До чого тут футбол? - „Поступ“, 17 березня

|

Спорт № 1 у світі давно розпочав перетворюватися із суто спортивного в комерційний. Можливо, у цьому його перевага, адже футбольні боси зацікавленні, аби зробити футбол більш видовищним. Проте це не єдина проблема гри мільйонів.

Фани, або звичайні уболівальники, бувають різними. Одні, спостерігаючи за виступами команди, намагаються проаналізувати гру, обговорити помилки або вдалі дії футболістів після фінального свистка. Інші просто вболівають за улюблений клуб, йдуть на стадіон, аби вихлюпнути зайві емоції. Проте інколи цих емоцій буває забагато. Занадто багато.

Часто в історії футбольних змагань сутички між фанами різних команд закінчувалися навіть смертю. Особливо у цьому вирізнялися англійські ультрас, яких кілька разів навіть намагалися не впустити на чемпіонати світу. Занадто палко вболівають також у Туреччині, Італії та Греції…

Львівські вболівальники також вирізняються з-поміж прихильників інших українських команд дещо агресивним настроєм, проте їхні дії переважно не надто виходили за межі дозволеного. Так було до минулої неділі, коли „Карпати“ приймали київський „Арсенал“. Нагадаймо, що ця гра закінчилася нічиєю — 0:0. Чи то кількох прихильників команди роздратувало те, що їхні улюбленці не змогли забити, чи то вони так святкували народження сина голкіпера зелено-білих Мацея Налєпи, якому цього дня вдалося зберегти свої ворота „сухими“, не відомо. Та адреналін у їхній крові, розведений алкоголем, точно перевищував норму.

Повертаючись зі стадіону, семеро підлітків приблизно 14-17 років, одягнені у футболки львівської команди, о 18.15 на вулиці Івана Франка, 64 не відомо чому розпочали громити газетний кіоск. Як стверджує власник кіоску, приватний підприємець Олександр Василюк, підлітки нищили або ж просто крали листівки, календарики, газети, журнали, плакати, самовчителі іноземних мов та інші видання. Коли продавець намагалася зупинити хуліганів, її не просто облаяли, а й двічі грубо штовхнули. До того ж агресивно налаштовані підлітки побили три вікна в кіоску, а також зірвали електропроводку. Продавець зателефонувала в Галицький райвідділ міліції, і оперативна група приїхала на місце події через 10 хв., проте до цього часу молодики, попередженні одним зі співучасників акту вандалізму, встигли втекти. За словами продавця, у цей час кількість неповнолітніх розбійників збільшилася до двадцяти. Як повідомили в райвідділі, затримали лише одного із хуліганів, та і його врешті-решт відпустили.

Однак на цьому п`яна компанія не зупинилася. Вони також розпочали бити вікна в трамваях та маршрутках. Зникнувши з місця розбоїв, неконтрольована компанія залишила по собі справжнє побоїще, переляканих людей і гіркий осад того, що наш футбол скочується в комерційне болото, яке до спорту немає жодного стосунку.

Важко зрозуміти, що саме керувало молодиками під час вчинення розбою, проте, просто так це залишати не можна.

Чому, наприклад, знаючи про агресивно налаштованих уболівальників, міліція не супроводжує їх після матчу вулицею Івана Франка, де вони сідають на трамваї та маршрутні таксі. Можливо, дорога трохи остудила б запальних молодих ультрас. У будь-якому разі важко повірити, що ці покидьки суспільства насправді є великими вболівальниками футболу, адже те, що вони вчинили, швидше пасувало б фанам боїв без правил.

Власник кіоску таке зухвальство не збирається залишати безкарним. Олександр Василюк вже написав заяву в райвідділ, а також з юристом готує судовий позов до футбольного клубу „Карпати“, який мав би контролювати продаж та розпивання алкогольних напоїв поблизу стадіону.

У прес-службі „зелено-білих“ відповіли, що це не обов`язково були члени фан-клубу команди, адже в неділю на стадіоні було 18 000 глядачів, а громадський порядок має контролювати міліція.

За коментарем такої поведінки юнаків „Поступ“ звернувся до кандидата психологічних наук Юрія Бріскіна. Він пояснив, що такі вчинки необов`язково слід пов`язувати саме із футболом, адже ще в римському праві йшлося про те, що після цього не означає внаслідок цього. Якщо б хулігани не йшли з матчу, то вони все одно б знайшли причину, аби вчинити такий розбій.

Андрій ВОЛОШИН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *