Ігор Осташ: “Уряд не використовує механізмів ОБСЄ” - „Львівська газета“, 1 березня

|

Наступних два тижні в Україні пройдуть під знаком ОБСЄ, оскільки прибудуть дві делегації цієї організації, які, окрім інших міст, відвідають і Львів.

Першою приїде делегація на чолі з першим секретарем ОБСЄ паном Яном Кубішем, який 1 березня прибуде у Львів і візьме участь у міжнародній конференції “Україна-НАТО”. 14- 16 березня Україну відвідає делегація Парламентської Асамблеї ОБСЄ на чолі з віце-президентом Тоне Тінсгаард. Мета візиту – моніторинг ситуації, що склалася в Україні, зокрема роботи координатора проектів ОБСЄ, вивчення проблем конституційної реформи та передвиборного процесу. Ігор Осташ нещодавно брав участь у зимовій сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Відні. На зустрічі в Центрі суспільних досліджень “Львівської газети” він розповів про співпрацю України з ОБСЄ.

– Із якими ініціативами ви виступили під час підготовки візиту делегації ОБСЄ в Україну?

– У виступі на зимовій сесії я звернувся до пана Кубіша з проханням зустрітися з українською опозицією, передав йому лист, у якому описані всі найновіші економічні репресії в Україні, пов’язані з підприємствами, які, на думку податківців, мають стосунок до “Нашої України”, фракції Юлії Тимошенко та СПУ.

Думаю, ця тема буде однією з важливих, які обговорюватимуть в Україні під час візиту. ОБСЄ дуже серйозно відстежуватиме події в Україні. Координатор проектів ОБСЄ готує проект, присвячений майже всім аспектам, включно із мас-медіа, навчанням усіх сторін виборчого процесу, зокрема спостерігачів, вивченням проблем, пов’язаних із українським законодавством. Найголовніше – ми хотіли б мати довгострокову місію ОБСЄ вже за півроку до початку виборів, коли дійсно триватиме серйозний моніторинг ЗМІ, українського законодавства.

– Чи Європа стежить за процесом демаркації українських кордонів?

– Незабаром запропонуємо провести спеціальну конференцію, адже Україна досі не завершила формування своїх кордонів, маємо проблеми з островом Тузла, Азовським морем. Так чи інакше, ОБСЄ може стати інструментом, який втручатиметься у вирішення всіх територіальних питань. Наразі наш уряд не використовує механізмів ОБСЄ, сподіваючись на те, що всі проблеми врегулює шляхом переговорів. 9-10 березня відбудеться черговий раунд переговорів щодо українсько-російського кордону на Азовському морі, в Керченській протоці. Сподіваюся, що цей раунд прояснить позицію обох сторін.

– Чи багато до вас як народного депутата надходить звернень стосовно тиску ДПА?

– Звичайно. На останньому прийомі виборців до мене звернулися самі податківці, пояснивши механізми, за якими працює податкова адміністрація. Приклад із “Леоні” – дуже промовистий. Коли президент приїхав на цей завод і пообіцяв змінити ситуацію, це означає: досі були серйозні проблеми, які створив Медведчук, що є злочинна схема повернення ПДВ. До мене раніше неодноразово зверталися шведські підприємства на Закарпатті. Все, що відбувається з нашою податковою, – потужна схема, кошти якої, без сумніву, зосереджують у єдиному фонді, який працюватиме на наступних виборах президента.

– Чому у складі делегації, яка разом із президентом відвідала Стрий, не було вас, але був Ігор Шурма?

– Наразі на Львівщині немає іншої політичної сили, готової зірвати навчання студентів чи заплатити за приїзд пікету звичайним людям заради нашого президента. Що стосується депутатів, уключених у склад делегації, то тут потрібно розуміти, що нині для президента на Львівщині існують лише три народні депутати – Шурма, Гладій і Писарчук. І це і є свідченням того, як президент ставиться до депутатського корпусу, до людей, підтриманих народом, адже ні Шурма, ні Гладій не є мажоритарниками.

– Яка ситуація на самому заводі?

– Завод “Леоні” – дуже важлива інвестиція. Але це підприємство розраховане на дешеву робочу силу. Зарплата в Україні зростає, і людям важко працювати за 350 грн. на важкій роботі. Тому плинність кадрів є дуже великою. Це означає, що є серйозні проблеми, що люди незадоволені зарплатою. “Леоні” орієнтується на середню зарплату, але це не вихід. Те, що ми очікуємо від інвестицій, – зовсім інший рівень соціального захисту людей. Нині він не вирішує ситуацію з безробіттям.

Підготував Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *