„Наша Україна“ втрачає депутатів - „Високий замок“, 15 березня

|

У депутатському корпусі Львівської міської ради є відчутні зміни. З фракції “Наша Україна” вийшли кілька депутатів, і тепер її чисельність зменшилася до 54 осіб.

П’ятеро осіб перейшли до депутатської групи “Наш Львів”, ще четверо утворили окрему групу “Разом”. Попри те, що під час останньої сесії оголосили про новостворену групу з п’яти депутатів, вчора один з них, Олег Саврук, повідомив “ВЗ”, що залишається у “Нашій Україні”. “Хоча я і не погоджуюся з позицією деяких членів фракції, однак як заступник голови міської організації партії “Реформи і Порядок” мушу залишитися у складі “Нашої України”, – сказав він.

Дехто вважає, що однією з причин масових виходів є наближення звіту міського голови Любомира Буняка, що припадає на його другу річницю при владі. Він розуміє, що депутати з “Нашої України”, з якими у нього склалися не надто приязні стосунки, пригадають невиконану обіцянку забезпечити Львів цілодобовою водою. А позаяк “Наша Україна” становить більшість у міській раді, мерові загрожує “двійка” за звіт, а, можливо, й референдум про недовіру. На горизонті замаячила цілком реальна перспектива відставки. Тому виглядає на те, що Любомиру Буняку вигідно послаблення фракції “Наша Україна” у міськраді. Якщо з неї вийдуть ще кілька депутатів, звіт мера пройде як по маслу. Для цього треба, щоб у “Нашій Україні” залишилося 46 депутатів (всього у міськраді 90 депутатів). Та у кулуарах кажуть, що пертурбацій у міськраді могло б і не бути, якби всередині “Нашої України” панувала злагоджена атмосфера.

“Жодних непорозумінь у “Нашій Україні” немає, – стверджує депутат міськради, член фракції “Наша Україна” Андрій Стецьків. – Так говорять люди, які самоусунулися від роботи у фракції, не брали участі у засіданнях фракції. Їх не було видно на бюджетному процесі, коли “Наша Україна” домагалася, щоб був прийнятий соціально та економічно обґрунтований бюджет. Так само було з вирішенням проблеми вчителів, підняттям тарифів на воду. Депутати, на яких тиснуть, створили групу “Разом”, яка буде відтягувати людей від “Нашої України”. У влади тепер основне завдання – розвалити більшість у Львівській міськраді, яка складається з “Нашої України”.

Майже кожний депутат у міськраді перебуває під шаленим тиском фіскальних органів та міськвиконкому, що спонукає їх виходити з “Нашої України”. На мою думку, це є зрадою. Адже значна частина цих людей йшла на вибори з демократичними гаслами, під брендом “Нашої України”… Ми намагаємося залучати їх до вирішення господарських проблем у Львові. Але це не завжди вдається. На останню сесію, яка була зірвана і на якій мало розглядатися питання підняття тарифів на воду, прийшов лише один представник від “Нашого Львова”. Проблеми мешканців Львова не знаходять підтримки у цих депутатів”. “Депутати, які стали “Разом”, і до того були осібною групою у фракції “Наша Україна” – як кіт, який гуляє сам по собі, – каже член фракції “Наша Україна” у міськраді Зеновій Гузар. – Тепер вони де-юре зробили те, що було де-факто, – утворили окрему групу, яка є свого роду буфером…”.

На думку члена депутатської групи “Наш Львів” Галини Хомин, останні зміни у депутатському корпусі свідчать про те, що “стає все більше депутатів, які втомилися від надмірної політизації у міській раді”. “Члени новоствореної групи “Разом”, вийшовши з “Нашої України” і ставши незалежними, сприятимуть вирішенню господарських питань, – каже вона. – Адже депутати міськради не повинні займатися політикою, львів’яни вибирали нас для того, щоб мати воду, тепло, чисті вулиці, щоб не піднімали тарифів. Коли виконком підняв тарифи, ми разом – “Наша Україна” і “Наш Львів” – проголосували проти зростання тарифів. Перш ніж піднімати тариф, треба вивчити його структуру, фінансово-господарський стан “Львівводоканалу”, заборгованість якого зросла у кілька разів”.

– Чи правда, що з “Нашого Львова” через незгоду з політикою групи мають намір вийти кілька депутатів?

– Офіційно про це ніхто не повідомляв.

Олександра Харченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *