Коли зриває дах - „Поступ“, 23 березня

|

Міцний дах над головою — це, здавалося б, найперша і найпростіша вимога до комфортабельного житла. Проте далеко не всі львівські будинки можуть похвалитися навіть цим. Незадовільне становище покрівель наших осель зауважують як мешканці, так і чиновники, які відповідають за стан житлово-комунального господарства. Особливо багато скарг надходить від тих, кому „пощастило“ мешкати на останніх поверхах. Будь-який дощ чи танення снігу утворює брудні патьоки на стінах, постійний запах сирості у квартирах.

Практично всі комунальники, до яких „Поступ“ звернувся за довідкою про стан дахів, визнавали його незадовільним. Наприклад, начальник відділу житлового господарства Галицької райдержадміністрації Віктор Мазур у коментарі „Поступу“ повідомив, що коштів, які місто виділило на капітальний ремонт дахів у його районі, а це 288 тисяч гривень, йому вистачить лише на п`ять покрівель. Загалом, цього року в районі планують зробити капремонт на семи будинках і дрібний поточний — на 28-ми, хоча більш чи менш серйозного ремонту потребують покрівлі принаймні 600 будинків Галицького району, а це переважно центральна частина міста. Тобто він майже повністю забудований старовинними кам`яницями, кожна з яких — пам`ятка архітектури. Комунальники підремонтовують найбільш аварійні покрівлі, проте підтримувати житлове господарство у належному стані важко, коли грошей на нього виділяють у кілька десятків разів менше, ніж потрібно.

Схожа ситуація і в інших районах міста. Так, у Залізничному районі на кожне ЛКП (ЖЕК) припадає 400-500 будинків, багато з яких є в районі старої Левандівки або площі Привокзальної. За словами начальника відділу житлового господарства району Марії Желізко, для утримання черепичних, шиферних і рубероїдних дахів треба набагато більше коштів, ніж виділяє міський бюджет. Ремонти доводиться робити лише на найбільш аварійних ділянках покриття. Цього року в районі планують зробити частковий ремонт 16 покрівель. Одному будинку за адресою Петлюри, 47 пощастить особливо — його накриють шатровим дахом. Шатровий дах не завадив би й іншим будинкам, проте задоволення це не з дешевих. Один такий дах коштує 350 тисяч гривень.

Звичайно, ремонту потребує кожен закуток міської господарки. Але, як пояснити це людям, для яких чи не кожен дощ — майже як всесвітній потоп.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *