Пригоди „Нашого репортера“ на кордоні - „Поступ“, 5 квітня

|

Черги на українсько-польському кордоні — результат саботажу польських митників і прикордонників, які не хочуть погоджуватися з умовами, що їх висуває ЄС.

Прикрий інцидент трапився минулої суботи в пункті перепуску „Шегині — Медика“: польські прикордонники затримали знімальну групу львівської телевізійної програми „Наш репортер“, яка, повертаючись з міжнародної економічної конференції „Прикордонна співпраця України та Польщі: шанси і загрози“(детальніше на с.4), вирішила зняти сюжет про довжелезні черги, які останнім часом знову стали звичним явищем на українсько-польському кордоні.

Як повідомила „Поступу“ шеф-редактор служби телевізійних новин „Наш репортер“ Леся Ігнатик, що була серед телевізійників, спершу львівським журналістам заборонили знімати автомобільну чергу. А потім, коли оператор скерував камеру на польського прикордонника, попросили вийти з машини й віддати касету з відеоматеріалами. „Ми добре знаємо свої права й тому віддати касету полякам відмовилися. Нас почали лякати „неприємностями“ й відпровадили в адміністративне приміщення до коменданта охорони прикордонної застави „Медики“. Ця посадова особа відмовилася назвати своє прізвище, але вимагала, щоб ми стерли весь матеріал, який відзняли на кордоні. Мотивували таку вимогу тим, що митниця — це закритий об`єкт, фотографувати чи знімати який можна лише попередньо отримавши спеціальний дозвіл“, — розповідає Леся Ігнатик. Не відомо, як би закінчилася ця історія, але втрутилися інші львівські журналісти, що на той момент перебували в Польщі. Дізнавшись за телефоном від Лесі Ігнатик про інцидент, вони звернулися до начальника митної служби Перемишля Анджея Карпінського, той, своєю чергою, зателефонував у „Медики“, й поляки відпустили знімальну групу „Нашого репортера“ на український бік. Згодом Анджей Карпінський вибачився за своїх колег-прикордонників, які протримали львів`ян на заставі понад годину. Він заявив „Поступу“, що в діях журналістів насправді не було нічого законодавчо забороненого. „Давно минули ті часи, коли на кордонах висіли таблички з написом — „знімати заборонено“. Однак ми не любимо, коли наші обличчя з`являються в телевізійних програмах чи на сторінках газет, бо маємо проблеми з криміналом. Зрозумійте, коли принципового митника покажуть в обличчя, то до його хати потім може прийти бандит і приставити пістолет до голови“, — так пояснює, але зовсім не виправдовує поведінку польських правоохоронців Анджей Карпінський.

Проте на „Медиках“ суботні пригоди знімальної групи „Нашого репортера“ не закінчилися. Журналісти безперешкодно минули українських митників і, щоб сюжет про черги на кордоні вийшов повноцінним, вирішили познімати вишикувані в колійкою автомобілі так, як вони виглядають з боку батьківщини. До оператора миттєво підбігли прикордонники пункту перепуску „Шегині“ й довго пояснювали, що знімати на кордоні не можна, а тому касету з записом доведеться віддати. Втомлена неконструктивними дискусіями спершу з польськими, а тепер і з українськими прикордонниками, Леся Ігнатик врешті погодилася затерти на плівці ту частину запису, де були обличчя працівників прикордонної застави. Знімальна група нарешті попрямувала до Львова, куди вже цілком щасливо дісталася за годину.

А тим часом вдалося з`ясувати й причину черг на українсько-польському кордоні, в яких тепер знову доводиться цілими днями стояти тим, хто хоче потрапити в нашу державу. Річ у тім, що 1 травня Польща стає повноправним членом Євросоюзу, й згідно з висунутими до неї вимогами охорону кордону з Україною польські митники й прикордонники здійснюватимуть укупі зі своїми німецькими колегами. Щоб звільнити місце для німців, полякам доведеться суттєво скоротити штат своїх працівників. Частково цей процес відбувається вже тепер. Так-от, з неофіційних джерел стало відомо, що працівники митної та прикордонної служб Польщі, незадоволені масовими скороченнями у своїх рядах, влаштовують… саботаж. Вони начебто навмисно мляво здійснюють перепуск охочих потрапити в Україну й в такий спосіб демонструють своєму керівництву, що з меншою, ніж досі, кількістю працівників їм з наявними обсягом роботи не впоратися. Підтвердити, що описаний стан справ відповідає дійсності „Поступу“ наразі ніхто з офіційних осіб не наважився. Натомість достеменним є факт, що тоді, коли досі вантажівки перетинали українсько-польський кордон максимум за один-два дні, тепер вони стоять у черзі тиждень і більше.

Ксенія ЗАГОРОДНЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *