із нею боротись“ в будинку прикордонників у Перемишлі. „На „перепідготовку“ прикордонників послали саме для того, щоб їх акуратно заарештувати“, — пояснила журналістам Ельжбета Пікор — прес-секретар Бещадського відділення прикордонної служби в Перемишлі. Крайова прокуратура в Ряшеві, яка веде слідство у цій справі, вже розпочала допити підозрюваних. „З уже відомих фактів випливає, що корупціонери обікрали українських і польських перевізників на декілька десятків тисяч злотих“, — цитує заступника прокурора Войцеха Розіцького реґіональний додаток видання Gazeta Wyborcza. Прокуратура як докази їх вини має сотні відео- і аудіокасет, де видно і чути, як молоді люди віком 20-30 років, що працюють у прикордонній службі лише декілька місяців, вимагають гроші в людей, які хочуть перетнути кордон. Не менш істотним доказом будуть і самі гроші, а точніше — мічені купюри, які знайшли у підозрюваних. Згідно зі статутом прикордонної служби, митники і прикордонники, перебуваючи на бойовому посту, не повинні мати при собі понад 30 злотих. У затриманих знайшли навіть долари.

“З цього випливає, що, починаючи з січня цього року, переважно з українців, які хотіли в`їхати в Польщу, систематично брали гроші“, — додає Войцех Розіцький. — Всі затримані — молодші офіцери, які працювали на переході в Корчовій. До їхніх обов`язків входили перевірка документів, автентичності віз, сертифікатів, перевірка вантажу і автомобільного транспорту. З тих, хто не хотів проходити детальний огляд, вимагали гроші“.

Нагадаємо, що на переході в Корчовій загалом працюють 60 прикордонників-контролерів. Але Корчова, як з`ясувалося, не є чимось унікальним на українсько-польському кордоні. Вже сьогодні прокуратура та внутрішня служба почали перевіряти інші застави. Так що це тільки початок, і на Польську прикордонну службу чекає ефект доміно. Цікаво, чи можливе щось схоже з нашого боку кордону?

Михайло МИШКАЛО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *