Віталій Загайний: “Молодим сім’ям необхідне житло” - „Ратуша“, 18 березня

|

Найактуальнішими проблемами сучасної молоді у Львівській міській раді займається депутатська комісія молодіжної політики, спорту і туризму. Про досягнення та плани на цей рік кореспондентові “Ратуші” розповів голова комісії Віталій ЗАГАЙНИЙ.

—Пане Віталію які напрями у роботі вашої комісії є пріоритетними?

—Насамперед, мені би хотілося зазначити, що комісію такого напряму діяльності у міськраді було створено вперше під час каденції теперішніх депутатів. Завжди молодіжна політика та спорт були додатковою ділянкою роботи комісії гуманітарного спрямування.Такий напрям, як туризм, взагалі до жодної з комісій не був дотичний. Це при тому, що туризм є пріоритетним напрямом роботи міської ради. Одним з найосновніших напрямів роботи, який ми для себе окреслили, є відновлення роботи дитячо-юнацьких молодіжних клубів за місцем проживання (УДЮМК).

—Яка доля львівських УДЮМКів?

— Із вісімдесяти двох клубів лише п’ятдесят шість використовуються за призначенням. Перше, з чим ми зіштовхнулися, — це фінансування, яке проводилося за кошт міськради та розповсюджувалося лише на рівні заробітної плати працівникам та нарахувань. Фактично до 2003 року фінансування проводилося тільки по цих двох статтях. Зрозуміло, що за таких умов сподіватися стовідсоткової віддачі від працівників клубів — марна справа. Наразі нам вдалося трохи поліпшити ситуацію. Цьогоріч вже чітко передбачені кошти на утримання самих приміщень клубів та гуртків, придбання необхідного інвентаря. Раніше виникали проблеми з оплатою комунальних послуг УДЮМКами. 2004-го вони отримали підтримку з міського бюджету за цією статтею. Також уже другий рік поспіль у скарбниці міста передбачено

80 тисяч гривень на проведення клубами різноманітних заходів за місцем проживання. Намагаємось також допомогти клубам налагодити роботу з громадськими організаціями. Не можна забувати і про те, що більшість приміщень УДЮМКів — у плачевному стані. На даний час у багатьох із них проводять ремонт.

—Які ще завдання ставить перед собою комісія на цей рік?

—Гадаю, що більше уваги слід приділяти розвиткові спорту у місті. У Львові тридцять басейнів, які є на території шкіл. Мабуть, не треба говорити, у якому вони стані. Треба братися за розв’язання цієї проблеми. Цьогоріч з міського бюджету виділено

200 тисяч гривень на впорядкування дитячих та спортивних майданчиків. Гадаю, що коштів на цю роботу ще додадуть. Спортивний інвентар у львівських спортивних школах потребує негайного оновлення. На утриманні міста перебувають дев’ять із п’ятдесяти таких закладів, треба посприяти їхньому оновленню.

—У Львові непогано розвивається галузь туризму…

—Так, однак і тут — безліч проблем. Хотілося б створити муніципальну школу екскурсоводів. Львову бракує спеціалістів, котрі би правдиво, не перекручуючи фактів, могли розповісти гостям про історію міста. Ми вважаємо, що підходить час, коли потрібно розвивати програму альтернативного виду транспорту.

—Пане Віталію, сьогоднішню молодь, попри розваги та заняття спортом, хвилює й інше питання. Маю на увазі проблему з житлом.

—Справді, ця проблема заслуговує на особливу увагу. За цієї каденції ми вже другий рік поспіль передбачаємо у міському бюджеті кошти на молодіжне кредитування. Скажу відверто: до 2002 року місто не виділяло коштів на вирішення цієї проблеми. Я вважаю, що це була велика помилка. Насамперед тому, що львівське обласне відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву отримує кошти з різних бюджетів, у тому числі — і з Державного, на так званих паритетних засадах. На місцевому рівні обласна рада, міські ради області виділяють певні суми, приблизно таку ж суму виділяє і Державний бюджет. До прикладу: якщо місто відмовилося виділити гроші, відповідно, ми втратили грошову підтримку від держави. Тому ми наполягали на тому, аби було прийнято програму підтримки молодіжного житлового будівництва. На початку цієї сесії, в січні, я вніс пропозицію, щоби затвердити таку програму. Особисто я вважаю, що програма має бути короткотерміновою — ситуація загалом є дуже динамічною в цьому питанні, тому за два—три роки її треба буде переглянути. Ми пропонуємо термін на 2004—2006 роки.

—Які основні пункти програми підтримки молодіжного житлового будівництва?

—По-перше, це стабільна фінансова підтримка виділення коштів саме на цю статтю. Ми вже другий рік підряд маємо по мільйону гривень, але я вважаю, що є сенс йти далі. Місто може допомагати не тільки коштами. Цілком реально виділити конкретну земельну ділянку під будівництво. Яким чином зараз відбувається молодіжне будівництво? Як правило, викуповується певна частина помешкань у будинку, відповідно, пізніше у них заселяються молоді сім’ї. Мені видається, що є логіка для започаткування спорудження будинку, де би всі сто відсотків мешканців отримали квартири завдяки молодіжному кредитуванню. Загалом, це було би достатньо зручно. Та й для міста є вигода. Одразу ж пропонується новопоселенцям створення товариства співвласників житла. В такому разі витрати, пов’язані з експлуатацією будинку, не лягають на плечі міста. І мешканці більше зацікавлені в тому, аби створити в домі затишок та порядок. На спорудження такого будинку потрібно близько шести мільйонів. Місто, в свою чергу, повинно забезпечити два з половиною — три мільйони гривень.

—Наскільки це вигідно для Львова?

—Ця програма дуже цікава ще й тим, що за кілька років після її втілення розпочинається зворотний процес. Люди погашають кредит, відповідно, сформовується певна сума. Це, знову ж таки, залучення додаткових коштів із Державного бюджету, це — податки, які повертаються до скарбниці. Будівельні роботи, закупівля матеріалів також “крутяться” на місці. Тобто ми розвиваємо будівельну галузь, повертаємо гроші у бюджет і, в першу чергу, надали квартири молодим сім’ям.

—Чи є якісь пільги при наданні кредиту молодим сім’ям?

—Маючи одну дитину, ви отримуєте кредит від держави без відсотків. Тобто, що позичили — те й повернули. Якщо у сім’ї дві дитини, вам компенсують 25% кредиту, третя дитина гарантує компенсацію кредиту, у розмірі 50%. Ціни на квадратний метр площі — приблизно 1450 гривень.

Розмовляла Наталка ПОНУРКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *