Нікого й не виселяли!.. - „Поступ“, 26 березня

|

Як уже вчора повідомляв „Поступ“, ВРУ ухвалила законопроект „Про внесення змін та доповнень до деяких законів України (щодо заборони примусового виселення найбільш незахищених верств населення із житлових приміщень без надання інших житлових приміщень)“. Тому ми вирішили більш детально з`ясувати це питання.

Автори законопроекту, а це лідери БЮТ, в обґрунтуванні доцільності затвердження закону посилаються на те, що „більшість із наших співвітчизників перебуває поза або на межі зубожіння, маючи сукупний сімейний дохід нижчий від встановленого державою прожиткового мінімуму… Звичайно, за такого жебрацького існування вони не в змозі реалізовувати свій обов`язок вчасно сплачувати вартість споживчих комунальних послуг за користування житлом та за утримання житла перед підприємствами та організаціями, що надають житлово-комунальні послуги. Оскільки „держава є в боргу перед більшістю населення із виплати зарплатні, пенсій, стипендій, соціальних виплат, повернення заощаджень. На жаль, за таких обставин почастішали випадки, коли деяких українців позбавляють гарантованого державою права на житло, закріпленого в конституційній нормі та Житловому кодексі України, начебто за борги перед надавачами комунальних послуг… Що ж отримуємо навзаєм? Якісь мізерні кошти, виручені внаслідок реалізації конкретного житла, яких інколи ледве вистачає на покриття боргу перед надавачами комунальних послуг, і збільшення когорти безпритульних, яких начебто на законних підставах „плодимо“ з пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених людей, тобто тих, за яких держава мала б піклуватись передусім!“

Тому, з подання БЮТ, „після детального і небайдужого обговорення“ депутати погодилися доповнити перелік видів майна громадян, на яке не можна звернути стягнення за виконавчими документами, пунктом такого змісту: житлові будинки, житлові приміщення, квартири, в яких постійно мешкають на підставі реєстрації відповідною паспортною службою ветерани, учасники ВВВ, пенсіонери, інваліди, недієздатні, безробітні, неповнолітні або самотні особи, сім`ї, сукупний дохід яких не перевищує встановленого прожиткового мінімуму, за борги, утворені внаслідок несвоєчасної оплати вартості споживчих комунальних послуг за користування житлом та на утримання житла перед підприємствами та організаціями, що надають житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію (далі — надавачі комунальних послуг) до погашення заборгованості перед громадянами із заробітної плати, пенсій, соціальних виплат, заощаджень, окрім випадків, коли особи, що мають такий борг, відмовляються без поважних на те причин укласти відповідний договір про реструктуризацію боргу з надавачами комунальних послуг.

Оскільки не всі є власниками житла, тобто досі не приватизували його, а такі громадяни у нас називаються „наймачами“, і вони, з позиції авторів законопроекту, — найбільш незахищені серед найнезахищеніших, то їх забороняється виселяти з житлових приміщень, навіть у випадках, „коли особи, що мають такий борг (за житлово-комунальні послуги), відмовляються без поважних на те причин укласти відповідний договір про реструктуризацію боргу з надавачами комунальних послуг“.

Стурбовані заявою БЮТ про те, що факти виселення почастішали, ми звернулися за поясненнями до начальника управління житлово-комунального господарства Богдана Маєвського. „По-перше, це не є виселення. Мова йде про переселення у менш комфортабельне житло, але оскільки Житловий кодекс, на мою думку, будуть затверджувати не раніше, ніж після виборів, то й цю норму запроваджуватимуть тоді. Тому навіть мови не має про те, щоб когось виселяли“, — сказав він.

Начальник юридичного відділу Інституту розвитку міста Любомир Зубач теж сказав, що „йому не відомі факти застосування такої норми. Адже всі розуміють, що за сучасного стану речей, коли нещасна бабуся отримує копійки пенсії, то їй нема з чого нормально оплачувати послуги. Ніхто такої людини не буде виселяти. Як на мене, ухвала законопроекту всього-на-всього формалізувала нинішній стан речей“.

Юлія КУРИНКІНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *