Юрій Ключковський: “Наш блок не братиме участі у заходах політичного підкупу” - „Львівська газета“, 10 березня

|

Минулого тижня ВР ухвалила за основу закон про вибори на пропорційній основі авторства депутатів Юрія Ключковського та Миколи Рудьковського. “За” проголосували представники більшості, комуністи та соціалісти. “Наша Україна” та БЮТ не голосували.

Не голосував і один з авторів проекту – нашоукраїнець Юрій Ключковський. “Газета” вирішила поцікавитися, чому фракція загалом і сам автор проекту не підтримали закону про пропорційні вибори.

– Чому “Наша Україна” не проголосувала за проект закону про пропорційну систему виборів в Україні, автором якого були зокрема ви. І чи правда, що саме ви просили колег так чинити?

– Ні про що таке я не просив своїх колег по блоку, і гадки не маю, на основі чого з’явилася така інформація. На координаційній нараді “Нашої України” минулого четверга і безпосередньо перед голосуванням було вирішено не підтримати проект. Причина – те, що метою голосування за нього є не політична система, яка діятиме після 2006 року, а акт політичної корупції щодо лівих фракцій з метою схилити їх до підтримки конституційної реформи. Наш блок не братиме участі в таких заходах політичного підкупу. Саме тому цей законопроект зараз не актуальний, а може бути проголосований пізніше як самостійна цінність.

– Тобто в другому читанні ви, можливо, підтримаєте проект пропорційної системи виборів?

– Не знаю. Це залежить і від того, що буде в цьому проекті до другого читання. Але я ще раз підкреслюю: наразі не йдеться про зміст цього законопроекту, а тільки про політичну гру навколо змін до Конституції. Якщо хтось хоче забезпечити голосування “за” лівих фракцій стосовно змін до Конституції, то хай робить це не руками “Нашої України”.

– Минулого тижня була заанонсована угода опозиційної “трійки”, але її не підписали. СПУ підтримала “пропорційку”. Наскільки близькими союзниками Блоку Віктора Ющенка залишаються соціалісти після своїх останніх кроків?

– Ще під час консультацій щодо цієї угоди стало зрозуміло, що наші “ліві” колеги не мають чіткої позиції щодо політичної реформи. Для них нібито головними є самі зміни до Конституції, а не час їх запровадження. У мене особисто мало надій стосовно вироблення єдиної позиції в опозиції. Складається враження, що пан Мороз остаточно пішов на угоду з пропрезидентськими олігархічними групами. Не знаю, яку вигоду з цього матиме він особисто чи фракція, але останнім часом О. Мороз постійно на їх боці.

– Учора з’явилась інформація про те, що “Наша Україна” вже домовилася з БЮТ про спільні дії на президентських виборах. Щодо СПУ про таку перспективу можна забути?

– Консультації зі СПУ тривають, вони й не припинялися, але я, наприклад, не вірю в те, що Олександр Мороз відмовиться йти на президентські вибори. Ба більше, я переконаний, що президентське оточення активно заохочує до цього лідера СПУ.

– Як ви спрогнозуєте долю ще кількох законопроектів, які є необхідною передумовою початку впровадження політичної реформи?

– Є політична угода більшості про підтримку цих законопроектів, наразі вони на розгляді конституційної комісії. Не беруся прогнозувати процесу їх прийняття.

– Що ж до самої реформи політичної системи. Наскільки оптимістичним є прогноз більшовиків щодо голосування в другому читанні ще цього місяця?

– Зараз ще невідомий висновок Конституційного суду щодо проекту Медведчука-Симоненка, тому не беруся щось прогнозувати.

– Чи не переросте небажання брати участь в інтригах влади у традиційне блокування голосування в цілому “пропорційки”?

– Ми не проти пропорційної системи, а отже, не будемо блокувати її впровадження. Навпаки, нам дуже цікаво спостерігати, наскільки “скрутили руки” і “зламали хребти” найактивнішим прихильникам мажоритарної системи виборів і усвідомлювати, що пропорційна система для них може означати закінчення політичної кар’єри. Все це наводить на думку, що результати, в цьому випадку попереднього голосування, є тимчасовими. За певних умов влада зможе скасувати ці закони, але голоси лівих уже будуть використані.

Розмовляв Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *