Унікальний пацієнт хірурга Батюка намагається говорити - „Високий замок“, 18 березня

|

Невеличке містечко Хирів на Старосамбірщині Львівської області й досі не може оговтатися від випадку, що трапився з їхнім земляком, – 33-річним молодим чоловіком.

Він у своєму помешканні жив самотньо, а коли до нього навідалася мама, то побачила, що син лежить на долівці з пробитим черепом. У голові стирчала ручка кухонного ножа. Самостійні спроби витягнути лезо нічого не дали – ніж був стиснутий, наче лещатами.

Старосамбірські правоохоронці, які здійснюють перевірку за цим фактом, не поспішають коментувати подію, зважаючи на те, що наразі результатів експертизи ще немає. Поряд з тим більше схиляються до думки, що це була спроба покінчити з життям. З другого боку, не зовсім зрозуміло, як звичайний і не зовсім гострий кухонний ніж, що гнеться, міг пробити череп і проникнути у голову на глибину 12,5 сантиметра.

Потерпілого відтранспортували до Старосамбірського шпиталю, куди одразу ж викликали нейрохірурга Львівської міської лікарні швидкої допомоги Івана Федорка та завідувача нейрохірургічного відділення Дрогобицької центральної лікарні Василя Батюка. Василь Миколайович проводив цю унікальну операцію разом із завідувачем хірургічного відділення Старосамбірської ЦРЛ Юрієм Войтівим у ненайкращих умовах провінційної лікарні. Годі було й сподіватися, що пацієнт виживе. Але треба було все зробити, аби спробувати врятувати потерпілого. Після трепанації черепа нейрохірург Василь Батюк витягнув ножа. Процес операції був настільки складним, що один зі старосамбірських хірургів з багаторічним стажем роботи не витримав психологічного навантаження – йому стало погано.

Пан Батюк не міг у розмові з нами пригадати аналогів, щоб після подібної операції на мозку хтось вижив, навіть теоретично вважав, що це неможливо, хоча жартома зазначив, що “медицина – наука неточна”… Всяке трапляється. До одужання ще надто далеко. І хоча критичний стан, що триває, як правило, 21 день після операції, ще не минув, вчора вранці, коли ми зустрілися з Василем Миколайовичем, він із задоволенням повідомив, що його підопічний, який зараз на лікуванні у Дрогобичі, намагається говорити.

Роман ІВАНЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *