Місто -- ковзанка - „Поступ“, 24 лютого

|

Майже 100 травмованих лише за першу половину дня — такі наслідки вчорашньої ранкової ожеледиці. Льодова кірка, що вкрила усі львівські хідники та дороги, неприємно ошелешила багатьох львів`ян, які спробували вийти зранку на вулиці. Пересуватись містом як пішки, так і транспортом без шкоди для здоров`я було просто неможливо.

І хоча оголошувати у Львові надзвичайний стан, як це зробили у Тернополі, керівництво міста не має наміру, для львів`ян така ситуація однозначно є несподіваною та надзвичайною. Перші дзвінки про отримані через слизькі хідники травми на станцію швидкої допомоги, за словами чергового лікаря Алевтини Мироненко, почали надходити ще задовго до 9.00 ранку. Бум дзвінків припав на 9-10-ту години — час, коли найбільше львів`ян йде на роботу. Медики лише за цю годину зафіксували 54 звернення про допомогу, більшість з яких пов`язані з травмами. Пані Мироненко каже, що ускладнює надання першої допомоги той факт, що в них тільки 40 машин, а травмується за таких обставин в середньому понад 20 людей щогодини. Але навіть незважаючи на нестачу машин, карети швидкої зранку виїхали до 70 потерпілих.

Для львів`ян такі форс-мажорні обставини стали темою номер один для обговорення на роботі, вдома, у громадському транспорті. Більшість погоджується, що такої ожеледиці у Львові не бачили давно, проте синоптики кажуть, що погода звичайна, проблема в іншому. „Штормове попередження міським комунальним службам ми надіслали завчасно. Те, що вони не відреагували — їхня вина. Зрештою, не треба бути синоптиком, аби спрогнозувати, що буде відбуватись на львівських вулицях. Ще в неділю після обіду було видно, що з`являється льодяна кірка“, — каже черговий інженер Львівського гідрометеоцентру Лариса Авдєєва.

Роботу, за її словами, комунальники мали б розпочати не о 10-й годині ранку, а о 6-й. Зі свого боку, додамо, що слова цілком слушні, адже одна з авторів цих рядків мала змогу на власні очі пересвідчитись, що посипати піском хідники працівники деяких ЖЕКів почали щойно о 10-11 годині дня. Не о 8-й, перед тим як люди йдуть на роботу чи навчання, а майже перед обідом.

Те, що комунальники не дають раду зі своїми обов`язками, помітив навіть перший заступник міського голови Василь Кравців. „Слизько на тротуарах, тому що робітники просто ще не встигли посипати їх піскосумішшю. Проте комунальні служби міста над цим працюють“, — каже він. Набагато важливішим, на його думку, є той факт, що комунальники розчистили дороги, відтак затримувань у русі транспорту немає, отже, надзвичайної ситуації також.

У міському ж ДАІ вважають інакше. Там стверджують, що львівські дороги не прибирають як слід. Наприкінці минулого тижня, за словами керівника прес-служби міського ДАІ Юрія Макаренка, через недостатньо посипані піском дороги та вулиці вони навіть скерували відповідні подання на міські комунальні служби. Те, що комунальники люблять економити пісок та бензин, залишаючи слизькими дороги, там знають давно. Однак у вчорашній ситуації, на думку пана Макаренка, потрібно звинувачувати і погоду. Самі ж комунальники за допомогою усіх засобів, які вони мають, спрацювали на „слабку четвірку“. Принаймні даішники на вулицях міста нарахували лише 18 піскорозсіювальних машин.

І хоча кількість потерпілих від вимушених танців на льоду вдень трохи зменшилась, синоптики прогнозують, що така погода буде ще кілька днів. Вночі температура падатиме, а вдень підніматиметься. Тому ефект льодяної кірки може зберегтись ще якийсь час. Тож управління МНС у Львівській області радить не сподіватися на комунальників, а бути обережними. Зокрема, літнім людям чи вагітним жінкам радять ці дні пересидіти вдома, або ж виходити на вулицю тільки у супроводі рідних чи знайомих.

Вікторія ПРИХІД, Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *