Акції „Магнусу“ обмінювали на вогнегасники? - „Поступ“, 26 березня

|

Апеляційний суд Києва відхилив скаргу директора Львівського центрального універмагу Ірини Гриців. Вона вимагала від суду скасувати ухвалу Голосіївського суду, який визнав недійсними додаткові випуски акцій. Нагадаймо, що, придбавши акції додаткових емісій (4 і 5), троє осіб, серед них двоє польських громадян, отримали контроль над ЗАТ. Апеляційний суд підтвердив незаконність емісій, заборонив Ірині Гриців представляти інтереси ЗАТ „Львівський центральний універмаг“ і визнав повноваження нового директора Юрія Кавецького. Ситуацію коментує голова спостережної ради товариства Василь Гафтонюк.

— Пане Василю, чи змінює щось нове рішення суду?

— Фактично підтверджень повноважень теперішнього керівництва „Магнусу“ є достатньо. Кілька осіб, зокрема два іноземці, різними правдами, а часто й неправдами, отримали контрольний пакет акцій підприємства. Суди визнали додаткові емісії незаконними й скасували їхні результати, тому наші опоненти не мають законних підстав звинувачувати когось у своїх проблемах: вони самі їх створили.

— Які саме зауваження до додаткових випусків акцій?

— Наскільки мені відомо, щойно Державна комісія із цінних паперів та фондового ринку перевірила порядок здійснення додаткових випусків акцій та їхній викуп акціонерами. Після повного ознайомлення із цими матеріалами можна буде говорити про нечесність скупівлі акцій. Остаточно такий висновок ухвалює тільки суд. Поки що є судові рішення про скасування емісій, і вони набули законної сили. Однак це лише частина проблеми. Цілковитої оцінки захоплення трьома особами контролю над підприємством і порушенням при цьому ми ще не отримали. Та тішить, що відповідне розслідування нібито зрушило з „мертвої“ точки.

— То Ви вважаєте, що польські співвласники Львівського центрального універмагу порушували українські закони?

— Майже всі дії, які ми вважали порушеннями, одержали таку ж оцінку судових органів. Закони України „Про цінні папери і фондову біржу“ та „Про господарські товариства“ категорично забороняють випуск акцій для покриття збитків, не можна також викуповувати акції всупереч порядку, визначеного законом і статутом. Якщо закон, статут і рішення зборів з`ясували, що акції належить викупити за гроші, то не можна розплачуватися дослідженнями історії побудови ЦУМу, вживаними комп`ютерами, системою пожежегасіння тощо. Фактично під час емісій практикували два підходи до викупу акцій. Пересічним акціонерам пропонували їх за гроші (А хто ті гроші за багатомісячної заборгованості зарплати міг заплатити?), а троє осіб це робили на власний розсуд. Вони, наприклад, пошукали орендарів (зміст і результат при цьому не мав значення) і отримали за це 70 000 акцій ЦУМу.

— Державна комісія перевірила, а що далі?

— Наскільки нам відомо, висновки Державної комісії із цінних паперів та фондового ринку передано прокуратурі. Ми не знаємо, на якій стадії її розслідування, але сподіваємося, що воно не надто затягнеться. Тим часом важливішою для себе ми вважаємо цивільно-правову оцінку подій, а саме факт визнання законності повноважень новообраного керівництва універмагом. Апеляційний суд Києва ще раз це підтвердив. Добре, що судова тяганина ніяк не позначилася на роботі орендарів універмагу. Процес орендних відносин стане для них та універмагу прозорішим і вигіднішим. Триває переукладання договорів оренди: як ми і обіцяли, торгові місця стають доступнішими та дешевшими.

Розмовляв Василь Лоза

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *