Ще одне будівництво, що спричинило конфлікт - „Львівська газета“, 24 березня

|

Земельна проблема у Львові вже нікого не дивує, хоча своїми рішеннями міські чиновники продовжують зумовлювати нові хвилі обурення. 22 березня мешканці будинків на вулиці Ольжича та Теліги протестували проти спорудження поруч із парковою зоною “Погулянка” житлового будинку та вимагали терміново припинити розпочаті роботи.

О 09.00 близько 30 мешканців мікрорайону на знак протесту вирішили перекрити дорогу та не допустити техніку на будівництво, яке, за їхніми словами, “розпочали всупереч здоровому глузду і яке є грубим порушенням Закону України “Про охорону навколишнього середовища”. Міні-акція, що тривала близько години, радше за все, лише ознаменувала конфлікт, який усе наростає. Про будівництво мешканці мікрорайону дізналися кілька місяців тому. Спочатку, за їхніми словами, мерія з певних причин не дозволяла забудову цієї ділянки, однак нещодавно роботи все ж розпочали. Як удалося з’ясувати “Газеті”, “добро” на виконання робіт зі спорудження 62-квартирного житлового будинку дала інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Львівської міської ради. Вже відділ комунального господарства Личаківської райдержадміністрації своїм рішенням від 15 березня 2004 року погодився на початок будівництва. Реалізацію робіт доручили ТзОВ “Дімбуд”. На жаль, журналістові “Газети” так і на вдалося сконтактувати з начальником інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Романом Стецьківим. Сподіваємося, що невдовзі він таки прокоментує цю ситуацію.

Найбільшого обурення серед людей викликав факт зачистки території, внаслідок якої зрубали та пошкодили чимало дерев.

– Парк “Погулянка” є заповідним природним комплексом, охорона якого доручена державним органам, – обурювався мешканець будинку №12 на вулиці Ольжича пан Володимир.

Директор ТзОВ “Дімбуд” Володимир Ламикін спробував пояснити людям, що працівники його фірми навіть не торкалися дерев. “Перед початком будівництва йшла аварійна підчистка біля ЛЕП-110 (лінія електропередач – 110), яка належить експлуатуючим органам, і саме електрики підрізали гілки дерев”, – сказав він.

Інші претензії мешканців стосувалися того, що наприкінці минулого тижня сюди почали завозити бетонні плити для прокладання дороги. Внаслідок проїзду важковагового транспорту дорога, не призначена для такого потоку, почала осідати. Поруч розташовані гаражі, тому є небезпека їх руйнування. Окрім цього, зазначена ділянка знаходиться на підвищенні. Оскільки все тут тримається на підпорних стінах, то городяни вважають, що є небезпека і для прилеглих будинків.

Зокрема, мешканців будинку №13 турбує і те, що коли заїзд на ділянку перекриють з одного боку, то немає сумнівів, що машини пустять повз їхню дев’ятиповерхівку. “Коли ще споруджували наш будинок і дійшли до четвертого поверху, то роботи призупинили, бо почала осідати земля, – розповіла пані Ірина, мешканка будинку №13. – Окрім цього, в нашому будинку колись стався вибух, і пішла тріщина. Ми боїмося, що тепер, якщо попри наш будинок пустять машини, тріщина може збільшитися, і тоді я не знаю, що ми робитимемо”.

У коментарі “Газеті” Володимир Ламикін наголосив, що не винуватий, що дорога – слабенька, і що в нього не було іншого заїзду. “Цю дорогу ми підтримуватимемо в доброму стані, оскільки нам самим надалі доведеться нею користуватися, – наголосив він. – А після завершення будівництва ми її заасфальтуємо”.

“ТзОВ “Дімбуд” здійснює будівництво із 1994 року. Ми знаємо свою справу і робимо її професійно, – продовжував пан Ламикін. – У цьому випадку жодних порушень із нашого боку немає. Ми три роки отримували дозвіл на будівництво будинку, і погодили його проект з інженерними службами міста та з Львівською обласною службою держінвестекспертизи. І взагалі, ми не будуємо в самому парку, оскільки до нього ще 20 метрів. Цю відстань визначили не ми, а інспектор екологічної служби…

За словами пана Ламикіна, такі випади мешканців мікрорайону в бік будівельників не обґрунтовані, городяни не дають спокійно працювати, відтак фірма лише зазнає збитків. “Після подальших інцидентів ми будемо змушені звернутися до відповідних органів для наведення громадського правопорядку”, – підсумував він.

Слід зазначити, що мешканці вже зверталися зі скаргою в прокуратуру Личаківського району, щоправда, там відмовилися братися за справу, посилаючись на те, що з такими питаннями слід звертатися в міську раду. Тоді люди написали нову скаргу – міському голові, у відділ нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства прокуратури міста Львова і в інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю.

Учора кілька мешканців мікрорайону все ж вдалися до більш радикальних дій. Вони знову вийшли на місце будівництва, перегородили дорогу колодою і сіли на неї. У такий спосіб не пропустили машин зі щебенем. Як повідомив “Газету” пан Ламикін, йому увірвався терпець – він заніс заяву в Личаківський райвідділ.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *