Анатолій Романюк: “Відповіді перебувають у різних площинах” - „Ратуша“, 11-18 березня

|

На останньому сесійному засіданні Львівської міської ради було оголошено про створення самостійного депутатського утворення — групи “Разом”, яка вестиме незалежну від інших структурних одиниць діяльність у міській раді. Про мотиви, якими керувалися п’ятеро депутатів, розповів член координаціної ради групи Анатолій РОМАНЮК.

— Я хотів би, перш за все, зазначити, що група “Разом” не є новоутворенням. Вона оформилася як окрема одиниця ще торік, коли ми входили до спільної фракції з депутатами від Народного руху. Низка причин зумовила те, що свого часу (минулого року) ми вийшли зі складу фракції. Потім ми разом з іншими структурними одницями та пар-тійними групами, бо були міжпар-тійною структурою, брали участь у створенні фракції “Наша Україна” і в подальшому функціонували в її межах. Але певні причини зумовили те, що ми прийняли рішення про вихід з “Нашої України” і подальше функціонування як самостійного підрозділу. Це рішення я би пояснив у двох загальних контекстах. Перший пов’язаний з площиною теорії конфліктів. Суспільство, згідно з цією теорією, потенційно має дуже багато джерел конфліктів. Від-мін-ності між людьми є підставою для виникнення будь-якого конфлікту. Власне, ми впродовж остан-нього року, навіть двох років, є свідками того, що у міській раді існують конфлікти, і зокрема — конфлікт між певною групою депутатів стосовно, наприклад, до міського голови. Згідно з цією ж самою теорією, конфлікт, навіть якщо він буде особистого характеру, ніколи трактуватиметься як особистий, а його намагатимуться перевести у політичну площину. Власне, однією з причин є те, що частина депутатів фракції намагаються конфлікт, який є, трактувати як загальний конфлікт, щоб у ньому брали участь інші депутати, оскільки вони причетні до тієї чи іншої структурної одиниці. Другий момент пов’язаний з тим, що в нормальному суспільстві кожна сфера має свою компетенцію. У нашій державі дуже багато сфер є політизованими. Коли ми оцінюємо діяльність фракції у міській раді, можемо помітити, що питання, які не є політичними, намагаються розглядати як політичні. Ці обставини, а також низка інших, не влаштовували нас, і тому ми вирішили, що в подальшому можемо самостійно функціонувати і приймати самостійні рішення, виходячи з інтересів громади, а також з того бачення, яке ми маємо як депутати, які обрані по мажоритарних округах і отримали довіру від конкретних виборців.

— Як ви бачите подальшу співпрацю з іншими депутатскими об’єднаннями у міській раді?

— Ми не ставимо жорстких обмежень щодо співпраці з одними чи неспівпраці з іншими групами. У своїй заяві ми декларували дуже широку настанову у нашій роботі щодо співпраці з усіма депутатами та структурними одиницями, які існують у міській раді. Вважаємо, що жорсткий поділ, особливо коли це стосується соціальних питань, не є корисним, бо він обмежує кожну із сторін і не дає можливості шукати відповіді на проблеми, які виникають у міській господарці, житті міста. Відповіді перебувають у різних площинах, і наше життя не є лише чорним і білим, воно має багато інших кольорів. Тому вважаємо, що у своїй діяльності група орієнтуватиметься на пошук оптимальних варіантів вирішення тих питань, які стоять у місті сьогодні.

Тарас ШИМАНСЬКИЙ

Р.S. Як стало відомо “Ратуші”, днями четверо депутатів Львівської міської ради вирішили увійти до складу депутатської рупи “Наш Львів”. Це — Роман Грицевич, Остап Блищак, Роман Чубінський та Ігор Петик.

Коментарі

Богдан Бедрило, голова партійної групи НРУ у фракції “Наша Україна” у Львівській міській раді:

“Як на мене, таємне стало явним. Ні для кого не було таємницею, що група депутатів, вважаючись “нашоукраїнцями”, своїми голосуваннями та участю в роботі фракції доводили протилежне. Рано чи пізно це мало оформитися юридично. У цьому сенсі те, що сталося, сприймаю позитивно, адже тепер зрозуміло, хто є хто. Раніше нам часом дорікали, що фракція, маючи достатню кількість депутатів, не може відстояти свою позицію під час голосування. Тепер видно, що нас є менше, отже і відповідальність уже є іншою. Звичайно, депутати можуть входити до будь-якої групи — це їхнє право. Зрештою, це питання їх моральної відповідальності перед своїми виборцями”.

Галина Хомин, член депутатської групи “Наш Львів” у Львівській міській раді:

“Те, що наші колеги прийняли таке рішення, засвідує лише одне. Щораз більше стає депутатів, які вже втомилися від надмірної політизації у міській раді. Вони розуміють відповідальність перед виборцями, які ви-словили свою довіру обранцям не для того, щоб якась політична сила потім використовувала їх для досягнення своїх політичних амбіційних інтересів, а для вирішення насущних проблем людей. Львів’яни прагнуть, щоб у роботі депутатів переважали дієвість, прозорість та відповідальність за долю міста та його мешканців. Я впевнена, що депутатська група “Наш Львів”, до якої я входжу, і новостворена група “Разом” зроблять усе можливе, аби ефективно працювати на благо кожного львів’янина, доводячи своїми діями, що в особі депутата люди завжди знайдуть дієву підтримку у вирішенні своїх проблем. Отож закликаю до співпраці всіх депутатів, які сповідують ці принципи”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *