Знову між Ватиканом і Москвою - „Львівська газета“, 24 лютого

|

Учора завершився візит голови Папської Ради зі сприяння християнській єдності Кардинала Вальтера Каспера в Москву, який тривав майже тиждень. Глава Російської Православної Церкви Алєксій ІІ вкотре висловив протест проти намірів Ватикану надати патріархат Українській Греко-Католицькій Церкві. Представник Ватикану вкотре промовчав.

Під час зустрічі з Кардиналом Каспером Алєксій ІІ висловлювався доволі категорично: “Після 1946 року багато віруючих у Західній Україні, які перейшли у православ’я, залишившись у душі уніатами, духовно насичувалися у православних храмах. А коли прийшла релігійна свобода, слід було подякувати Російській Православній Церкві за те, що вона зробила для віруючих Західної України. А що сталося? На хвилі дикого націоналізму відбувся погром трьох православних єпархій: у Львові, Тернополі й Івано-Франківську. І православних віруючих виганяли з храмів, били священиків, плюндрували святині, і ще раз повторюю – силою захоплювали храми. Можна було це уявити десь у дикому Середньовіччі. Але коли це відбувається у кінці цивілізованого ХХ століття щодо Церкви-сестри, це уявити неможливо. Нині триває поширення унії на Східну, Південну Україну, в Росію та Казахстан. Ми у Фрайзенгу на православно-католицьких богословських зустрічах домовилися, що унія – це не шлях до єдності Церкви. Чому ж тоді з такою наполегливістю кафедру глави уніатської церкви в Україні намагаються перенести зі Львова до Києва і заснувати патріархат? Це поставить на десятиліття хрест на наших відносинах. Унія поширюється і в Росії. В Москві вже є дві уніатські парафії. Інколи нам кажуть, що це самостійна Церква. Ні. Це – частина Римо-Католицької Церкви. І Римо-Католицька Церква повною мірою несе відповідальність за дії уніатів”.

У свою чергу, Кардинал Вальтер Каспер заявив, що сподівається відкрити нову, більш дружню сторінку у відносинах між двома Церквами. За словами Кардинала, це необхідно для зближення Росії та Заходу, утвердження миру та спільних християнських цінностей у Європі.

Як повідомляє відділ зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, Кардинал Каспер так і не прокоментував двох головних проблем, які православна сторона називає перепонами для подальшого розвитку діалогу, – католицький прозелітизм (прагнення поширити своє віросповідання, навернути до нього інших) та “антиправославну” діяльність греко-католиків в Україні. Також, як стверджує те саме джерело, Кардинал Каспер не повідомив, чи Ватикан має намір ужити конкретних заходів, аби врегулювати ці проблеми.

Нагадаємо, що на початку лютого Кардинал Каспер надіслав меморандум у Московський патріархат про можливість надання патріархату Українській Греко-Католицькій Церкві. Обурення та протест проти цієї ініціативи висловили всі 15 православних церков світу.

У свою чергу, Кардинал Каспер запевнив, що керівництво Римо-Католицької Церкви серйозно сприйняло одностайну думку православних церков. Бажанням Святого Престолу залишається збереження та розвиток добрих стосунків із православними церквами.

Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, на жаль, не зміг прокоментувати цієї заяви, оскільки, коли матеріал готували до друку, був відсутній в Україні.

Італійські газети жваво коментували візит Кардинала Вальтера Каспера в Москву. Так, газета Chiesa написала: “На останній зустрічі Рима й Москви йшлося про Україну. Православний Московський патріарх розлючений ідеєю Української Католицької Церкви грецького обряду мати власного патріарха в Києві. Якщо нині Алєксій ІІ прийняв Каспера, це може означати й те, що Ватикан дав деякі запевнення стосовно цього наболілого питання. Але чому Московський патріархат виглядає настільки безкомпромісним, а Рим, з другого боку, – настільки готовим іти на поступки?”

Натомість інше видання – Rassegna – у статті “Папа розігрує карту Сходу” пише: “Звісно, Ватикан не міг зробити наразі більше за столом переговорів із Москвою, особливо після її рішучого ставлення до питання, пов’язаного з католицьким патріархатом у Києві. На нього очікує Українська Греко-Католицька Церква, громада, яку неможливо проігнорувати через її численні інституції, дві тисячі священнослужителів і п’ять мільйонів вірних. Особливо очікує на папське рішення Кардинал Любомир Гузар, фактично вже патріарх, який нині засідає в Києві. Реакція Москви непохитна: не допустимо, щоб католицький патріархат розташувався в Києві чи в будь-якій іншій частині України”.

Лідія Мельник, Ольга Яценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *