Роман Стецьків: „Серйозних будівельних фірм -- одиниці“ - „Поступ“, 11 березня

|

— Пане Стецьків, скільки сьогодні у місті працює будівельних компаній і наскільки вони можуть забезпечити львів`ян помешканням?

— Назвати точну кількість будівельних компаній сьогодні не зміг би ніхто. Оскільки ліцензійна рада, яка працює при Головному управлінні архітектури містобудування облдержадміністрації, видає ліцензію на право виконання будівельних робіт щодва тижні. До того ж ліцензію може отримати невелика будівельна бригада, якщо до її складу входять потрібні спеціалісти. А серйозних будівельних компаній, які можуть вести будівництво житла від початку до кінця, сьогодні — одиниці.

Стосовно обсягу житла, то зараз робляться, я вважаю, деякі позитивні речі для його збільшення. Проте помилки, насамперед, закладені у самому законодавстві. У попередньому кодексі не було, наприклад, чітко вказано, як оформляти земельну ділянку. З 2002 року вступив у силу новий Земельний кодекс, але й там є зміни, які складно виконати. Наприклад, є випадки, коли будівництво житла вже майже півроку тому завершилося, а питання з власністю земельної ділянки не вирішене, і ми не можемо взяти його в експлуатацію.

— Ваше управління видає дозвіл на будівництво й потім приймає готовий об`єкт. Отож, Ви можете контролювати процес?

— Дозвіл на будівництво видає інспекція Держбудконтролю після того, як фірма подає документи на земельну ділянку, дозвіл влади на проектування будівництва, погоджену документацію. А приймає будинок в експлуатацію комісія, яка створена міським головою. Згідно з законом, комісію повинна очолювати інспекція Держбудконтролю. А до складу її входять щоразу інші люди, оскільки об`єкти різні і розташовані в різних районах Львова.

— Коли будкомпанії подають для затвердження документи на будівництво, чи перевіряєте Ви, з яких матеріалів будуватимуть будинок?

— Насамперед кожен об`єкт повинен пройти експертизу і відповідну процедуру погодження. За проект ми не відповідаємо, оскільки його розробляє проектна організація. Відтак мусить бути запис головного інженера, що проект відповідає чинним нормам і правилам. Якщо будівництво планується в історичній частині міста, то проект треба погодити з управлінням охорони історичного середовища. Тобто робиться комплексний висновок після експертизи проекту, і всю документацію перевіряють на відповідність державним будівельним нормам. Звичайно, ми також можемо вносити певні зауваження. Наприклад, проект погоджено, проте він є в центральній частині міста, а власники вхід у кафе хочуть робити з мармуру, що не характерно для старої частини Львова. Проте, якщо проект уже погоджено, то як ми можемо вимагати під час здавання в експлуатацію від замовника такі речі, адже він зробив проект, затратив свої кошти.

— Щодо якості збудованого житла, чи можна передбачити угодою або притягнути до відповідальності будівельників за використання неякісних матеріалів?

— По-перше, за кожним об`єктом закріплено технічний нагляд, і є виконроби, які стежать, чи виконується все згідно з проектом. Якщо ж будівельні роботи виконані неякісно, ми маємо право притягнути виконроба до відповідальності і оштрафувати будівельну організацію на 10% від вартості виконаних робіт. Отож, змусити будівельника відповідати за неякісне виконання робіт можна, відповідно до будівельних норм, і всі механізми для того є.

— Як часто трапляється, що Ви не приймаєте будинки в експлуатацію?

— Такі випадки є. Наприклад, будинок у Винниках не брали в експлуатацію декілька місяців, поки не змусили повністю завершити робіт. Проте зовсім не взяти ми не можемо, оскільки був дозвіл на будівництво. Переважно все відбувається так: комісія повним складом оглядає об`єкт і, якщо є певні недоробки, зобов`язує їх допрацювати. І лише тоді всі члени комісії підпишуть акт прийому. Підписати акт можуть навіть впродовж місяця. Та якщо процес затягується на довший час, скажімо, на півроку, акт втрачає свою чинність. Тоді потрібно скликати нову комісію.

— Відомі випадки, коли розпочалося будівництво, мешканці заплатили гроші, а фірма-будівельник не завершує робіт або зовсім зникає?

— На жаль, у Львові є такі фірми, як, наприклад, фірма „Тіс“. Проте убезпечити себе від таких аферистів не важко. Потрібно вимагати у будівельної компанії дозвіл інспекції Держбудконтролю на виконання робіт. Якщо фірма має такий дозвіл, то гарантую, що всі необхідні документи у цієї фірми є. Тобто проблем у цьому разі не буде. Можуть бути проблеми з термінами будівництва, тобто збудують не за рік, як обіцяли, а за півтора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *