Генерал Кравченко готовий повернутися в Україну - „Високий замок“, 23 лютого

|

Розвідник Валерій Кравченко, який в ефірі російської служби радіо “Німецька хвиля” звинуватив “злочинний режим Кучми” у стеженні за опозиційними політиками, зустрівся з групою українських журналістів.

58-річний генерал зовнішньої розвідки України разом з дружиною Людмилою надалі перебуває у Берліні, проте після своєї заяви змушений переховуватися.

Валерій Кравченко до того, як у квітні 2003 року його перевели на роботу у Берлін (займатися безпекою українського посольства), обіймав посаду першого заступника начальника головного управління розвідки Служби безпеки України.

Перед тим, як виступити в ефірі “Німецької хвилі”, за словами В. Кравченка, він достаменно знав, що в Україну його викликають не “у робочому порядку”, а хочуть з ним попрощатися.

“За їхньою версією, це пов’язано з віком, виходом на пенсію, – розповідає генерал. – Зараз Президент України ще одну версію висунув – щоб позбутися колишніх співробітників КДБ. Мені важко сказати, з чим пов’язане рішення…”. Валерій Кравченко не відкидає, що “списати” його вирішили і через те, що багато знав.

Щодо своїх звинувачень на адресу “злочинного режиму Кучми” В. Кравченко пообіцяв передати докази (“секретні циркуляри”, за якими він мав стежити (збирати інформацію) за українськими опозиціонерами і навіть урядовцями) у Генпрокуратуру України та Комітету Верховної Ради з прав людини. “Я не можу передати документи ЗМІ, бо на них стоїть гриф “для службового користування”, – каже Кравченко.

Українським журналістам генерал заявив, що наразі не збирається просити політичного притулку у Німеччині. “Я зробив заяву і хочу тепер подивитися на дії влади, – пояснює Кравченко. – Якщо влада візьме ці матеріали, по них почнеться розслідування, і мені треба буде поїхати до України, – я готовий це зробити”.

Таким намірам “свого послідовника” дивується екс-охоронець Л. Кучми майор М. Мельниченко, який минулого тижня також завітав до Берліна (нині він має політичний притулок у США). Власник скандальних плівок переконаний, що допоки при владі в Україні єдиний режим, немає найменших шансів на справедливе розслідування зловживань владою. За словами М. Мельниченка, він готовий зустрітися з В. Кравченком, якщо той виявить ініціативу. Екс-майор міг би поділитися з наразі ще діючим генерал-майором українських спецслужб досвідом “майбутнього існування”. Проте В. Кравченко заявив, що зустрічатися з М. Мельниченком не збирається.

Віктор ЗІНЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *