Вєслав Осуховскі, Генеральний консул Республіки Польща у Львові: “Змін на кордоні не буде”

|

Останнім часом в мас-медіа склалася плутанина навколо питання міграційна карта, бо неточно собі уявляємо, що це означає. Чи це означає той документ, що його українська сторона запровадила раніше і який зводиться до статистичної інформації? Ні, бо ніяких виняткових приписів, про які ви так грізно попереджали, що їх Польща запровадить з першого травня, вона не готує.

Я хотів би заспокоїти громадськість,бо це викликає велике знервування, що буцім першого травня запроваджуються якісь драконівські приписи на кордоні, які утруднять візовий рух. Я хочу підкреслити, що ми робимо все, аби якнайкраще розв’язати питання візового руху і його полегшити так, щоби перетин кордону не був занадто обтяжливий для громадян України. Зверніть увагу на те, що ми щоденно видаємо майже тисячу віз у Львові. Причому, усі заявники отримують візи ледь не того самого дня, а коли я був консулом у Сиднеї, то там на візу чекали по два тижні. Так, у нас є черги, але як обійтися без черг, коли щодня видається по тисячі віз? Сподіваюся, що у травні наступного року ми розпочнемо будівництво нового приміщення для консульства і тоді за два-три роки можна буде сподіватися на поліпшення умов праці в консульстві.

Від першого травня Польща стає членом ЄС і це поза новим зразком наклейок у візи, ніяких нових змін не передбачено. Це будуть наклейки, одинакові для усіх консульських установ Польщі у світі. Однак візи, видані до цього часу будуть чинні аж до закінчення свого терміну. Також ніяких змін не передбачено і в митних правилах, адже про них слід попереджати країни-сусіди не менше, як за місяць, отож ми про це уже б знали.

З першого травня з польського боку одна полоса на кожному прикордонному переході буде призначена тільки для громадян Євросоюзу. На нашій веб-сторінці є розпорядження міністра внутрішніх справ щодо фінансів, які іноземець, який не входить до країн ЄС повинен мати по 100 злотих на кожен день перебування, але не менше 500 злотих або в еквіваленті. На три дні треба мати як мінімум 300 злотих. Або ж запрошення від офіційних осіб на воєводському рівні чи кревних, які забезпечують проживання особи на час її перебування у Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *