Сергій Наєнко: „Костюми дошиватимуть напередодні прем’єри. Через мене“ - „Високий замок“, 24 березня

|

Балетмейстер Львівського державного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької Сергій Наєнко працює над постановкою одразу двох одноактних балетів: „Маленький принц“ Антуана де Сент-Екзюпері та „Остання поема Лорки“ (наразі це робоча назва балету), де йтиметься про останню ніч поета перед стратою. Прем’єра обох відбудеться 23 квітня.

– Головними у цих балетах будуть взаємовідносини творця і його творів, – розповідав Сергій Наєнко кореспондентові „ВЗ“. – У 1998 році я вже ставив „Маленького принца“, але тоді на перший план виніс сюжет самого твору. Зараз хочу акцентувати увагу на ідеї його написання. Що ж до Лорки, то мені хочеться зробити пластичну хореографічну транскрипцію його поезії.

Музику до балетів написала композитор Алла Сіренко. Вона дуже складна. Костюми уже готові на сімдесят відсотків. До слова, це перший випадок на моїй пам’яті, коли їх пошили до того, як поставили сам балет. Звісно, дошивати все одно будуть в останні дні, але це через мене, я й досі ніяк не можу визначити прем’єрний склад виконавців.

– Роль „Маленького принца“ виконуватимуть Володя Судомляк і Максим Козак (у різних складах), молоді хлопці, які прийшли до нас із Львівського державного училища культури та мистецтв.

– Минулого року артисти балету через невиплату зарплатні мліли з голоду просто за лаштунками…

– Таке справді було, але цього року ситуація є значно кращою. До того ж на сцені постелили лінолеум. Якщо десять років тому у нас був великий відтік кадрів, то зараз радше навпаки. Звісно, люди йдуть, але це закономірно, бо людина росте, набуває досвіду, а тоді йде працювати у кращі театри до Києва, за кордон… Там зарплати вищі. Скажу вам, що в артистів балету доходи завжди менші, ніж вони заслуговують. Наші балерини навіть на дієтах не сидять, бо це занадто дорого. Буває, наші чоловіки-танцівники балету тихцем жаліються один одному в гримерних, що балерини надто важкі. Хоча не так важливо висока балерина чи низенька, пухленька чи худа…

Оксана КЕРИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *