Петро Омеляновський: Жодної справи про банкрутство “Західенерго” не порушено” - „Львівська газета“, 19 березня

|

Цього тижня на нараді у Львівській облдержадміністрації оприлюднили інформацію про банкрутство ВАТ “Західенерго”. Як повідомляла за підсумками наради прес-служба Львівської облдержадміністрації, впродовж січня-лютого порушено чотири справи про банкрутство щодо державних підприємств. Серед них називали й енергогенеруючу компанію Західної України – ВАТ “Західенерго”, частка державної власності у статутному фонді якої становить 50% і яка не лише виробляє електрику для нашої держави, але й експортує її в Європу. Керівництво підприємства здивоване цією інформацією і стверджує, що жодної справи про банкрутство ВАТ “Західенерго” не порушували – навпаки, компанія успішно реструктуризувала свою заборгованість і сплачує поточні платежі. Детальніше про це “Газеті” погодився розповісти голова правління ВАТ Петро Омеляновський.

– Чи порушено нині хоч одну справу про банкрутство вашої компанії?

– Жодної справи про банкрутство ВАТ “Західенерго” не було і не має. У цьому я можу вас запевнити на всі сто відсотків.

– У матеріалах із наради в облдержадміністрації наголошено, що підприємства, проти яких порушено справи про банкрутство, найбільші заборгованості мають перед Державною податковою адміністрацією, тобто бюджетом і Пенсійним фондом. Яким є стан розрахунків ВАТ “Західенерго” перед цими структурами?

– Мушу відзначити, що саме перед податковою службою та Пенсійним фондом у нас немає жодних боргів. Навіть навпаки – нещодавно наше підприємство визнали одним із найкращих платників податків у Львівській області. Тож усі податки сплачуємо справно. А перед Пенсійним фондом у нас заборгованості й не може бути – насамперед через те, що підприємство не має боргу з виплати заробітної плати. Але навіть якби такий борг був, все одно 20-го числа щомісяця ми сплачуємо всі обов’язкові платежі Пенсійному фондові відповідно до вимог нового пенсійного законодавства.

– Як кажуть, диму без вогню не буває. Відомо, що у вашого підприємства є інші, набагато вагоміші борги. Яка ситуація з їх погашенням?

– Усі інші борги ми також успішно погашуємо. Так, найбільшу заборгованість мали перед НАК “Нафтогаз України” – за спожитий газ. Цей борг на загальну суму 380 млн. грн. реструктуризували на 10 років відповідно до угоди, яку ми уклали з компанією минулоріч. Також минулого року підписали угоду про реструктуризацію 180-мільйонного боргу перед Державним комітетом матеріального резерву на 20 років, тобто до 2023 року.

– На вашу думку, кому було вигідно “запустити” таку інформацію в пресу?

– Точно сказати не можу. Але для нас це не є серйозною загрозою. Найголовнішою проблемою був багатомільйонний борг за спожитий газ перед НАК “Нафтогаз України”, точніше перед його дочірньою компанією з газопостачання “Газ України”, але її нині вирішуємо.

Взагалі все це логічно не пов’язується. Адже на нараді в облдержадміністрації, за підсумками якої оприлюднили таку інформацію, обговорювали проблеми тих підприємств, які мають великі заборгованості із заробітної плати. До чого тут “Західенерго”, адже у нас немає боргів з виплати зарплат?

Розмовляла Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *