Мирослав Хом’як: „Намагаємося розуміти тих, хто справно платить податки“ - „Високий замок“, 23 березня

|

Під час прямої лінії з читачами “Високого Замку” спілкувався голова Державної податкової адміністрації у Львівській області Мирослав Хом’як. Мирослав Хом’як: „Намагаємося розуміти тих, хто справно платить податки“

Запитання були найрізноманітніші – не лише про механізми і нюанси оподаткування, а й про позицію стосовно водопостачання в місті, можливість потрапити на роботу у податкові органи й багато інших.

– Мирославe Степановичу, вас турбує підприємець з Турківського району. Працюю у сфері торговельно-посередницької діяльності на умовах єдиного податку. Маю троє дітей до 16 років, і від мене відділ соціального забезпечення вимагає довідку про доходи. Звертався у податкову інспекцію, але там дають довідку про виручку від реалізації товарів, а не про чистий дохід. Але ж у мене є і виробничі затрати. Як бути?

– Податкова інспекція діє правильно, оскільки платник єдиного податку не подає декларацію, за якою можна визначити чистий дохід. Тому неможливо видати таку довідку.

– Доброго дня! Я отримав повідомлення з податкової адміністрації, що я заборгував понад 1000 гривень. Я б написав скаргу, але не маю аргументів на безапеляційний вердикт – платіть і крапка.

– Що це за повідомлення? Ви приватний підприємець чи отримували доходи за сумісництвом? Чи вже подали декларацію про доходи?

– Ні, я пенсіонер, але ще працюю.

– Згідно з поданою вами декларацією проведуть перерахунок, і якщо буде недоплата податків, вам про це письмово повідомлять. Якщо ж буде їх переплата, вам відшкодують гроші протягом місяця.

– Районна Личаківська податкова інспекція у місті Львові перевіряла наше підприємство і донарахувала нам значну суму податків. Ми з цим не згодні і хочемо оскаржувати дії перевіряльників як у керівництва районної інспекції, так і обласної. Чи можна нам так діяти?

– Ні, є порядок подачі апеляцій і у нас є підрозділ, яких їх розглядає. Спочатку це робиться на районному рівні, потім у місті Львові, а вже згодом – у ДПА у Львівській області. Якщо на районному рівні приймуть рішення не на вашу користь, маєте право подавати апеляції у міську, а потім і в обласну податкову службу.

– Пане Мирославе, я хочу займатися підприємницькою діяльністю і придбати вантажний автомобіль. Мене цікавить, як мені можуть повернути ПДВ?

– Вам треба спершу зареєструватись приватним підприємцем, згодом взяти свідоцтво платника податку на додану вартість. Коли будете купувати авто, вимагайте податкову накладну. Тоді подавайте податкову декларацію у ДПІ за місцем реєстрації і задекларуйте ПДВ до повернення. Але не забудьте, що податкова перевірить правильність відшкодування ПДВ.

– Моїй дочці виповнюється вісімнадцять років, і тітка з Польщі хоче подарувати 1000 євро. Чи треба щось сплачувати з цього презенту?

– Такі кошти повинні оподатковуватися за ставкою 13 відсотків. Для цього вашій доньці слід буде подати за підсумками 2004 року декларацію. Це треба буде відобразити у податковій декларації як отриманий дохід від нерезидента.

– Чи обкладаються податком путівки, придбані профспілковим комітетом на оздоровлення та лікування працівників?

– Якщо працівники є членами профспілки, путівки на оздоровлення та лікування на території України, придбані за рахунок профспілкових коштів, не оподатковуються.

– Я – приватний підприємець зі сфери торгівлі продтоварами та інколи від постачальників отримую товари власним транспортом, про що вказую у товарній накладній. Я не надаю транспортних послуг, не маю ліцензії на цей вид діяльності, не маю в оренді власного авто, не нараховую амортизацію, не відношу пального на витрати. То ж чи маю я сплачувати податок на екологію?

– В цьому випадку підстав для звільнення від збору за забруднення навколишнього середовища немає. Оскільки ви вказуєте в товарній накладній, що використовуєте власний транспортний засіб, цим підтверджуєте його використання в підприємницькій діяльності.

– Підкажіть, будьте ласкаві, як цього року оподатковується матеріальна допомога?

– Надана за основним місцем роботи матеріальна допомога в розмірі 342 гривні (прожитковий мінімум) не оподатковується за умови, якщо місячна заробітна плата не перевищує 510 грн. Якщо матеріальна допомога становить більше, то різниця оподатковується за ставкою 13%.

– Мирославе Степановичу, у мене запитання щодо сплати податків нашим підприємством, але хотілося б зустрітись з вами віч-на-віч. Чи це реально?

– Звісно, що реально. Запишіться до мене на прийом, який відбувається щомісяця у перший вівторок. Номер телефону для попереднього запису – 74-13-20.

– Чи оподатковується матеріальна допомога, надана працівникові від профспілкового комітету у розмірі 200-300 гривень?

– Ні, не буде оподатковуватись у разі, якщо місячна заробітна плата не перевищує 510 гривень.

– Мені за клопотанням одного з депутатів нашого виборчого округу надано допомогу на дитину з місцевого бюджету. Це оподатковується?

– Надані допомоги малозабезпеченим громадянам з місцевого бюджету та соціальних фондів не оподатковуються.

– Вас турбує колишня студентка економічного факультету Львівського держуніверситету. Закінчила я його успішно, але зараз не маю місця праці. Отож чи можете мені щось порекомендувати?

– Якщо у вас є економічна освіта, подавайте документи на роботу у податкових органах. Номер телефону відділу кадрів у Львові 297-31-23. Є конкурсна комісія, яка розгляне ваші переваги для заміщення конкретної посади. Запитайте за цим телефоном Марію Василівну Білінську, вона все роз’яснить.

– Турбують вас з вулиці Городоцької у Львові, 213-а. Я персіонерка, учасник війни. За січень і лютий цього року нам прислали квитанції на електроенергію та газ, де є подоходний податок у розмірі 20 відсотків. Чи це правильно?

– Це не подоходний податок, а податок на додану вартість – ПДВ. Житлово-комунальні послуги оподатковуються ним саме у розмірі 20 відсотків.

– Приватний підприємець наймає на роботу працівника, зокрема, скажімо, техніка-зубопротезиста. Чи повинен він мати ліцензію на право зайняття такою діяльністю?

– Її повинен мати не найманий працівник, а особа, яка реєструється підприємцем, і якщо буде платником єдиного податку, то має поінформувати податкову про наймання на роботу такої особи.

– Працюю бухгалтером у спортивній школі. Ми нещодавно за підсумками змагань нагородили спортсменів грошовими коштами. Чи повинні ми сплачувати з цього податок?

– Податок треба сплатити за ставкою 26 відсотків. Це законодавча вимога.

– Вас турбує інвалід з дитинства Мар’яночка. Хотіла б вам подякувати за вашу підтримку дітей-інвалідів. Перенесла я уже три операції, готуюся до четвертої. Вірю, що ви і надалі допомагатимете таким дітям, як я.

– Обов’язково, Мар’яночко, всім, чим зможу.

– Вас турбує головний бухгалтер торговельної компанії “Інтермаркет”. Згідно з новим законом про доходи фізичних осіб, а в нас є шість структурних підрозділів у районах Львова, маємо перераховувати у кожному районі прибутковий податок. У січні ми всю суму цих податків перерахували на Галицький район, а це майже 111 тисяч грн. Тепер ми подали листа на перевірку проходження цих сум по районах. Але головбухи районних адміністрацій кажуть, що їм керівництво заборонило давати відомості про рух коштів. Як з цим бути?

– Така проблема справді існує, але прибутковий податок треба сплачувати за місцем господарської діяльності структурних підрозділів. Ми посприяємо вам у цьому.

– Вас турбує пані Галина зі Львова. Я є пайовиком у будівництві житлового будинку, всі умови договору виконую. Але на сьогодні будівельна фірма вимагає від мене збільшити проплати на 20 відсотків. Мотивація – Закон “Про податок на додану вартість”. Чи маю я сплачувати 20 відсотків ПДВ, якщо договір укладено у жовтні 2003 року і в договорі не було обумовлено про зміну ціни?

– Це більш юридичне питання, ніж податкове. Щоб дати однозначну відповідь, треба ознайомитися з умовами вашого договору з будівельною організацією. Ви можете звернутися до юристів, або надайте нам в податкову вичерпну інформацію про це, і ми дамо вам офіційне роз’яснення.

– Турбує вас директор фірми “Арт-Кристал” Микола Денис. Колись мене довго “трясла” податкова інспекція Личаківського району у Львові за нібито неправильне оподаткування комунальних послуг. Але звернувся до вас, і ви мені допомогли, за що вам дуже дякую і визнаю вас як справжнього фахівця. Продовжуйте так працювати і надалі.

– Дякую, намагатимусь бути ще чуйнішим до справних платників податків.

– Вас турбує головний бухгалтер одного з ТзОВ. 21 жовтня минулого року у нас була податкова перевірка з питань застосування РРО. Нам нарахували фінансові санкції на суму понад 36 тисяч гривень. Але надали акт, оформлений травнем, хоча перевірка була у жовтні. Ми подали скаргу у Галицьку ДПІ, отримали відповідь, що скарга є безпідставною. Зараз цю справу розглядає міська податкова інспекція. Чи маємо якісь шанси на успіх?

– Обіцяю взяти цю справу на особистий контроль.

– При нарахуванні заробітної плати вираховується податково-соціальна пільга. Але в багатьох економічних виданнях фігурують різні цифри щодо цього. Зрештою, на нинішній рік ще законодавчо не затверджено розмір мінімального прожиткового мінімуму. Тож як це обраховувати?

– Податкову соціальну пільгу треба нараховувати з суми 205 гривень, мінімального розміру заробітної плати, який встановлено з 1 грудня 2003 року. А мінімальний прожитковий мінімум слід брати 365 гривень.

– Я – директор кількох підприємств, які у мене забрали. Вони були конкурентоздатні, але НАК “Нафтогаз” придбав дитячий садок по сусідству, і після цього моїх робітників не допускають до місця праці. Назва підприємств – “Інжиніринг технометал” та “Гладіатор”. Чи можете нам чимось допомогти?

– Ми вас запросимо і побесідуємо конкретніше.

– Запитання щодо “Львівводоканалу”. Було повідомлення, що ДПІ Львова вже розпочало процес банкрутства цього підприємства. Мер стверджує, що врятувати це підприємство можна, лише підвищивши тарифи на воду. Чи це так?

– Ми мали зустріч з мером, і він нас переконував, що необхідно підвищити тарифи на воду і водовідведення. Була зустріч і з депутатською групою “Наш Львів”. Ми просили аргументувати це рішення конкретними розрахунками, і нам треба їх мати.

– Я є власником гаража і хочу його продати. Чи маю я з цієї операції щось сплачувати?

– У 2004 році продаж нерухомості не оподатковується податком з доходів фізичних осіб. Якщо продаж відбуватиметься в 2005 році платитимете податок з доходу від реалізації цього гаража.

– Хочу взяти путівку на лікування, оплачену соцстрахом. Чи буде вона оподатковуватись?

– Ні. Путівка на лікування в закладах України не оподатковується.

– Я є народним депутатом районного рівня. Чи маю я теж подавати декларацію про доходи?

– Так, депутати всіх рівнів, як і всі громадяни, зобов’язані звітуватись перед державою про свої доходи і подавати декларацію в податкові органи у разі отримання доходів не за місцем основної роботи. Декларацію можна не подавати, якщо ці доходи не перевищують 1095 гривень. Термін декларування – не пізніше 31 березня.

Галина МИЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *