Холодний душ зі стелі - „Поступ“, 5 березня

|

Квартира Наталії Юріївни, яка мешкає за адресою вул. Окружна, 40, швидше нагадує підвальне приміщення, аніж комфортабельне сучасне житло. Стіни покриті пліснявою, всюди запах сирості. Причиною поганих умов проживання, у яких опинилася Наталія Юріївна і її сім`я, є аварійний стан будинку, в якому розташована їхня квартира. Уже кілька років поспіль стіни і стелю помешкання на четвертому поверсі затоплює вода, яка протікає в квартиру через дірявий дах. Численні спроби пані Наталії домогтися від комунальників хоча б якогось ремонту поки що були безрезультатними. Власниця квартири та її сім`я зі страхом очікують на потепління, яке спричинить танення снігу і нові дощові потоки зі стелі. За прогнозами синоптиків, воно настане після 20 березня.

Чотирьохповерховий будинок № 40 на вулиці Окружній збудований близько півстоліття тому. На той час його вважали досить комфортабельним: просторі квартири, висота стелі становить понад три метри. Проте зараз його таким назвати важко. Мешканці стверджують, що відколи будинок здали в експлуатацію, у ньому не було ні капітального ремонту, ні взагалі будь-якого. Недоглянутість будинку призвела до того, що у людей уже майже десять років поспіль протікає дах. В одній із квартир на четвертому поверсі через постійне намокання стелі навіть упала балка. Мешканці цієї квартири живуть, боячись, що на них будь-якої миті може впасти стеля. Проживати у таких квартирах кілька років поспіль означає не лише постійно відчувати дискомфорт, адже з помешкання не вивітрюються вологість і запах цвілі, не кажучи вже про те, що не можна зроби ремонту. Це також може спричинити руйнування самого будинку.

ЖЕК № 209, якому підпорядковується аварійний будинок на Окружній, 40, за словами мешканців, своїх обов`язків не виконує. Наталія Юріївна не раз зверталася туди за допомогою, однак якихось конкретних дій від комунальників вона так і не дочекалася. Комунальники відмову ремонтувати дах пояснювали відсутністю то покрівельних матеріалів, то робочої сили. Коли ж Наталія Юріївна приходила туди востаннє, матеріали на покрівлю були, проте майстра, який би полагодив дах, жінці порадили знайти самій. А де його шукати і за які кошти оплатити його працю, не уточнили. Звернення, які пані Наталія скерувала у Франківську райдержадміністрацію, без відповіді повернули у ЖЕК.

Начальник 209-го ЖЕКу Ігор Стасів, коментуючи „Поступу“ скарги мешканців будинку, заявив, що таких будинків, як на Окружній, 40, у підпорядкуванні його ЛКП є понад 530. І практично у кожному з них є такі проблеми, майже кожен потребує капітального ремонту. Проте фінансування комунального господарства не дозволяє залагодити навіть найнагальніші проблеми. До того ж мешканці квартплату сплачують погано. Бракує і робочих рук: у штаті комунального господарства лише двоє майстрів.

У 2004 році місто виділило зі свого бюджету 27 тисяч гривень на утримання усіх 530-ти будинків 209-го ЖЕКу. Минулого року сума була приблизно такою ж. Хоча, за словами пана Стасіва, потрібно у десятки разів більше. Стосовно ж аварійного будинку на Окружній, 40, то його дах за можливості ремонтували. Зараз братися за ремонт даху недоцільно, оскільки на вулиці мороз, отож, погода несприятлива. Коли кореспондент „Поступу“ зауважив панові Стасіву, що незабаром потепліє, сніг розпочне танути і до квартир знову потече вода, той відповів, що сніг з дахів регулярно прибирають, тому мешканцям не варто хвилюватися. Також він пообіцяв, що навесні обов`язково відремонтує дахи.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *