Микола Горинь: Львівщину намагаються перетворити у політичну пустелю - „Поступ“, 26 березня

|

— Пане Миколо, оцініть, будь ласка, ситуацію, яка склалася навколо обласної ради.

— Те, що зараз відбувається в обласній раді — це продовження того, що спостерігаємо в усій Україні і, зокрема, найбільш яскраво у Мукачевому та Тернополі. Чиниться дуже серйозний тиск на всі політичні групи, які є в опозиції. Відчувається, що владні органи хочуть перетворити Львівщину у політичну пустиню перед виборами президента. Втім на цьому етапі стає зрозуміло, що, незважаючи на ті підкупи і шантажі, які робили з депутатами обласної ради, що не були у проесдеківській фракції „Соціальна справедливість“, львівським соціал-демократам так і не вдалося створити більшості, за допомогою якої вони могли б зробити переворот в обласній раді. На мою думку, сили, що чинять протизаконний тиск, матимуть протилежний ефект. Бо їх завдання не тільки в тому, щоб завалити Сендака чи вплинути на рішення міської ради в Мукачевому чи Тернополі. Вони хочуть контролювати ситуацію тотально. Все населення області прекрасно розуміє природу цього тиску і, зрештою, це розуміння ще більше зміцнює їх думку про те, за кого потрібно голосувати 31 жовтня цього року.

— Як події в обласній раді можуть розвиватися далі, і чого можна очікувати 30 березня під час чергової сесії ради?

— Я думаю, що найкращий варіант вирішення цього конфлікту — це провести сесію. Ті звинувачення, які йшли на адресу обласної ради і особливо її керівництва стосовно того, що вони займаються політиканством, а не господарськими справами, є просто грою слів. Адже коли на 30 березня ставлять господарські питання, які потребують негайного вирішення, ті сили, які закидали ці звинувачення, найімовірніше, не з`являться на сесію. А це своєю чергою може загрожувати відсутністю кворуму. Це означатиме, що політичні групи, які не прийшли на сесію, вирішили не йти на компроміс, а лише загострити ситуацію в реґіоні. Тоді потрібно буде згідно з чинним законодавством звертатися до компетентних органів щодо розпуску обласної ради та проведення нових виборів. Якщо ж сесія все-таки відбудеться, то депутати обов`язково повинні самі поставити питання недовіри до Сендака і вирішити його раз і назавжди.

— На Вашу думку, чи зуміла фракція „Нашої України“ в обласній раді знайти гідні методи протидії своїм опонентам?

— Що Ви маєте на увазі? Яка протидія? На підкуп іти підкупом, а на шантаж шантажем? Протидіяти можна лише одним способом — чіткою однозначною і злагодженою позицією тих депутатів, які є у фракції „Наша Україна“, а також інших, проти яких так звані есесівці використали весь свій арсенал адміністративного тиску.

— На Вашу думку, якщо ж все-таки голову обласної ради Михайла Сендака відправлять у відставку, то кого оберуть на його місце?

— Насамперед, я впевнений, що переворот не пройде. А питання того, що „СС“ заграє з людьми з „Нашої України“, — це тільки гра, бо зрозуміло, що коли ти виграєш основну гру, то додатковий час вже не потрібний. Я маю на увазі, що якщо есдеки назбирають необхідні 23 голосів для зняття голови облради, то навряд чи вони шукатимуть компромісу із „Нашою Україною“, а, найвірогідніше, поставлять керувати облрадою свою людину.

Розмовляв Богдан БАЧИНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *