Січових Стрільців розвантажать - „Львівська газета“, 12 березня

|

Вулиця Січових Стрільців у центрі міста зараз надзвичайно захаращена через велику кількість автомобілів, які щільно паркуються з правого боку. Це значно ускладнює рух транспорту. Незважаючи на те, що вулиця має дві смуги, тут постійно виникають “корки”. Однак схоже на те, що незабаром ситуація докорінно зміниться.

“Починаючи з наступного тижня, ми примусово забиратимемо звідти машини, використовуючи службу евакуації, – розповів “Газеті” начальник міського ДАІ, підполковник міліції Сергій Клочко. – Наразі там демонтують усі знаки, що дозволяють паркуватися, натомість встановлять інші, які інформуватимуть про евакуацію припаркованих автомобілів. Водіям, авто яких будуть стояти на Січових Стрільців, доведеться оплачувати адміністративний штраф. Таку “чистку” ми здійснили на Дорошенка і Франка, а також на проспекті Свободи. Тепер там уже немає величезних “автостоянок”, що значно полегшило рух транспорту цими вулицями. За словами пана Клочка, розвантаження вулиці Січових Стрільців потрібне не лише для зменшення кількості “корків”, але й для полегшення дорожнього руху на перехрестях вулиць Соломії Крушельницької та Словацького, а також Словацького і Дорошенка.

Де ж зупинятися автомобілям? Сергій Клочко повідомив, що керівництво ДАІ надіслало низку звернень в органи місцевого самоврядування з пропозиціями спорудити в певних місцях офіційні автостоянки. “Чудове місце для цього – парк Костюшка, – зауважив начальник міського ДАІ. – Також підійде вулиця Костюшка, бічна Січових Стрільців. Але останнє слово – за місцевою владою”.

Репортер “Газети” поцікавився думкою водіїв машин стосовно “очищення вулиці”. “Я особисто проти цього рішення, – заявив таксист Ігор Гавриляк. – Хоча й розумію, що це необхідно для розв’язання проблеми перенасиченості руху в місті”. Інші водії поділяють його точку зору. “Ми поїдемо звідси, але скажіть, де нам паркуватися?” – запитав таксист Василь Янишенко.

“Я особисто машини не маю, тому схвалюю таке рішення, – заявив заступник директора Інституту післядипломної освіти ЛНУ, розташованого на вулиці Січових Стрільців, Дарій Футорський. – Якщо паркування заборонять, цією дорогою буде легше їздити. Взагалі у Львові існує проблема перенасиченості вуличного руху. Невідомо, як її вирішити, бо зменшити кількість машин навряд чи вдасться. Львів не розрахований на таку кількість автомобілів, він був створений для кінських карет”.

“Це не та вулиця, де можна паркувати машини, – вважає директор цього ж закладу Юрій Занько. – Я також не водій. До речі, мало хто з викладачів університету паркує тут свої автомобілі, це роблять студенти-платники, а також працівники комерційних структур. До речі, свого часу мер обіцяв зробити площу перед університетом пішохідною зоною”.

А ось декан факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка Маркіян Мальський повідомив, що рішення міського ДАІ він сприймає залежно від обставин. “Коли я ходжу пішки, то підтримую таке рішення, коли за кермом – ні, – зазначив пан Мальський. – Але цю вулицю щодня переходить велика кількість людей, часто трапляються ДТП. Тому очищення Січових Стрільців поліпшить умови безпеки і пішоходам, і водіям. Але з іншого боку, треба відшукати, де розташувати ці машини”. Декан категорично проти обладнання автостоянки в парку Костюшка, адже “парк коштує дорожче, ніж усі машини разом”.

“Це питання нас дуже хвилює, – розповів “Газеті” Олександр Гуцуленко, заступник начальника відділу банківської безпеки при Ощадбанку на Січових Стрільців. – Оскільки ми перевозимо цінності, до банку постійно під’їжджають інкасаційні машини. А тут виникає проблема з паркуванням. Тому ми звернулися з листом-проханням до керівництва міста, щоб нам дозволили паркування цих авто за відповідну плату. Наразі відповіді немає”.

“На жаль, згадана акція ДАІ викличе труднощі в нашій роботі, – підсумував начальник відділу банківської безпеки Григорій Рондяк. – Примусова евакуація створить додаткові незручності в перевезенні коштів. Але доводиться виконувати рішення міськради. А персональні автомобілі працівників банку можуть зберігатися на відведеній для цього автостоянці”.

Справді, питання вивільнення руху на одній із центральних вулиць міста викликало неоднозначну реакцію. Однак краще потерпіти кільком водіям, яким від понеділка заборонять паркувати тут свої авто, ніж надалі потерпати від постійних “корків” і перехожим, і пасажирам громадського транспорту, і решті водіїв.

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *