Пік передвеликодніх цін - „Високий замок“, 7 квітня

|

На продовольчих ринках море людей – поміж проходами важко протиснутися. Сир, сметана, яйця, м’ясо, копченості – продукти, які напередодні свята користуються найбільшим попитом. Що почім сьогодні на ринках у Львові?

Домашні ковбаси вельми різняться у цінах, вочевидь, залежно від якості. Аби не відповідати раз за разом на численні “По скільки?”, господині пишуть ціни на аркушах паперу. Я зауважила домашню “Дрогобицьку” за ціною 34 гривні за кілограм, домашню “Рублену” – 24 гривні за кілограм, “Шинку” – за 28 гривень. Є й набагато дешевші ковбаси. “Домашня” різного ґатунку коштує і 17, і 18, і 20 гривень. Пропонують великий вибір м’ясних рулетів – курячі, сирно-курячі (м’ясо курки, загорнуте у лист з голландського сиру) тощо. Ціна – переважно 20 гривень за кілограм.

Недешева копчена полядвиця – 28 гривень. Домашній копчений шпондер переважно коштує 14 гривень. “Кишка” – по 7 гривень за кілограм. Окремі продавці, аби не лякати львів’янок “космічними” цінами, вдаються до маленьких хитрощів. Пишуть ціну не за кілограм, а за паличку ковбаси або за кільце. Кільце ковбаси можна купити і за 12, і за 9, і навіть за п’ять гривень. Продавці переконують господинь, що саме їхнє кільце (“таке червоненьке!”) виглядатиме у великодньому кошику найкраще. Гори копченостей на прилавках хоч і “тануть”, але, схоже, не так швидко, як би того хотілося продавцям. Пропозиція перевищує попит. “Скільки я там продала, кілограмів п’ять, – зітхає жінка, – люди не мають грошей, купують по півкіло…”.

Левова частка покупців тим часом вишикувалася у довжелезні черги біля фірмових кіосків з копченостями. Вітрину одного з них я уважно вивчала. “Шпондер” – 15 гривень. Копчене підгорля – 10. Ціна на домашню ковбасу дуже різна і коливається у межах від 12 до 16 гривень.

Ще можна придбати м’ясне на ятках. Тут ціни найнижчі. Шпондер – 11-12 гривень. Домашня ковбаса – 11 і навіть подекуди 10 гривень. Шинка – 15 гривень за кілограм, “Кури бульйонні” – 5,70. “Хлібець” – 10 гривень за кілограм. Але покупців майже нема. Я запитала одну з жінок, чому вона тут не купує. “По-перше, тут нема холодильника, а на вулиці вже досить тепло, по-друге, я підозрюю, що це польська продукція…”.

Поцікавилася передвеликодніми ринковими цінами на сире м’ясо. Волове – як правило, 16 гривень за кілограм, свинина – 17. Свиняча сира полядвиця – 25 гривень за кілограм, волова – 22. Схоже, ціни на ринках сьогодні не вельми різняться від магазинних.

Сир у ці дні можна придбати по 6 гривень за кілограм, стільки ж коштує літр домашньої сметани (магазинна сметана приблизно на гривню дешевша). Яйця – від 30 копійок до 37. За домашні зазвичай просять 50. Скрізь на ринках продають дуже багато розлитої у пляшки нерафінованої олії за ціною 4 гривні 30 копійок за літр. За моїми спостереженнями, розливну олію купують рідше. На кожному ринку багато бабусь з пучками хрону в руках. Коштують такі пучки (3-4 штуки) одну гривню. Про те, що наближається свято, свідчать і деякі особливі товари, які останніми днями з’явилися на ринках. Найрізноманітніші наліпки на яєчка (жінки просять одну гривню за набір), розмальовані рушники на великодні кошики (зазвичай коштують 4-5 гривень), свічки-яєчка (по 1.50) і писанки (одна з жінок просила три гривні за штуку).

Звісно, вирушаючи на передвеликодні закупи, кожна господиня хвилюється, аби усі придбані продукти були якісними й смачними. Ми попросили провідного спеціаліста управління у справах захисту прав споживачів Надію Зеновіївну Бригінець дати нашим читачкам кілька порад.

– Купуючи до свят сільськогосподарську продукцію – ковбасу, яйця, птицю, сметану, сир – насамперед потрібно запитати у продавця, чи має він на свою продукцію висновки лабораторної експертизи. У продавця, який не має таких висновків, купувати продукцію не варто.

– Де ви особисто завжди закуповуєтеся – на ринку чи у магазині?

– Переважно у магазині – на ринок не вистачає часу. Та й, з досвіду, почуваюся спокійнішою, коли купую у звичайному магазині. До таких великих свят, як Різдво чи Пасха, купую, звісно, й на ринку і тоді намагаюся дотримуватися тих порад, які сама даю людям. Я вже знаю більш-менш жіночок, у котрих з року в рік купую ковбасу чи сметану. Навіть якщо знаю жіночку, запитую: “Ви вже здавали продукцію на перевірку в лабораторію? Покажіть, будь ласка, документ”. Здоров’ям ризикувати не можна. З власного досвіду знаю: не всі мають лабораторне посвідчення – трапляється, люди приходять і відразу стають торгувати, а оскільки продавців вельми багато, кілька працівників лабораторії не всіх відразу встигають перевірити, тож про власну безпеку насамперед слід потурбуватися самим.

– Деякі львів’янки стверджують, що вміють якість продукції визначити на смак…

– Я б не радила покладатися тільки на смак. Продукція стосовно смакових якостей може бути добре заправлена (сіль і перець у достатній пропорції), але сама технологія виготовлення може бути порушена. Ми ж не знаємо напевне, чи товарне сусідство дотримувалося під час приготування, чи не був порушений температурний режим… Нині піднялася температура повітря, тож про небезпеку слід завжди пам’ятати. І ще кілька порад. Перш ніж купити молоко чи сметану, слід подивитися на зовнішній вигляд продавця. Має бути чистенький фартушок, нарукавники. Однозначно не повинно бути чорних смужок під нігтями – це елементарні вимоги гігієни.

А тим часом…

В Україні індекс споживчих цін у березні 2004 року становив 100,4%, з початку року – 102,2%. Як повідомляє Держкомстат, на споживчому ринку в березні ціни на продовольчі товари загалом зросли на 0,5%.

Найбільше (на 5,2-2,2%) подорожчали фрукти, крупи і бобові, ковбасні вироби і копченості, м’ясо і птиця. На 1,2-0,8% подорожчали пшеничне борошно, макаронні вироби, рибні консерви, олія, тваринні жири, риба і морепродукти, цукор. Водночас на 7,3% подешевшали овочі. На 1,0-0,3% знизилися ціни на молоко і молочну продукцію, картоплю, вершкове масло, мед, яйця.

Ціни на непродовольчі товари зросли на 0,3%.

Ціни (тарифи) на послуги зросли на 0,4%. На 2,1-1,0% підвищилася квартирна плата, вартість послуг медичних установ, початкової загальної освіти, спортивних установ, ремонту предметів особистого користування та індивідуальних послуг.

Галина МИЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *