Маніяк з нерухомості - „Львівська газета“, 26 березня

|

“Газета” вже писала про арешт у березні 2004 року в Одесі громадянина Росії, 58-річного Анатолія Кондратьєва, на рахунку якого за період від 2000 до 2004 року – щонайменше сім убивств, скоєних з особливою жорстокістю. Кондратьєв розчленовував свої жертви на місці злочину, а частини тіл складав у їхні ж холодильники. Квартири переоформляв на себе і продавав. У 2002 році Кондратьєв упродовж певного часу жив на Львівщині, тож, як і припускала “Газета”, міг бути причетним до скоєння злочинів у цьому регіоні.

Несподівано ми отримали підтвердження перебування вбивці Кондратьєва на наших теренах від людини, яка з великою долею ймовірності могла стати його жертвою. Мешканець Львова Роман Андрусяк у грудні 2002 року зробив невдалу (на щастя для себе) спробу здати в оренду батькову квартиру на вулиці Фредра саме Анатолію Кондратьєву. Пан Роман завітав у “Газету” і розповів про всі перипетії цієї історії.

Оскільки куплена його батьком квартира стояла пусткою, на родинній раді вирішили розмістити в газетах оголошення під рубрикою “Здаю в оренду”. На оголошення відразу ж відгукнувся пристойного виду пан, який представився “Сашею”. Він запевнив орендодавця, що в помешканні впродовж трьох місяців проживатиме його донька Валентина Адаменко з Борислава з дитиною. Для переконливості чоловік показав паспорт доньки, дані якого пан Андрусяк про всяк випадок собі переписав. Зваживши на загальну площу і клас квартири, ціну обумовили в розмірі 200 доларів США на місяць. Заплативши наперед 600 доларів США, “Саша” отримав від господаря ключі. Однак, як пояснив репортерові “Газети” Роман Андрусяк, його насторожило, що люди, спроможні заплатити таку суму, виглядали не зовсім презентабельно. Вони їли загорнуті у старі газети бутерброди і спали біля куп якогось лахміття. Орендодавець пообіцяв прийти зранку, аби пересвідчитись, що у тимчасових мешканців все добре.

Та господаря очікувала несподіванка: ще з порога “Саша” заявив, що квартира їм не підходить, і вимагав негайно повернути гроші. Поряд із ним стояла стара жінка і візочок із маленькою дитиною. Андрусяк погодився повернути всю суму, одна, аби вберегти себе від можливої афери, зажадав побачити паспорти всіх трьох постояльців і залишити собі на пам’ять ксерокопії цих документів. “Саша” запевнив господаря, що коли той негайно не віддасть гроші, на нього “наїдуть”. Останній погроз не злякався. Наступний день знову приніс новину – жодного з постояльців у квартирі не було. Аби розставити всі крапки над “і”, пан Андрусяк дав телеграму в Борислав. За якийсь час йому зателефонувала Валентина Адаменко. Відбувся такий діалог: “Ви Адаменко?” – “Так”. – “Мені показували Ваш паспорт?” – “Так”. – “Мої постояльці – Ваші батьки?” – пішли короткі гудки.

Несподівано в січні Романом Андрусяком почали цікавитися співробітники Шевченківського РВ міста Львова (квартира на території Галицького РВ). Кілька неприємних зустрічей із правоохоронцями (включаючи затримання на годину) ніяк не могли прояснити картину, якою цікавилися міліціонери. Аж раптом одного разу Андрусяку заявили: “А куди зникла попередня власниця квартири А.?” – “Вона в Хмельницькому”. – “Не віримо.” Правоохоронці підозрювали, що саме Андрусяк посприяв таємничому зникненню попередніх власників квартири на Фредра. Яке ж було здивування слуг закону, коли через тиждень вони дійсно знайшли громадянку А. в новій квартирі з видом на мальовниче озеро в Хмельницькому.

На початку лютого 2004 року Андрусяка знову потурбували правоохоронці. Після довгих розпитувань вони продемонстрували йому фотографію “Саші”, старшої жінки (його співмешканки) і дівчини з Борислава. Міліціонери повідомили, що вони з Одеси, і чоловік на фотографіях там “криваво погуляв”. Дізнавшись про перипетії з квартирою, одесити поздоровили львів’янина Романа Андрусяка з другим днем народження. Аби допомогти слідству, він надав міліціонерам номер мобільного телефону Анатолія Кондратьєва. Однак останнього спіймали 10 березня в Одесі мешканці будинку, в якому він убив чергову жертву. До речі, домовляючись про вартість оренди квартири на Фредра, Кондратьєв запевняв пана Романа, що “недавно вони продали квартиру на Сихові, і гроші є”.

Трагікомічна деталь: продаючи помешкання, попередня власниця пропонувала панові Андрусяку придбати у неї ще й холодильник, але надто дорого за нього хотіла…

Микола Савельєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *