Львівські телевізори повертаються - „Львівська газета“, 1 березня

|

Ще 15 років тому львівський телеприймач “Електрон” був популярним у Радянському Союзі, а мати його у своєму помешканні мріяла чи не кожна родина, особливо ті, хто стояв у довжелезних чергах у фірмових магазинах підприємства.

Завод “Електрон” був своєрідною візиткою міста разом зі “Світочем” і ЛАЗом. І якщо перші два нині працюють, то “Електрон” кілька років тому припинив випуск телевізорів. І от приємна звістка – концерн до липня повинен виготовити першу партію оновлених приймачів. І це вже не чутки, яких чимало поширювали містом, а реальний план.

Як поінформував “Газету” головний фахівець із реклами та зв’язків із громадськістю “Концерну Електрон” Андрій Булата, відновлення виробництва телевізорів на підприємстві передбачили спеціальною програмою розвитку. Першу партію оновлених “Електронів” випустять до липня. Концерну вдалося знайти партнерів, які постачатимуть комплектуючі для складання – нові телевізори з діагоналлю екрана 19-22 дюймів збиратимуть, здебільшого, з деталей Philips.

Відновити виробництво телевізорів „Електрону” запропонувала Литва – наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття на львівському заводі збирали приймачі на базі кінескопів виробництва литовського заводу в Паневежісі. Донедавна завод не звертався до литовських виробників за деталями для збирання телевізорів і навіть висловив у лютому 2003 року “наміри закрити своє дочірнє підприємство – завод телевізійних вузлів “Електрон”, розпочавши проти нього процедуру банкрутства.

Нагадаємо, що “Концерн-Електрон” свого часу виготовляв і реалізовував широкий модельний ряд сучасних мультисистемних телевізорів, які, працюючи у різних системах і стандартах, забезпечують надійне приймання телесигналів і якісне відтворення зображення та звуку. Про телевізійне виробництво компанії говорили, що воно оснащене високотехнологічними автоматизованими лініями виготовлення плат друкованого монтажу і лініями виготовлення приймачів, апаратурою тестування, контрольно-вимірювальним і діагностичним обладнанням для контролю вузлів, блоків і пристрою загалом. Раніше час від часу з’являлися чутки, що “Концерн Електрон” уже відновив виробництво телевізорів. Проте, як з’ясувала ”Газета”, приймачі дійсно збирали у Львові, але кустарно і не на заводі. Що ж до нових телевізорів, то наразі подробиць щодо їх дизайну та ціни “Газеті” з’ясувати не вдалося – отож, про все дізнаємося після того, як плани заводу стануть реальністю. Від себе додамо: з огляду на те, що ринок телевізорів, на відміну від часів СРСР, є досить насиченим, оновлені львівські приймачі можуть здобути прихильність вітчизняного споживача лише за умови встановлення відпускної ціни в діапазоні 700-900 грн. за одиницю. Втім, реальність виробничих планів заводу проясниться вже влітку, почекаємо…

Нині відкрите акціонерне товариство “Концерн-Електрон” – велика багатогалузева компанія, в яку входять науково-виробничі, промислові, торгово-сервісні, транспортні й інші підприємства та представництва. Акціонерами ВАТ “Концерн-Електрон” є і фізичні, і юридичні особи, зокрема ВАТ “Електрон Банк”. Державної частки у статутному фонді акціонерного товариства вже немає.

Заводи акціонерного товариства спеціалізуються на виробництві складної радіоелектронної апаратури спеціального призначення – телевізійних систем, апаратури та приладів для військової та цивільної авіації, бронетанкової техніки, апаратури захисту телекомунікацій та інформації, систем супутникового телебачення. За останні роки створили нові підприємства, які виготовляють електропобутові вироби, системи обігріву для автомобілів та автобусів, електронагрівні елементи, вироби з пластмас і деревини, технологічні лінії й обладнання, медпрепарати та чимало інших товарів. Низка підприємств компанії надають широкий спектр послуг – автомобільні перевезення, будівельні роботи, торгівля і технічний сервіс, лізинг нерухомості й обладнання.

В. Т.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *