Яцюк і Онищенко можуть залишитися без адвокатів? - „Львівська газета“, 15 квітня

|

Без сумніву, усі терміни, відведені для розслідування катастрофи на Скнилівському летовищі 27 липня 2002 року, вже вичерпані. Та, попри це, військова прокуратура, схоже, не полишає надії якнайшвидше поставити в ній крапку та завершити слідство, чого б це їй не коштувало. Як повідомив “Газету” адвокат генерал-лейтенанта Сергія Онищенка Сергій Казимир, віднедавна на нього тиснуть, аби усунути від справи. І для такого твердження є підстави.

Пан Казимир розповів, що відчув тиск після того, як разом із Віталієм Домашовцем, адвокатом підполковника Юрія Яцюка та полковника Олега Дзюбецького, провів 11 лютого 2004 року прес-конференцію в Центрі суспільних досліджень “Газети”, на якій прозвучала заява про фальсифікацію висновків слідчої групи в цій справі. “Після тієї прес-конференції відчув особисто, що постало питання вибити мене зі справи як адвоката, – зазначив він. – Окрім того, схоже на те, що мене взагалі хочуть позбавити адвокатського свідоцтва та права займатися цієї діяльністю”.

За словами Сергія Казимира, останніми роками військова прокуратура перетворилася на організацію, де надзвичайно брутально порушують закони та права військовослужбовців. “Щоб якось виправдати своє існування, там порушують кримінальні справи лише за незначними та формальними підставами, – розповідав він. – Та коли захист людей здійснюють відповідно до закону і справу закривають за реабілітуючими підставами, то відразу починається пресинг на адвоката…”

Підтверджуючи свої слова фактами, пан Казимир розказав, що в одній із паралельних справ, яку він веде, військовий прокурор звернувся до відповідних інстанцій, аби з’ясувати, чи сплачує адвокат Сергій Казимир податки з гонорарів своїх підзахисних.

“Податків я не сплачую, бо маю статус ветерана війни, оскільки служив в Афганістані, – обурювався він. – Та, знаючи про це, прокурор все одно подав такий запит”.

Близько півтора року тому хулігани побили двох його доньок. Одного зловмисника затримали перехожі, і пан Казимир привів його в міліцію. “Згодом справу закрили, і при цьому просили про це мене та дочок, – продовжував правник. – Зараз же військова прокуратура знову займається цією справою і, зокрема, мною як цивільною особою, аби довести, що я, не маючи права, побив хлопця дорогою в міліцію…”

Парадокс у тім, що Сергій Казимир, сидячи в своєму кабінеті, шукає факти фальсифікації щодо “скнилівської справи”, а поряд, через стінку, збирають компромат на нього. “В нас така демократія, – наголосив пан Казимир. – Якщо він належним чином працює, то його потрібно позбавити такої можливості. Якщо ж він тісно співпрацює зі слідчим, який, у свою чергу, скеровує до нього клієнтів, то трудиться і на себе, і на слідчого. Ось такий адвокат потрібний нашій теперішній юстиції…”

Про свої неприємності після зазначеного брифінгу розповів у коментарі “Газеті” і Віталій Домашовець, адвокат Юрія Яцюка. За його словами, 31 березня, коли він повертався в машині додому, біля залізничного переїзду на вулиці Шевченка, де пригальмував на аварійну зупинку, на нього напали двоє невідомих і добряче побили. “Вони під’їхали в “Жигулях” і, витягнувши мене з машини, кілька хвилин били, – розповідав він. – Я не можу точно стверджувати, що це було спеціально організовано, але все ж, на мою думку, це не був звичайний хуліганський напад…”

Як стверджує пан Домашовець, він написав заяву на ім’я начальника міського управління міліції, в якій повідомив номер і колір автомобіля нападників, та поки що результатів немає.

Також, за словами Віталія Домашовця, після тієї прес-конференції ним і паном Казимиром справді “зацікавилися”… “Відразу зі мною прагнув поспілкуватися керівник слідчої групи Андрій Стригун, із яким у нас дуже напружені стосунки, – сказав він. – Пан Стригун наполегливо хотів дізнатися, що я мав на увазі, коли повідомляв про фальсифікацію. Але я вимагав, щоб усе сказане занотували в протоколі – після цього в нього вже не виникало бажання щось з’ясовувати”.

Слід зауважити, що правники, незважаючи на такі складні теперішні обставини, не мають наміру відступати і не відмовляються від своїх закидів про фальсифікацію “скнилівської справи”.

“Ця справа – ганьба для прокуратури, – наголосив Сергій Казимир. – Не знаю, як вона закінчиться, а от те, що завершиться ганьбою для слідства прокуратури, – це точно”.

У всіх фальсифікаціях юристи звинувачують лише військову прокуратуру, зокрема слідчу групу. “Я звернувся з листом до президента, в якому зазначив, що методи роботи в прокуратурі – злочинні. Їхні козирі – шантаж, погрози, фальсифікація, – сказав адвокат Сергій Казимир. – І кожне це слово можу підтвердити документами…”

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *