Володимир Гірняк: Хочемо розплющити владі очі - „Поступ“, 12 березня

|

— Пане Володимире, опишіть у загальних рисах ситуацію довкола Галицького центру кіномистецтва?

— На сьогодні таке враження, що майном області управляє не обласна рада, яка приймає рішення, до обласної ради ми ніяких претензій не маємо, не ОДА в особі губернатора чи заступника, а начальник управління комунальним майном ЛОДА Андрій Чабан, який трактує рішення обласної ради на власний розсуд. Він не звертає уваги ні на розпорядження голови адміністрації, ні на вказівки його заступників.

4 грудня 2003 року сесія Львівської обласної ради затвердила рішення про передання спірних 314 кв. м приміщення, в якому зараз розміщується магазин „Сенсус“ на баланс ТЗОВ „Кіносвіт“, що є правонаступником Галицького центру кіномистецтва. Влада погодилася, що без цих спірних площ, ми не маємо можливості зробити сучасний, новий кінотеатр, який потрібен львів`янам. Галицький центр кіномистецтва завжди був осередком культури, де демонстрували українське кіно. 2000 року голова Львівської обласної адміністрації розпорядився зняти з нашого балансу частину приміщення. Ми переконані, що таке рішення було не законним. Проте не хотіли конфліктувати, оскільки знали, що це розпорядження дійсне лише до 2005 року. Зараз, коли ми знайшли інвестора й хочемо відродити кінотеатр, тобто зробити новий, сучасний кіноконцертний комплекс, обласне управління майна протягом року всіляко блокує цей процес. Рішення сесії було ухвалено 4 грудня 2003 року, тобто чотири місяці тому. Ми не маємо можливості викупити приміщення й зробити ремонт.

— Як обласне управління майна аргументує свою відмову?

— Обласне управління майна просто не виконує рішення сесії, мотивуючи тим, що не має на це відповідних повноважень. Коли це питання під контроль взяв заступник голови ОДА Степан Лукашик, з`ясувалося, що обласне управління майна має платити ПДВ. За їхніми ж словами, в обласному бюджеті немає таких коштів. Тоді постає питання: ухвалу готувала сесія Львівської обласної ради й обласне управління майна, депутати її погодили, чому тоді питання ПДВ не порушили вже від початку. Чому юристи управління цього не забезпечили?

Ми вимагаємо, по-перше, щоб було виконано рішення обласної ради та розпорядження ЛОДА про передання нам приміщень на баланс, по-друге, щоб розпочали службове розслідування стосовно тих посадових осіб, які не запобігли порушенню чинного законодавства.

Проте наші юристи вважають, що ПДВ платити все ж таки не потрібно. За логікою працівників управління майна зараз нам ці приміщення передадуть на баланс і ми маємо сплатити ПДВ, а після того, коли викупимо приміщення, ще раз платитимемо ПДВ. Та ПДВ сплачують лише тоді, коли є перехід права власності, продаж якогось об`єкта, товарів чи послуг.

Отже, справу можна затягувати ще на кілька тижнів, але ми не маємо можливості чекати далі. Проте начальник обласного управління майном не виконує доручення губернатора. Хто ж тоді насправді керує областю? Хто розпоряджається майном? Саме тому ми вирішили вдатися до акції непокори. З понеділка ми ставитимемо наметове містечко, оскільки Конституція передбачає такий засіб впливу на владу, коли всі інші засоби вичерпано. Влада є для того, щоб служити людям, які хочуть щось робити у цій державі. Та замість того, щоб нам допомогти, нас блокують. Ми переконані, що такі проблеми також мають інші люди. Якщо люди не фахові, не компетентні, тоді, можливо, нам варто якось порушити це питання перед громадськістю, адже іншого виходу немає.

— Доки триватимуть ваші акції протесту?

— Поки не буде виконано рішення обласної ради. Ми сподіваємося, що все ж таки знайдеться управа на начальника управління обласного майна. На Львівщині ж є губернатор, тобто влада, яка повинна відслідковувати, як поводяться посадові особи обласної державної адміністрації, і яка має вживати відповідних заходів дисциплінарного й адміністративного характеру.

— Якою є сьогодні позиція „Сенсусу“?

— У нас немає конфлікту з ВАТ „Сенсус“. Ми дозволили їм перебувати у цьому приміщені до 10 лютого 2005 року, так як це було передбачено договором, бо розуміємо, що треба працювати. Ми вважаємо, що управління майна створило таку проблему. Тому спільними зусиллями ми повинні знайти інше приміщення для цієї структури, яка вже давно працює на теренах Львівщини. Проте без приміщення, яке займає „Сенсус“, кінотеатр зробити не можливо.

Зараз ми хочеться просто розплющити очі владі на проблему, яка існує в нетрях обласної адміністрації, оскільки бачимо, що правовими методами вирішити це питання не можливо.

P.S.: Коли писали матеріал, пан Гірняк повідомив „Поступ“, що до Галицького центру кіномистецтва прийшли шестеро працівників міської податкової. За словами податківців, метою їхнього візиту стала оперативна перевірка діяльності кінотеатру. Володимир Гірняк стверджує, що, відповідно до податкового законодавства, про таку перевірку його мали попередити за 10 днів, проте не зробили цього. „Я не хотів би пов`язувати нашестя податківців з пікетуванням облдержадміністрації, проте, така підозра в мене чомусь виникає“, — говорить Володимир Гірняк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *