Дефіцит міліціонерів - „Поступ“, 8 квітня

|

Рівень довіри львівського населення до міліції — близько 10%, стверджують останні дані соцопитувань. Самі правоохоронці переконані, що на негативний імідж чи не найбільше впливає неефективна робота місцевих дільничних інспекторів, що зумовлено їх гострим дефіцитом. Адже подекуди міліціонер обслуговує територію, на якій мешкає понад 6 тисяч осіб. Натомість, відповідно до розрахунків Міністерства ВС України, на одного працівника служби ДІМ повинно припадати максимум 3 тисячі „підопічних“ у містах та приблизно 2,2 тисячі — у сільській місцевості.

Отож, учора у приміщенні Львівського УМВСУ представники органів влади та керівники міліції усіх рівнів провели координаційну нараду щодо поліпшення діяльності служби дільничних інспекторів.

Загалом, говорили на нараді, увесь Львівський реґіон обслуговує лише 563 штатних працівники служби ДІМ. Найскрутніше з дільничними у Буському, Золочівському, Перемишлянському, Пустомитівському, Радехівському та Стрийському районах. Там на одного інспектора припадає від 4,8 до 5,3 тисячі мешканців. Щодо нашого міста, то тут найгірша ситуація у Франківському та Сихівському районах, де під опікою одного міліціонера є від 5,2 до 6,4 тисячі мешканців. Тому, запевняє керівництво львівських правоохоронців, у нашому реґіоні обов`язково треба збільшити штат дільничних інспекторів на 450 працівників.

Крім того, міліціонери працюють у цілком несприятливих умовах: більшість із них не забезпечені транспортом, приміщенням, засобами зв`язку, формою. Так, на усіх обласних інспекторів МРВ виділили лише дев`ять автомашин у сільській місцевості, до того ж п`ять із них уже варто списати. У чотирьох дільничних пунктах Шевченківського та Личаківського районів нашого міста відсутній телефонний зв`язок. Не набагато краща ситуація в інших районах.

Тому не дивно, що кримінальна ситуація на Львівщині погіршується. Так, за даними управління МВСУ у Львівській області, збільшилась кількість грабунків (на 89,7%), крадіжок (на 11,4%), злочинів, пов`язаних із наркоманією (на 16%). У середньому щодоби в області скоюють 63 злочини.

Та крім кількісного аспекту цієї проблеми, існує ще й якісний. У реґіоні гостро бракує професійних працівників служби ДІМ. Тоді як, згідно з правилами, інспектори мусять бодай двічі на рік звітувати перед мешканцями „своєї“ території, більшість львів`ян навіть не знають дільничних в обличчя. Як запевняє в. о. начальника Львівського міського управління МВСУ Михайло Курочка, зараз у місті детально перевіряють роботу кожного інспектора, вже цього року у Львові через непрофесійність звільнили чотирьох міліціонерів.

А тим часом ходять розмови, що нинішній начальник управління МВСУ у Львівській області Олег Сало перебуває на цій посаді останні дні і незабаром переїде до Києва. Існує дві версії щодо його нової посади — начальник охорони Адміністрації президента (зараз це місце посідає Валерій Строгий) або начальник департаменту ДАІ України. Щоправда, сам пан Сало заперечує цю інформацію. Принаймні на позавчорашній прес-конференції у приміщенні Львівського управління МВСУ він запевнив журналістів, що інформація про його переведення на вищу посаду до столиці — чутки, а він сам не хоче їхати до Києва. Проте, зауважив пан Сало, якщо це буде потрібно, то він змінить посаду чи місто і переїде хоч до Сум. Не підтвердили інформації про призначення Олега Сала й у прес-службі МВС України. Хоча, як зазначили в Міністерстві, про кадрові ротації на такому рівні розголошують лише після їхнього завершення.

Катерина Зельман

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *