Мораль і політика – речі сумісні - „Високий замок“, 7 квітня

|

12 квітня минулого року на політичній карті України з’явилась нова сила – партія Християнсько-Демократичний Союз (ХДС). Активно розбудовується вона і на Львівщині. Про перспективи християнсько-демократичного руху в області розповідає голова обласної партійної організації ХДС, депутат Львівської міської ради Антон Ружицький.

– Пане Антоне, для чого створювався ХДС? Виборці і так уже губляться у тих партіях, що вже є.

– Такої партії, як ХДС, в Україні ще не було. Досвід партієтворення показує, що партія є найбільш життєздатною та перспективною у ситуації, коли вона розбудовується на зрозумілій та чіткій ідеологічній основі. Однією з визнаних у світі та в політологічній науці є християнсько-демократична ідеологія. В багатьох європейських державах партії такої орієнтації є домінуючими у політикумі. Донедавна в Україні діяло близько 7 партій, у назві яких є різні видозміни слова “християнська”. Практично їх ідеологічні засади близькі і подібні. Уся проблема була лише в лідерах партій та їх світоглядних позиціях, політичній орієнтації на перспективи розвитку України. Особливо в контексті майбутніх президентських виборів. Реалії державного будівництва України, процес становлення громадянського суспільства, вдосконалення виборчих механізмів та процедур, досвід останніх виборчих кампаній, необхідність концентрації зусиль, ресурсів та коштів змусили нас розглянути питання щодо об’єднання. Приємно, що християни-демократи Львівщини стали у цій справі своєрідними першопрохідцями і продемонстрували це всій області та й країні. З появою ХДС з’явилась реальна альтернатива існуючим “динозаврам” українського політикуму.

– Але “динозаври” потужніші. А хто відважився “влитися” у ХДС?

– Епоха неідеологічних партій відходить. Вони просто відімруть. Щодо ХДС, то надзвичайно важливо, що партійні низи зрозуміли необхідність об’єднання усіх християнських партій і створення нової демократичної структури, яка б розбудовувала Україну на христянських засадах. Сьогодні з нами колишні члени ХДПУ, ВОХу УХДП, РХП та ХНС, які вірні ідеалам християнської демократії, які змогли піднятись вище вузькопартійних та тимчасових інтересів. Ми зрозуміли, що в єдності наша сила, що лише об’єднавши свої зусилля ми збудуємо справжню ідеологічну, народну партію.

– Люди сьогодні мало кому вірять. На політичному “ринку” України нині домінують давні гравці – Рух, соціал-демократи, трудовики. А що запропонуєте виборцям ви?

– Ми не боремось із жодною політичною силою. Ми говоримо про переваги нашої програми, наших ідей і справ. Сила ХДС – в ідеології. Ми повинні донести до кожного виборця, до кожного громадянина нашу ідеологічну основу. Ми партія прогнозована, наша політика – відкрита і відверта. Переконаний, що союзником такої партії неодмінно стане така вагома й потужна інституція нашого суспільства, як Церква. Ми – партія правоцентристська, яка стоїть на чітких антикомуністичних позиціях. Ми переконані, що колишня партноменклатура не має права обіймати посади в органах виконавчої влади. Сьогодні ми є опозиційною партією. ХДС – в опозиції до корупційної, злочинної, антиукраїнської влади. Як на місцях, так і в центрі. Наша опозиційність не є крайньою, а конструктивною. Ми пропонуємо владі діалог, реалізацію тих програм і рішень, які вироблені партією і які йтимуть на користь нашому регіону та державі. Я переконаний, що політика і мораль – речі сумісні. Виборці повинні судити про політика не за його кон’юнктурними висловлюваннями, а за тим, яким він був протягом усього свого життя.

– І як йде розбудова ХДС на Львівщині та й в Україні?

– Нині ми від періоду своєрідного внутріпартійного бродіння підійшли до періоду чіткого організаційного оформлення нашої партійної структури на Львівщині. Нам вдалося без особливих дискусій і конфліктів врахувати інтереси усіх суб’єктів об’єднавчого процесу в області. Сьогодні структури ХДС є в усіх без винятку районах області та містах обласного значення. Крім того, створена громадська організація Християнсько-Демократичний Союз молоді, основу якого складає студентська молодь Львівщини. У Львівській міській раді на базі депутатів від ХДС працює депутатська група “Християнський вибір”. Наша партія є активним учасником політичного блоку “Наша Україна”. На виборах 2002 року партія стала парламентською. Приємно, що ідеї ХДС серйозно “приживаються” в південних областях країни, особливо в Криму. 102 члени партії сьогодні є депутатами місцевих рад різних рівнів та мерами міст України. Християнсько-Демократичний Союз – єдина з українських партій, яку було прийнято повноправним членом до світового Інтернаціоналу Християнсько-Демократичних та Народних партій. Це – серйозне визнання світовою спільнотою наших програмних цілей і цінностей.

– Пане Антоне, на Львівщині є багато прихильників партії ХДС, чи це просто вдало вибрана назва партії, чи це прийнятні для більшості людей програмні принципи?

– Політика ХДС ґрунтується на християнському розумінні людини, що дає етичну основу христянсько-демократичній політиці. Саме особистість є центром нашої політичної філософії. Ми визнаємо кожну людину як унікальну та недоторканну особистість, незалежно від національності, політичних та релігійних переконань, матеріального статку. Кожна людина має гідність, свободу волі й морального вибору, несе відповідальність перед Богом, суспільством і собою. Нашими основними цінностями є Справедливість, Відповідальність, Солідарність. Ми вважаємо ці принципи важливими для Української держави, суспільства, людини. Адже Справедливість – це створення рівних можливостей і умов для всіх і кожного в реалізації себе як особистості, в задоволенні прав та свобод людини. Відповідальність – як обов’язок відповісти за свої діяння. Солідарність – турбота та взаємодопомога.

Олена ЛУГОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *