Міський голова повертає опозиціонерів - „Поступ“, 24 березня

|

У 8-му міську клінічну лікарню призначили нового головного лікаря. Цю посаду обійняв Зіновій Гузар, який доти очолював 2-гу міську поліклініку. Ростислава Тимощука, який досі був головним лікарем 8-ї лікарні, звільнили з посади у зв`язку з тим, що він досягнув пенсійного віку. Зараз Тимощук працює заступником головного лікаря.

Особливу цікавість до цього призначення викликає те, що Зіновій Гузар є також і депутатом Львівської міської ради, членом фракції „Наша Україна“, і одним з найпалкіших опозиціонерів міського голови Любомира Буняка. Призначає ж на посаду головного лікаря міське управління охорони здоров`я, контрольоване мером.

Нагадаймо, що Зіновія Гузара вважали членом команди попереднього міського голови — Василя Куйбіди. До того, як у Ратушу прийшов новий мер, Гузар очолював відділ охорони здоров`я Львівського міськвиконкому. Однак новому керівникові міста не потрібні були на посадах люди не з його команди, і Гузара призначили головним лікарем 2-ї міської поліклініки. Це дало згодом Бунякові змогу зараховувати Зіновія Гузара до когорти ображених, які критикують нове керівництво, оскільки їх звільнили з „насиджених місць“.

У сесійній залі неозброєним оком було помітно, що Зіновій Гузар та Любомир Буняк недолюблюють один одного: занадто часто виникали між ними словесні перемовки. І раптом, у піковий момент протистояння між мером та депутатами, коли триває перетягування тарифного каната (депутати скасовують підвищення тарифів, а міський голова знову їх підвищує), пана Гузара призначають головним лікарем 8-ї лікарні, звільняючи Тимощука. Анонімні джерела у 8-й лікарні стверджують, що пана Тимощука змусили звільнити цю посаду, та й офіційне пояснення його звільнення — вихід на пенсію теж не витримує критики. Виникає запитання: „Може, міська влада в такий спосіб вирішила домовитися із занадто активним опозиціонером?“

Сам Зіновій Гузар стверджує, що ні. „Я є такий, який я є, і моя посада, чи сьогоднішня чи завтрашня, не буде впливати на мою думку як депутата, — каже він. — Бо це дві паралельні речі — адміністративна посада і депутатський мандат. Там інтереси мешканців, а там — установи і безпосередні службові обов`язки. Щодо обсягу роботи, то тут він більший, ніж у поліклініці. Та з іншого боку, цю лікарню я знаю. чотири роки я працював там у реанімації, 20 років тому з неї пішов, вона не є для мене чужа, і колектив не чужий. Щодо причин мого призначення, то для себе маю одну мотивацію: якщо людина порядна й є професіоналом, то вона завжди знайде застосування і буде потрібною“.

На запитання, чи є Любомир Буняк такою людиною, яка більше цінує професіоналізм, ніж особисту відданість, Зіновій Гузар весело відповів: „Може людина змінилася?“

Гузар стверджує також, що не боїться тиску, який, за твердженням „нашоукраїнців“ чинять на усіх депутатів їхньої фракції, які працюють у структурах, у той чи інший спосіб підконтрольних міській раді. „На мене тиск чиниться постійно, я б сказав хронічно. Від Нового року я пережив десяток різних перевірок — від обласного КРУ до комплексних медичних. І всі вони дали позитивні висновки про мою роботу. Чи я головний лікар 2-ї поліклініки, чи восьмої лікарні — що змінюється?“ — каже Гузар.

Керівник фракційної групи НРУ, до якої входить Гузар, Богдан Бедрило також впевнений, що з новим призначення Гузара він стане менш принциповим у своїй позиції. „Призначення Гузара — це підтвердження слабкості мера. Він не має у своїй команді добрих фахівців і вимушений шукати їх у опозиційному таборі. Мер має бути радий, що Зіновій Гузар погодився на цю роботу“, — вважає Бедрило.

КОМЕНТАРІ

Юрій Сагач, начальник управління охорони здоров`я Львівської міської ради

Ми хочемо провести реструктуризацію лікарні, тому тут мусять працювати люди, які вміють і можуть виконувати стратегічні завдання. Тому й підходить для цього Зеновій Тадейович, який має немалий досвід за спиною. Хоча в жодному випадку не можна сказати, що Ростислав Миколайович був некваліфікованим головним лікарем.

Рано чи пізно настає для людини пенсійний вік. Згідно з Конституцією, людина має право на відпочинок. Зрозуміло, що жоден керівник не захоче довго й нудно йти на пенсію.

Проте, ніхто нікого не змушував писати заяву. Ми з Ростиславом Миколайовичем мали розмову, не було жодних конфліктів. Ми висловили йому нашу стратегію, і, вважаю, не було ніяких проблем у зміні керівника 8-ї міської клінічної лікарні.

Жодних політичних підтекстів у цьому призначенні не було.

У 8-му лікарню прийшов представник Руху, а на його місце в 2-гу поліклініку — представниця СДПУ(о). Хочу сказати відверто: я на сьогодні є безпартійним у медицині. І взагалі, моє бачення таке, щоб всі керівники медустанов були безпартійними.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *