На каруселі треба гроші - „Поступ“, 19 березня

|

У львівському парку ім. Богдана Хмельницького незабаром з`явиться сад безперервного цвітіння. Впродовж цілого року там цвістимуть різні, подекуди екзотичні, квіти та рослини. Директор львівського парку культури і відпочинку Левко Міклош каже, що наразі проект лише розробляють спеціалісти, затримка лише за коштами. За попередніми даними, такий проект потребуватиме близько 300 тисяч грн. Але шукати їх наш парк приречений самотужки, оскільки мерія, яка є власником парку, відмовляється дотувати заклад, який сам заробляє гроші. Проте за щорічний прибуток парку, а це приблизно 17 тисяч грн, не те що екзотичний сад побудувати неможливо, не можна навіть купити нової каруселі. Бо ж середня вартість звичайного атракціону українського виробництва 50 тисяч грн, а іноземного виробництва, які, як правило, є більш сучасними, 500 тисяч доларів.

За словами президента Асоціації працівників парків України Валентини Кечиної, вважати львівський парк культури прибутковою організацією смішно, оскільки, щоб бути лише рентабельним, його прибуток мав би становити 150 тисяч грн. А так його можна вважати лише таким, що заробляє на зарплату працівників. Якби парк, який за сезон відвідує до 300 тисяч львів`ян, отримав від міста дотації, там могли б з`явитись нові об`єкти, нові атракціони, яких так прагне не тільки малеча Львова, а й дорослі, адже вони теж мріють, щоб у Львові з`явилось сучасне місто розваг на кшталт „Діснейленду“.

Для прикладу, Вінницький парк культури на 100% фінансує міська влада, а це приблизно 400 тис грн на рік. „Це залежить від пріоритетів, які ставить собі міське керівництво. Якщо воно дбає про дозвілля своїх мешканців, то фінансує такі проекти, якщо ні, то є, як є“, — каже Валентина Кечина.

Богдан Ховзун, заступник начальника міського управління культури, у віданні якого й перебуває парк, натомість каже, що вони хотіли закладати у бюджет гроші для парку, однак цьому опираються депутати, які не розуміють, навіщо дотувати парк, який заробляє хай малі, але все-таки гроші.

Але навіть за таких не надто позитивних умов для діяльності, львівський парк зумів стати вдруге поспіль другим в Україні за рейтингом досягнень в індустрії дозвілля і відпочинку, який проводила Асоціація працівників парків України. Рятує львівський парк те, що розташований він у мальовничому ландшафтному місці. Крім того, торік він зумів викраяти гроші на закупівлю нового атракціону „Клоун“ вартістю 35 тис. грн. У перші дні до каруселі, яка дозволяє відчути себе космонавтом, вишиковувались такі черги, яких парк не бачив давно. Це свідчить про те, що львів`яни хочуть розваг, правда, платити за квиток більше, або принаймні за його собівартістю (5 грн) не бажають. „Львів`яни хочуть за малі гроші отримати весь спектр емоцій, що їх можна відчути, катаючись на західних атракціонах, — каже Левко Міклош. — Але так не буває. Щоб окупити такий атракціон, треба вартість квитків прирівнювати до закордонних. Там, як відомо, за вхід до парку платять до 20 євро. Якщо у нас поставити такий тариф, ніхто не приходитиме“. Нині у Львові за можливість покататись на знайомих нам з дитинства „Сюрпризі“ чи „Орбіті“ треба викласти від 50 копійок до 1 грн. У Криму, наприклад, їх вартість 2 грн, як наслідок, і кількість, і якість атракціонів краща.

Великої шкоди паркам завдають вандали, які нищать паркові дерева, каруселі тощо. Це визнали ледь не всі учасники вчорашнього семінару для керівників парків. „Часто трапляється, що у парк приїжджають прямо на машинах. А у відповідь на наші зауваження ще й погрожують“, — каже Левко Міклош. Міліція з „любителями парку“ боротись не допомагає. Така ситуація, на жаль, за словами Валентини Кечиної, є у всій Україні.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *