У Карпатах будують нову дачу для Кучми? - „Львівська газета“, 26 лютого

|

На Івано-Франківщині завершують спорудження нової супервілли. Глибоко у горах, у Долинському районі, в урочищі з багатозначною назвою Йозифсталь, щогодини зростає та квітне симпатичний будиночок. Як припустила нещодавно Івано-Франківська газета “Західний кур’єр”, дачу будують для Леоніда Кучми. Приватно. Мовляв, термін президентства добігає кінця, дачу в Гуті, де так полюбляв відпочивати гарант, доведеться разом із іншими приємностями статусу передати наступнику, а розслабитися в Карпатах Леонідові Кучмі, судячи із його затяжних зимових канікул 2002-го та 2003-го, ой як подобається.

Офіційно новобудову називатимуть базою відпочинку ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття” – одного з найбільших нафтопереробних заводів України, за контрольний пакет акцій якого розгорілася серйозна боротьба. Будиночок у горах не надто схожий на базу відпочинку. На його місці раніше пліснявіла база облспоживспілки “Бескид”. Її знесли і тихенько, але швиденько звели нову споруду – без особливого естетичного смаку, проте презентабельну. До місця будівництва активно розчищають шлях, збудували міст, а тутешній трасі “Хуст-Долина”, очевидно, випадково саме тепер надали статус дороги особливого державного значення.

За розмірами будиночок значно менший, аніж офіційна резиденція в Гуті, зведена нібито за кошти “Укрзалізниці”. Про його “нутрощі” навряд чи вдасться дізнатися. Будову старанно охороняють. Фотокореспондента просто прогнали від воріт, пригрозивши “викликати, кого слід”. “Хочете, щоб вас пиняли по дорозі?!” – грізно звернувся до журналістів якийсь чоловік, причетний до будови.

Припущення про те, що дача належатиме Леонідові Кучмі, не єдине. Серед інших можливих власників нової хатки називають Віктора Пінчука та Віктора Медведчука. Мешканці села Мислівка, поруч із яким зводять об’єкт, мали змогу час до часу бачити їх поблизу будови. Віктор Медведчук, кажуть, прилітав на гелікоптері – тут уже і спецмайданчик є. Віктор Пінчук скромніший – приїздив на авто. За словами селян, буває тут і Георгій Кірпа. Однак Віктор Медведчук уже будується по сусідству – на Закарпатті, а дві дачі в горах, мабуть, навіть для нього занадто. Сумнівно також, аби голова АП прилітав “обмінятися досвідом” із Пінчуком чи Кірпою чи щоб вони спорудили собі “холостяцьку хатинку на трьох”… Тож версія про подарунок “Нафтохіміка” до сумних урочистостей із нагоди закінчення терміну президентських повноважень Кучмі виглядає не такою вже й фантастичною.

У селі про будівництво “якоїсь дачі” чули вже давно. Мислівчани навіть “пишаються” здогадом, що офіційна резиденція президента у Карпатах мала бути не в Гуті, а в них – ще до будівництва комплексу “Синьогора” йшлося про зведення такого об’єкту на територіях Мислівської сільради. З мешканцями прилеглих до бази садиб говорили про відселення – аби заховати дачу від надто допитливих очей. Нині сусіди новобудови зовсім не проти переїхати – аби нормально доплатили, а в ліс по гриби можна і пройтися.

Почалося все, за словами голови сільради Івана Чудика, десь рік тому. Губернатор Михайло Вишиванюк збирав нараду з проблем зеленого туризму. “Були пропозиції…” – натякнув сільський голова. Уже 6 лютого комплекс “Бескид” викупило ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття”. Потім сільрада прийняла рішення про відведення земельної ділянки. Першого разу, щоправда, сільські депутати проігнорували пропозицію віддати землю. “Руки не підняв ніхто”, – пригадало джерело з сільради. Однак трохи згодом Шевченківська сільрада, до якої належить Мислівка, визначила ділянку “для обслуговування “Нафтохіміком Прикарпаття” бази відпочинку в урочищі Йозифсталь”. Ділянка невелика, якихось 3,02 гектари. Порівняно з десятками тисяч гектарів угідь Гути – досить скромно. Але далі – більше. Вже йдеться про розширення меж села Мислівка на 108 гектарів. Щоправда, за словами сільського голови, це не пов’язано з будівництвом, землі віддадуть іншим бізнесовим структурам, “які мають гроші і хочуть будуватися”.

Із півночі новий комплекс, до речі, межує з Вигодським лісгоспом. Мимоволі напрошуються паралелі з історією півторарічної давності, коли сесія Івано-Франківської облради “за бажанням трударів” подарувала дачі в Гуті 11 тисяч гектарів мисливських угідь іншого лісгоспу…

Будівництво от-от завершать. І може, (а раптом?) двері хатинки у горах гостинно відчинять для рядових працівників “Нафтохіміка Прикарпаття”, які приїжджатимуть сюди за профспілковими путівками на оздоровлення. Або Мислівка наводниться туристами з країн Європи. Вірите?

Олег Криштопа, Івано-Франківськ

P.S. Намагання редакції взяти коментар у керівництва “Нафтохіміка”, яке, очевидно, могло б пролити світло на історію з будівництвом відпочинкового будинку, на жаль, залишилися безуспішними. Директор виявився на лікарняному, а виконуючий його обов’язки у цей період був надто зайнятий, щоб прокоментувати цю справу. Єдине пояснення вдалося почути вчора від губернатора Івано-Франківщини Михайла Вишиванка, який в місцевому телеефірі зазначив, що спорудження такого відпочинкового будинку зможе вплинути на розвиток туризму в регіоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *