Сміттєзвалища… у місті - „Високий замок“, 23 березня

|

У Львові знову проблеми з вивозом сміття. На деяких вулицях переповнені контейнери не очищують по кілька днів. Гори сміття наростають, висипаються через край. На цих брудних купах знаходять поживу щури, а навколо бігають діти…

З потеплінням від забитих смітників тхне так, що, йдучи викидати сміття, треба одягати протигаз. Неприємний запах поширюється на всю вулицю. Якщо і далі так піде, санітарно-епідеміологічний стан може різко погіршитися. І це у той час, як у місті оголосили генеральне прибирання до Великодня.

Найбільше на переповнені смітники скаржаться мешканці Франківського району Львова. Як запевнив “ВЗ” директор підприємства “Збиранка” Богдан Горбаль, ця проблема не пов’язана із ситуацією навколо Грибовицького сміттєзвалища, куди вивозять сміття зі Львова. Нагадаємо, мешканці сусідніх сіл вимагали негайно закрити його, бо відходи забруднюють навколишнє середовище. А головний санітарний лікар області постановив з 1 квітня цього року припинити експлуатацію сміттєзвалища як особливо небезпечного об’єкта. Однак конфлікту вдалося уникнути: львівська влада пообіцяла вирішити проблеми навколишніх сіл взамін за їхню згоду терпіти ще якийсь час вигрібну яму під боком. Тож, на переконання Богдана Горбаля, проблема не у сміттєзвалищі, а в підприємствах, що займаються вивозом сміття.

Як повідомили “ВЗ” у підприємстві “Абіо”, що відповідає, зокрема, за вивіз сміття у Франківському районі (загалом фірма обслуговує територію 23 жеків), збоїв у їхній роботі немає. Водночас визнали, що сміття дещо накопичилося, оскільки люди почали активно готуватися до Великодніх свят і прибирати свої помешкання.

Крім того, пояснили в “Абіо”, місто заборгувало їм за вивіз сміття близько 760 тис. грн. Це плата за півроку. А їм треба купувати бензин, платити працівникам зарплату, ремонтувати машини.

У відділі житлового господарства Франківської райдержадміністрації визнали, що така проблема є. Спеціаліст відділу Наталія Іванівна (вона просила не посилатися на неї у матеріалі, бо журналісти “все перекручують”) сказала, що “Абіо” погано вивозить сміття, зриває графіки. Подекуди, каже вона, очищають баки лише частково, сміття залишається біля контейнерів. За її словами, наприкінці минулого року ситуація налагодилася, а тепер знову погіршилася. Однією з причин, визнає вона, є борг перед “Абіо”.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *