Дмитро Сосновський: “Про крах українського боксу говорити зарано” - „Львівська газета“, 17 березня

|

Цими днями національна збірна України з боксу готується до міжнародних турнірів на тренувальному зборі в Луцьку. Підготовчий етап дуже важливий для наших боксерів, адже на подальших міжнародних турнірах розігруватимуть заповітні олімпійські ліцензії.

Як відомо, Андрій Федчук із Коломиї та червоноградець Ігор Пащук уже здобули перепустки на Оліміпаду, тож готуються до найважливішого старту чотириріччя за індивідуальним графіком. А львів’янина Георгія Чигаєва після виступу на чемпіонаті Європи вважають одним із найбільш імовірних претендентів на путівку в Афіни. Напередодні поїздки спортсмена до Луцька кореспондент “Газети” зустрівся з тренером Георгія Дмитром Сосновським.

– На яких турнірах Георгій здобуватиме путівку на Олімпіаду?

– Тренувальний збір у Луцьку триватиме до 26 березня. Потім ми вирушаємо в болгарське містечко Пловдів, де Георгій боротиметься за олімпійську ліцензію. Якщо все буде гаразд, то здобудемо олімпійську путівку. А якщо знову, не дай Боже, трапиться збій, готуватимемося до міжнародного турніру в Азербайджані, який розпочнеться 23 квітня.

– Після чемпіонату Європи, на якому Георгій не зумів здобути олімпійську ліцензію, в нього не виникло проблем із місцем в “обоймі” збірної України?

– Георгій в Україні беззаперечний лідер у своїй ваговій категорії (до 48 кг). Напередодні поїздки на чемпіонат Європи Жорі довелося підтверджувати своє право на місце у збірній на декількох внутрішніх турнірах. Єдиний серйозний конкурент, Волков – не має необхідного досвіду виступів на найвищому міжнародному рівні. А те, що впродовж минулого року Георгій тричі боксував з Волковим і переміг, яскраво свідчить про перевагу львів’янина. Керівництво федерації боксу України та тренерська рада збірної оцінює боксера, зважаючи на те, кому поступився та як провів цей бій. Георгій поступився чинному чемпіонові світу, триразовому чемпіону Європи росіянинові Казакову. Бій був доволі рівним і напруженим. Не хочу апелювати до суддівства, але, Жора однозначно ні в чому не був гіршим за суперника, а в деяких епізодах суттєво переважав росіянина.

– У Хорватії у ваговій категорії до 48 кг четверо боксерів уже здобули ліцензії. Чи не означає це, що на наступних турнірах Георгію буде простіше здобути путівку до Афін?

– На перший погляд, так. Адже не буде Казакова та інших сильних боксерів. Однак нині в Європі є 5-6 боксерів (серед них і Георгій Чигаєв), які виступають на одному рівні. Окрім лідерів, є й інші спортсмени, які, належно підготувавшись, можуть перемогти будь-якого боксера. Тому стверджувати, що завдання у Георгія стало легшим, не можна. Все залежить від жеребкування.

– У якій формі зараз перебуває Георгій?

– Як фізична, так і психологічна підготовка мого підопічного – на належному рівні. Мене непокоїть лише весна та притаманний цій порі року авітаміноз. Окрім того, на адаптацію в нових кліматичних умовах потрібен певний час. Тому сподіваюся, що в Болгарію приїдемо за кілька днів до початку турніру.

– Після чемпіонату Європи в Хорватії дехто стверджує, що український бокс переживає занепад. Як ви гадаєте, наскільки справедливим є це твердження?

– Якщо порівнювати з виступами національної збірної минулих років, можна сказати, що цей вид спорту переживає кризу. Багато столичних журналістів пишуть про крах українського боксу. Але про який крах може йтися, коли ще не закінчилися відбіркові турніри до Олімпіади? Ми ще можемо завоювати з десяток ліцензій. Лише після закінчення зазначених турнірів можна говорити про остаточний результат. У кожному разі, українські боксери завжди показують один із найкращих результатів серед усіх наших спортсменів. У такому випадку потрібно говорити про крах українського спорту загалом. У нас багато згадують про спортсменів та про те, як їх втримати в олімпійському спорті. Однак усі забули про тренерів. А їх робота нині оплачується вкрай незадовільно. Якщо боксер виступить успішно, йому виплачують солідні преміальні, тренерові ж залишають крихти. А як можна підготувати боксера без хорошого тренера? Тому нині в Україні спостерігаємо плинність тренерських кадрів.

– Чи не планує Георгій Чигаєв після Олімпіади перейти у професіонали?

– Відверто кажучи, мені здається, що наразі Жорі цього робити не варто. Йому лише 20 років, потрібно ще набратися досвіду в олімпійському боксі. Тож, думаю, після цієї Олімпіади він у професіонали ще не перейде.

Розмовляв Володимир Желізний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *