Богдан Карп’як: “У нашому змагальному календарі практично не було перерви”- „Львівська газета“, 16 квітня

|

Однак, якщо у вищій, першій і другій лігах нині триває друге коло боротьби, чемпіонат Львівської області з футболу розпочав нову сторінку своєї історії. Про переваги календарної схеми “весна-осінь”, зважаючи на наші кліматичні умови, ми вже неодноразово згадували, ставлячи за приклад футбольну першість Львівщини, однак розмова нині не про це. Незважаючи на весняний старт чемпіонату, відомо, що футбольне життя на Львівщині не завмирає навіть у зимовий період. Про це й інші особливості футбольного буття області “Газеті” розповів віце-президент Федерації футболу Львівщини, делегат Федерації футболу України Богдан Карп’як.

– Новий футбольний рік у нас традиційно розпочався взимку дитячо-юнацьким турніром пам’яті відомого львівського футболіста, педагога та тренера Володимира Вараксіна, – розпочав пан Карп’як. – Багато років тому цей турнір планували лише для участі львівських команд, однак він набув міжнародного статусу. Неодноразово участь у ньому брали команди з Польщі. Цьогоріч серед 14 учасників були колективи з Росії та Молдови. Уже вкотре переможцями змагань стали вихованці футбольної школи “Карпати”, що свідчить про її цілеспрямовану роботу в підготовці молодих кадрів. Після нього, вже вп’яте, відбувся турнір серед дорослих команд майстрів та аматорських колективів пам’яті заслуженого тренера України Ернеста Юста. Цьогоріч його переможцем стала команда “Рава” з Рави-Руської, яка у фіналі здолала опір першолігових “Карпат-2”. Цикл турнірів у міжсезоння традиційно завершив Кубок Федерації, що проводиться безпосередньо перед початком чемпіонату за участю аматорських колективів. Він є чудовою можливістю перевірити свої сили перед стартом обласних змагань. У цьому турнірі найсильнішими виявилися футболісти клубу “Рава-2”. Тож, як бачимо, в нашому змагальному календарі практично не було перерви.

– Нещодавно стартував чемпіонат у першій обласній лізі…

– Так, планували, що боротьбу в ньому розпочнуть 18 команд, а не 14, як було торік, однак через фінансові негаразди від участі у розіграші відмовився городоцький “Колос”. Відтак у першому турі свої матчі зіграли лише 16 клубів. Нині триває робота із залучення до участі в чемпіонаті першої ліги ще однієї команди. Уже найближчим часом остаточно визначимося з кандидатурою. Серед можливих варіантів розглядаємо Турку, Сокаль і Добросин. Щодо новачків, які розпочали сезон у першій лізі обласного чемпіонату, то це переможець друголігових змагань “Буг-Олнова” з Буська, срібний призер турніру в другій лізі “Розділля” (Новий Розділ), а також “Енергетик” із Добротвора, який володіє належною матеріально-спортивною базою для організації та проведення матчів у першій лізі.

– Які враження справили на вас підсумки перших турів боротьби?

– Вони минули на хорошому конкурентному рівні, були видовищними та напруженими. Щодо несподіванок, то, мабуть, варто виокремити результат матчу першого туру між “Енергетиком” із Добротвора та ФСК “Яворів”, у якому дебютант завдав нищівної поразки середняку ліги, багаторазовому чемпіону та володареві Кубка області – 5:1. У другому турі найбільший інтерес викликала зустріч непримиренних суперників – “Гарая” з Жовкви та трускавецьких “Карпат”. Ці клуби, на мою думку, в чемпіонаті боротимуться за найвищі місця в заліку.

– Пригадую, що впродовж минулого турніру склади команд, що виступали в чемпіонаті Львівщини, поповнили кілька гравців із професійних клубів вищої ліги, як от Роман Толочко, який виступав за трускавецькі “Карпати”. Чи не спостерігається така тенденція й у цьому сезоні?

– Відразу зазначу, що, згідно з регламентом минулих змагань, ми дозволяли гравцям команд майстрів віком до 21 року в необмеженій кількості та двом гравцям віком понад 21 рік виступати за аматорські колективи. У цьому сезоні ухвалили рішення про дозвіл на виступи лише гравців віком до 21 року. Тож молоді футболісти, які уклали контракти з професійними клубами, однак поки що не мають там належної ігрової практики, можуть безперешкодно підтримувати спортивну форму в обласних змаганнях. Щодо старших футболістів, то вони, за рішенням федерації, такої можливості не матимуть.

– Коли розпочнуться змагання в другій лізі обласної першості?

– Початок турніру в другій лізі заплановано на 25 квітня. За попередніми домовленостями, в ньому візьмуть участь 20 команд. Клуби змагатимуться в двох групах, які будуть сформовані за територіальною ознакою. Відверто кажучи, особисто я не є прихильником такої системи, оскільки переможця у цих змаганнях визначатимуть за суб’єктивним принципом, адже всі учасники не зможуть зустрітися в очних поєдинках, а боротимуться за першість у групі. Проте на цей крок у федерації зважилися з об’єктивних причин. Важко собі уявити, як, скажімо, команда зі Славського, яка виявила бажання змагатися у другій лізі футбольної першості Львівщини, виїжджатиме на календарну зустріч у Сокаль, долаючи приблизно 250-кілометрову відстань, і в той же день повертатиметься додому. Погодьтеся, що за таких обставин про якісний видовищний футбол не може бути й мови.

– Як підготувався до чемпіонату місцевий суддівський корпус?

– Найперше зауважу, що на Львівщині, та й загалом в українському футболі, в суддівстві спостерігають зміни на краще. Велику роботу в цьому напрямку здійснив Комітет арбітрів ФФУ й Асоціація футбольних арбітрів України. Безумовно, що її позитивні наслідки неодмінно проявляються і на нижчих рівнях. Минулоріч на підсумковому засіданні Комітету арбітрів ФФУ робота Комітету арбітрів Федерації футболу Львівщини отримала високу оцінку. Лише за останні 5-6 років ми підготували низку кваліфікованих суддів на чолі з арбітром ФІФА Андрієм Шандором. Відзначу прогрес молодих арбітрів Юрія Грися, Юрія Можаровського, яких на цей сезон Комітет арбітрів ФФУ рекомендував для обслуговування змагань першої ліги національного чемпіонату. Щодо обласних змагань, то впродовж минулого року наші арбітри відпрацювали без суттєвих зауважень, на високому професійному рівні.

Розмовляв Андрій Везденко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *