Політичні ігри в облраді - „Поступ“, 23 лютого

|

Відставка голови Львівської обласної ради Михайла Сендака стає з кожним днем щораз реальнішою. Керівництво депутатської групи ради „Соціальна справедливість“ запевняє, що зібрало вже достатню кількість підписів депутатів, а саме 55, щоб скликати позачергову сесію й на ній висловити недовіру Сендакові. Водночас заступник голови „СС“ Ігор Дума повідомив „Поступу“, що ці підписи можуть навіть не знадобитися, оскільки його соратники розробили ще кілька варіантів дій, аби досягнути своєї мети. Однак варіанти наразі не розголошують.

За словами Ігоря Думи, за відставку Михайла Сендака підписалися всі члени депутатських груп „Соціальна справедливість“ та „Ділова Львівщина“, кілька позафракційних депутатів та п`ять осіб із фракції „Наша Україна“, хоча й Сендак є представником „НУ“. Проте чомусь наразі переліку депутатів, які підписалися під „антисендаківською“ заявою, „СС“ не оприлюднює.

Саме це дає привід іншій стороні цього протистояння стверджувати, що повідомлення про кількість підписантів є звичайним блефом. „До сьогодні ніхто цих підписів не бачив. Я не здивуюся, якщо завтра вони скажуть, що мають вже 92 підписи, бо це всього-на-всього їхні маніпуляції, щоб здійснювати психологічний тиск на керівництво облради“, — коментує „Поступу“ заступник Михайла Сендака Андрій Парубій.

Водночас голова депутатської групи „Ділова Львівщина“ Михайло Брегін підтвердив „Поступу“, що його депутати, окрім „двох-трьох, які ще не визначилися“, підписалися під заявою. Нагадаймо, що раніше пан Брегін не міг однозначно сказати, чи згоден він виступити проти Сендака. Зауважмо, що голова „ДЛ“ обіймає посаду начальника управління освіти облдержадміністрації, а, за словами керівництва облради, ініціатори відставки Михайла Сендака тиснуть на інших депутатів-держчиновників, обіцяючи в разі непослуху позбавити їх посад.

Цікаво те, що заяву з вимогою відправити у відставку Сендака Михайло Брегін у очі не бачив, хоч під нею й є його підпис. Проте він зазначив, що, перебуваючи в Кракові, дав згоду на фігурування свого імені під цією заявою, бо до цього його підштовхнули пікет, організований ЛОО НРУ проти його особи, та погрози його доньці, якій телефонували й говорили різні неприємні речі.

Наразі схоже, що заяви різних представників облради є звичайною політично грою, яка викликає лише іронічну посмішку. Поведінку соратників Михайла Сендака представник „Соціальної справедливості“ Ігор Дума називає істерією перед очікуваною ними втратою влади в облраді. Заступник же Михайла Сендака Андрій Парубій каже, що насправді паніка панує в лавах „СС“, бо „вони розуміють, що, попри їхній жорсткий тиск під час таємного голосування, депутати однаково проголосують по совісті“.

Не лякають захисників Михайла Сендака й наміри „Соціальної справедливості“ бойкотувати сесійні засідання. Якщо через нестачу кворуму не вдасться протягом трьох місяців провести сесії, вони мають намір розпустити облраду та провести перевибори. „І тоді „Нашу Україну“ в облраді представлятиме не 1/3, як є зараз, а 2/3 депутатів. За есдеків же ніхто голосувати не буде“, — говорить Андрій Парубій.

Впевненості „нашоукраїнцям“, зокрема, додають успішні зустрічі з виборцями в районах області. Гастролі Михайла Сендака та його соратників уже відбулися в Стрию, Моршині, Ходорові, Жидачеві, Сокалі, Мостиськах, Кам`янці-Бузькій, Бродах та Буську. В райцентрах депутати облради та Верховної Ради розповідають виборцям про те, що український президент Леонід Кучма дав вказівку Сергію та Вікторові Медведукам до 1 березня взяти під цілковитий контроль Львівщину. „А оскільки Львівська обласна рада — єдиний орган у Львівський області, який їм ще не підкоряється, вони домагаються зміни її керівництва“, — розповідають у районах депутати. Особливо виборців вражають розповіді про факти тиску на принципових у своїй позиції депутатів. Підбурених такими розповідями жителів Львівщини „нашоукраїнці“ закликають до об`єднання та акцій протесту. Наймасовішу з них вони планують провести під стінами обласної ради в день голосування за відставку Михайла Сендака.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *