Туризм за бюджетні гроші - „Поступ“, 4 березня

|

Громадськість завжди з недовірою ставиться до того, що представники будь-якої з гілок влади їздять з робочими поїздками за кордон. „Катаються за народні гроші“, — кажуть у народі. І дарма: більшість чиновників та депутатів переконана, що такі поїздки потрібні, аби переймати досвід більш демократичних суспільств.

Нещодавно „Поступ“ дізнався, що дев`ять депутатів Львівської міської ради 3 березня мають їхати з робочим візитом до Вроцлава, де перебуватимуть до 8 березня. Однак у останній момент поїздку перенесли на невизначений термін. Виникає цілком очевидне запитання: з якою метою депутати мали їхати і таки, мабуть, поїдуть до Вроцлава? Воно більше цікаве тому, що в розпорядженні про службове відрядження зазначено, що 100% добових, проживання для дев`ятьох депутатів — все за рахунок загального фонду виконавчого комітету Львівської міської ради (видатків ради), тобто за кошт львів`ян. Поцікавитися, навіщо ж їдуть депутати до Вроцлава й скільки це коштуватиме місту, ми вирішили в людини, що підписувала вже згадане розпорядження — в першого заступника міського голови Василя Кравціва. Однак, виявляється, що пан Кравців не знає мети візиту, не кажучи вже про кошторис. „Проведіть журналістське розслідування“, — порадив він. Так „Поступ“ і зробив.

Секретар міськради Зеновій Сірик, як ми з`ясували, теж достеменно не знає, навіщо депутати їдуть у Польщу. В офіційних документах мета візиту зазначена така: „Для ознайомлення з роботою депутатських комісій та обміну досвідом“, — повідомив Сірик. На запитання, скільки коштуватиме це міській раді, пан Зеновій розповів, що загалом на депутатські відрядження цього року в бюджеті заплановано 30 тисяч гривень. Така ж поїздка, за підрахунками бухгалтерів (дев`ять людей житимуть у Вроцлаві шість днів), коштуватиме 12 тисяч гривень. Однак надати їх одразу депутатам не зможуть. Як пояснив секретар міськради, кошти на поїздки заплановано по місяцях, і одразу використати всю суму чи навіть її третину неможливо. Виділити можуть не більше від 3 тисяч гривень на місяць. Та й то кошти депутатам повертають вже постфактум — після повернення, а у Польщі, отже, вони платять за все з власної кишені.

У такому випадку викликає ще більше зацікавлення мета поїздки, тобто заради чого депутати витрачають власні кошти, які не відомо, чи повернуть? Ситуацію пояснив Григорій Козловський, що є в списку депутатів, які мали їхати до Вроцлава. Він повідомив, що депутати хочуть ознайомитися зі специфічним підходом вроцлавчан до розв`язання проблеми водопостачання: під час візиту вони мають відвідати насосні станції, очисні споруди тощо.

Проте, за його словами, мерія фінансує поїздку лише на 35%, а 65% оплачують самі депутати. „Для нас інтереси міста є важливішими за власні заощадження“, — зазначив він.

Про ще одну версію покриття витрат повідомила начальник відділу міжнародних зв`язків ЛМР Ірина Подоляк. За її інформацією, забезпечення проживання та харчування львівських депутатів взяли на себе поляки, міська рада ж мала оплатити лише дорогу та харчування водія. Також Ірина Подоляк повідомила дещо більше про програму візиту: окрім „Вроцлавського водоканалу“, депутати мали відвідати також університет, поспілкуватися із заступниками мера Вроцлава, побувати в осередку Союзу українців, а також багато іншого. Однак уся ця насичена програма вміщалася в два дні. У розпорядженні ж, яке підписав Кравців, мова йшла аж про шість днів. Де мали б депутати проводити решту часу, залишилося не відомо.

До речі, ніхто так і не пояснив, хто й за яким принципом визначав, які саме депутати поїдуть до Польщі. Депутат Григорій Козловський, який є серед членів делегації, припустив, що їдуть найактивніші.

Депутат Зіновій Гузар, якого немає у списку депутатів, що поїдуть до Вроцлава, вважає: поїздка — це своєрідна вдячність Любомира Буняка за те, що в міській раді утворилася ще одна депутатська група — „Разом“ (до неї увійшли депутати, які раніше були у фракції „Наша Україна“, і в такий спосіб кількісно зменшили опозиційну фракцію), бо 5 з 9 делегатів до Вроцлава належать саме до цієї групи.

Чому ж така корисна й потрібна поїздка не відбулася і депутати не змогли ознайомитися з успішними напрацюваннями вроцлавчан у розв`язанні проблеми з водою? За словами Ірини Подоляк, причина досить банальна: мікроавтобус, яким депутати мають вирушити до Вроцлава, було заплановано використати, щоб транспортувати членів виконавчого комітету ЛМР на виїзне засідання виконкому. Оскільки ж у міської ради лише один автобус, депутати залишилися вдома, поступившись транспортом тим, кому він більш потрібний.

За неперевіреною інформацією, виїзне засідання виконкому має відбутися у Славському. Очевидно, в засніжених горах, якнайдалі від людського ока особливо добре думається про проблеми львівської господарки.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *