Хто в хаті господар?! - „Поступ“, 27 лютого

|

Учорашній візит на Львівщину для Леоніда Кучми видався вдалим. Адже, якщо вірити його словам, йому вдалося вирішити проблеми заводу „Леоні“, що і було офіційною причиною його несподівано приїзду, а львів`яни та мешканці області призналися йому у вірній любові.

Такою, очевидно, буде підсумкова публічна оцінка президентської команди приїзду Кучми у цей складний для нього з погляду суспільних настроїв реґіон.

Попри звичку не їздити на Львівщину (востаннє він тут був півтора року тому у зв`язку зі Скнилівською трагедією), цього разу український президент змушений був нею поступитися, оскільки мав виконати певні зобов`язання перед канцлером Німеччини Ґергардом Шрьодером. Також, очевидно, на початку президентської передвиборчої кампанії йому потрібно було реально оцінити свій вплив на політичну ситуацію у Львівській області. Зокрема, проаналізувати, чи справді тутешні чиновники і політики, які вважаються „людьми президента“, забезпечують його інтереси у такому „неблагонадійному“ реґіоні.

Для вивчення ситуації наочно президент виділив зі свого робочого графіка трохи менше ніж один день. На Львівщині ж до візиту такого рідкісного і поважного гостя активно готувалися. Ще вчора зранку поспіхом підчищували дороги, де мав проїжджати Леонід Кучма, та заасфальтовували ями на них. Також напередодні „до блиску“ доводили новозбудований Сихівський міст, який він учора оглянув, хоча, за словами речника Кучми Олени Громницької, попередньо цей огляд не був запланований.

Готувалися до прийому і політичні сили. Одні напередодні малювали транспаранти „Львівщина вітає Леоніда Кучму“ та „Ми — з президентом України“, а інші „Кучму — геть!“. Проте Леонідові Даниловичу побачити вдалося лише перші гасла, оскільки щойно він вийшов із Львівського аеропорту, його там уже чекали хоча й не дуже усміхнені, але з транспарантами на кшталт радянських, представники львівської громади. Їх було близько 250 чоловік, переважно студентського віку. Окрім вітальних гасел, вони тримали державні та партійні прапори СДПУ(о). Як розповів „Поступу“ лідер молодіжки ЛОО СДПУ(о) Андрій Карпінський, ці студенти хотіли у такий спосіб подякувати президентові за те, що він відгукнувся на їхнє прохання і підвищив стипендії. Як розповіла Олена Громницька, Кучма, відгукнувшись на такий теплий прийом, поспілкувався з представниками народу, порушуючи різні теми: від „проблем, які на сьогодні існують, до конституційної реформи“.

Як наслідок, „гарячого“ прийому, який так довго обіцяла львівська опозиція Кучмі, президент на собі так і не відчув. Адже всю свою „антикучмівську“ агресію опозиціонери висловили під стінами облдержадміністрації, де президент навіть не планував з`являтися.

Правда, одразу ж після спілкування з народом біля аеропорту з Кучмою трапилася неприємна пригода, але його речник дала зрозуміти, що до цього не мають жодного стосунку недоброзичливці президента. Так, коли Кучма із своїм супроводом сів у автобус львівського виробництва „Золотий лев“, з автобуса пішов дим. Олені Громницькій потім довго довелося спростовувати уже поширену у ЗМІ інформацію про можливо сплановану провокацію, мовляв, просто зламався мотор. Тому швиденько за київськими гостями приїхав новий автобус (уже закордонного виробництва), в якому Сихівським шляхопроводом делегація подалася до Стрия.

Ще з 10 години ранку біля стрийського заводу зі стовідсотковими німецькими інвестиціями „Леоні“, який виробляє кабельні мережі для автомобілів на експорт, почали під`їжджати буси та автобуси із невідомими людьми. Хоча під`їзд до Стрия, а особливо до заводу, був суворо обмежений. Проте, як з`ясувалося, це був той самий вдячний і ощасливлений президентським приїздом народ з тими ж транспарантами та прапорами. Більшість з них відмовлялася говорити журналістам, за що вони вдячні Кучмі, а один балакучий студент розповів, що серед масовки „переважно студенти з Дрогобича, Борислава, Стрия та інших районів“. Він також додав, що їм сказав сюди приїхати заступник директора з виховної роботи Дрогобицького нафтового технікуму. Вони своєю чергою раді були прогуляти пари.

Кучма тут теж поспілкувався з народом про „наболілі“ для них теми на кшталт політичної реформи і попрямував з делегацією оглядати цехи заводу. Після майже годинної екскурсії він провів невеличку закриту нараду із керівництвом області та заводу, після чого дав двадцятихвилинну прес-конференцію (повний зміст брифінгу на 10 ст.). Окрім львівської делегації, Кучму усюди супроводжували міністр економіки Микола Деркач, міністр транспорту Георгій Кірпа, голова Державної митної служби України Микола Калєнський, заступник голови ДПА України Сергій Медведчук, два заступники голови президентської адміністрації Павло Гайдуцький і Василь Базів та інші.

Речник президента розповіла, що візит Кучми саме на цей завод був пов`язаний з тим, що минулого тижня він спілкувався із діловими колами Німеччини, які зацікавлені робити інвестиції в український ринок. А оскільки „Леоні“ є найкращим прикладом вкладення німецьких коштів в Україні, президент вирішив подивитися, „які на сьогодні існують проблеми у функціонуванні цього підприємства“. „Можливо, щось треба покращити, вдосконалити в інвестиційному кліматі, щоб німецький капітал був потужно присутній на українському ринку“, — додала Олена Громницька.

Проте на брифінгу президент пояснив свій приїзд тим, що з`явилися деякі проблеми, „які заважають нормально рухатися цьому підприємству вперед та нормально розвиватися“. Проблеми, за його словами, стосувалися митниці та податку на додану вартість. Водночас він зазначив, що це питання „ми розв`язали“, маючи на увазі всіх, хто був присутній на нараді.

До речі, як зазначають неофіційні джерела, Ґергард Шрьодер на зустрічі з Кучмою минулої п`ятниці відвів питанню стрийського „Леоні“ близько двадцяти хвилин. Зокрема, основна проблема полягала в тому, що з майже 20 млн грн підприємству на сьогодні відшкодовано лише менше шести мільйонів. Тим нібито і пояснюється такий несподіваний візит президента на Львівщину.

Щодо іншої цілі приїзду, на тему сфери впливу Кучми в нашому реґіоні, то, кажуть, що насамперед президент хотів довести своєму оточенню, хто в домі хазяїн. Нібито Віктор Янукович у найближчих планах мав на посаду львівського губернатора призначити свою людину, найімовірніше, Петра Димінського. Кучма ж учора намагався довести, що йому вирішувати, хто заправлятиме нашою областю, привселюдно запитавши голову ЛОДА Олександра Сендегу: „Скажи, будь ласка, тобі що, набридло уже працювати губернатором?“. На прес-конференції, відповідаючи на запитання щодо ймовірної відставки Сендеги, він додав, що коли людина робить конкретні справи, вирішує соціальні проблеми і працює на людей, то у нього ніколи не виникне бажання його звільняти.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *