Тарас Чорновіл: „Я проти створення п’єдесталів самим собі на могилі батька“ - „Високий замок“, 25 березня

|

Минуло п’ять років відтоді, як трагедія забрала життя лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола. Але досі той трагічний день, 25 березня 1999 року, оповитий офіційною мовчанкою.

Рідні і соратники В’ячеслава Чорновола впевнені, що автомобільна аварія, в якій він загинув, була спланованою. І хоча цю версію вперто намагаються замовчати, надія, що справу буде розкрито, а винних покарано, залишається.

Живе нею і син В’ячеслава Чорновола Тарас Чорновіл. “Будемо чекати, регулярно нагадувати про цю справу, подавати звернення, заяви, – сказав він у коментарі для “Високого Замку”. – Але будьмо свідомі: доки в Україні не відійдуть від вищих щаблів влади усі ті, хто причетні до вбивства В’ячеслава Чорновола, доти справа не зрушить з місця. На сьогодні вона офіційно закрита. Коли записували програму “Подвійний доказ”, яка вийшла 23 березня на каналі “1+1”, то представники прокуратури проігнорували запрошення на цю передачу. Вони надіслали відписку, текст якої зводився до того, що справа давно списана в архів, немає сенсу нею займатися, бо нічого більше там бути не може. І може, й буде, але не сьогодні”.

Свого часу долучився до розслідування загибелі В’ячеслава Чорновола і Народний рух. Ще минулого року представники НРУ заявляли, що володіють інформацією, яка допоможе вийти на конкретні прізвища у справі Чорновола. Але наразі – тиша. “Це були заяви заради заяв, – вважає Тарас Чорновіл. – Я часто контактую з Миколою Степаненком (головою слідчої комісії НРУ. – І.П.), якому Народний рух відразу після загибелі батька доручив провести партійне розслідування. Він зміг вийти на чимало фактів, але, проводячи громадське розслідування, неможливо зібрати кінцеві докази і встановити конкретних осіб. Як не сумно, але коли комісія хотіла оприлюднити свій звіт, у Степаненка почалися серйозні проблеми в партії, зокрема у Київській обласній організації, якою він тоді керував. Тобто у самому Русі з’явився опір намірам комісії оприлюднити результати своєї роботи”.

Тарас Чорновіл проти “пафосного” вшанування пам’яті батька. “Я ставлюся до таких заходів болісно. Бо часто вони перетворюються на створювання самим собі п’єдесталів на могилі Чорновола”, – сказав він. У сумну річницю Тарас Чорновіл планує поїхати на місце загибелі батька, покласти квіти.

Інна ПУКІШ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *