“Магнус“: крапка чи три? - „Поступ“, 16 березня

|

На початку березня набуло чинності рішення Господарського суду міста Києва, який фактично відхилив претензії польських інвесторів на контрольний пакет Львівського центрального універмагу. За його рішенням, загальні збори, які переобрали керівництво „Магнуса“, визнано законними. Після того, як кілька судів заборонило польським співвласникам Єжи Коніку та Ярославу Новацькому виступати від імені універмагу, а три районні прокуратури міста Львова відмовили інвесторам у провадженні справи проти нового керівництва ЦУМу, київський суд нібито поставив крапку в тяганині. Проте сам Юрій Кавецький — новообраний директор „Магнуса“ — вважає, що для універмагу це лише початок.

— Пане Юрію, Господарський суд визнав законність загальних зборів, які обрали Вас новим директором ЗАТ „Львівський центральний універмаг“, проте колишня адміністрація поки що не має наміру залишати кабінет у „Магнусі“…

— Певно, не це головне. Суди відхилили будь-які підозри у незаконності дій акціонерів, яких я представляю. Для мене „Магнус“ є бізнес-проектом. На цю роботу мене запросили люди, які володіють реальним контрольним пакетом над підприємством, — великі і дрібні власники. Як менеджер я шкодую, що тяганина та дискусії забрали чимало часу. Замість того, щоб розвивати підприємство, дбати про його добробут, доводилося відчищати його від бруду недоброзичливців. Але сподіваюся, усе минуло, і варто думати про мирне життя універмагу. Реальну крапку у так званій справі „Магнуса“ мають поставити збори акціонерів, призначені на 31 березня цього року.

— Але схоже, збори оголосили саме польські акціонери „Магнуса“?

— Так, але якби вони цього не зробили, ми б скликали їх самі. Дрібні власники підприємства дуже хочуть почути звіт від колишнього керівництва підприємства. Зокрема, вони мають знати, чому потужний „Магнус“ досі не віддає кредиту Міжнародному європейському банку і не виплачує дивідендів. Більшість акціонерів налаштована категорично, бо через необдумані заяви польських співвласників, різноманітні провокації їх підприємство опинилося у центрі скандалу. Це не може не шкодити діловій репутації універмагу.

— Акціонери наполягатимуть на покаранні польських партнерів?

— Ні, усі свідомі того, що все одно доведеться працювати разом. Єжи Конік та Ярослав Новацький, а також українець Шалай мають великі пакети акцій. Якщо постійно сваритися, то не переможе ніхто. А от майбутнє підприємства, про яке, схоже, дбають обидві сторони конфлікту, може постраждати серйозно. Схоже, польські інвестори вже достатньо нашкодили роботі „Магнуса“: за його рахунок вони зробили собі імідж, якому міг би позаздрити будь-який політик. Тепер варто згадати, що ми бізнесмени, а від потужності крику грошей не побільшає, скоріше навпаки.

— Чи зміниться щось у самому „Магнусі“ після того, як Ви займете свій кабінет?

— По-перше, я ще раз наголошую, що для нас не є важливим якнайшвидше увійти в універмаг. Навколо цього вже достатньо провокацій, а ми не хочемо давати навіть найменшого приводу дискредитувати підприємство ще раз. Ліпше ми зачекаємо з перейняттям влади, але не допустимо якоїсь шкоди універмагу і людям, які там працюють. Ми вважаємо, що колишня дирекція мусить прислухатися до думки більшості і сама має запропонувати співпрацю. Якщо ні, то доведеться кликати судовиконавців, міліцію, пресу — кого завгодно, аби засвідчити законність наших прав. По-друге, говорити про якісь зміни у роботі ще рано. Для орендарів, які працюють у ЦУМі, нічого не зміниться, хіба умови стануть ліпшими… А от дирекція працюватиме справді з іншими пріоритетами. Кілька років співвласники не отримуватимуть прибутків, щоби можна було якнайшвидше поставити на ноги підприємство. Треба віддавати борги, які останніми роками лише нагромаджувалися, відпрацювати кредит. Лише тоді варто буде думати про прибутковість проекту.

Розмовляв Олег ЗАЛІЩИЦЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *