Соки „Галичина” знову продадуть - „Львівська газета“, 23 лютого

|

Найбільший відомий виробник соків Західної України – компанія “Галичина-Нова”, розташована в селі Ременів Кам’янсько-Бузького району, вже незабаром знову змінить власника.

Хоча завод ще в жовтні минулого року придбав донецький Перший Український міжнародний банк, минулої п’ятниці Антимонопольний комітет видав дозвіл на купівлю контрольного пакету акцій “Галичини-Нової” іншій “донецькій” фірмі – товариству з обмеженою відповідальністю “АВІ” із міста Єнакієве, яке займається промисловим виловом риби й оптовою торгівлею продуктами харчування.

Згідно з офіційною інформацією комітету, компанія “АВІ” матиме право купити пакет акцій цього виробника соків “у такому розмірі, аби забезпечити собі понад 50% голосів у вищому органі управління товариства”. Антимонопольний комітет також вважає, що придбання компанією цього заводу не спричинить серйозної економічної концентрації на загальноукраїнському ринку соків.

Зміна власника на “Галичині”, щоправда, не є несподіванкою – адже донецький Перший Український міжнародний банк (ПУМБ), що входить до першої десятки банків України за рейтингом Асоціації українських банків, є потужною фінансовою установою з іноземним капіталом (основними акціонерами ПУМБ є торговий дім “Азовсталь, якому належить 48,9% акцій банку, голландська фінансова інституція Fortis Bank (Netherlands) N.V. (20%), а також Європейський банк із реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація та Німецька державна корпорація з інвестицій і розвитку, яким належить по 10% акцій) і особливо не зацікавлений у “колекціонуванні” різноманітних промислових об’єктів. Зрештою, це підтверджували і в самому банку під час купівлі підприємства – у жовтні минулого року, коментуючи “Газеті” причини придбання, співробітник ПУМБ, що побажав залишитися неназваним, зауважив: “Наш банк є найбільшим кредитором цього підприємства. Ми зацікавлені в поверненні цього кредиту та можливості впливу на прийняття рішень на “Галичині” доти, доки кредит не повернуть”.

Нагадаємо, що про необхідність проведення фінансового оздоровлення на підприємстві “Галичина”, соки, яблучний концентрат і столова вода якого відомі далеко за межами Львівщини і навіть України, в січні цього року заявив комітет кредиторів компанії, більшість у якому належить ПУМБу. Тоді навіть оголосили конкурс на найкращий проект санації компанії, перевагу при розгляді яких надавали тим, хто гарантуватиме найбільш повні та швидкі розрахунки з кредиторами. У цьому конкурсі переміг… Перший Український міжнародний банк, якому ВАТ “Галичина”, за даними агентства “Контекст-Медіа”, заборгувала 70 млн. 805 тис. 690,05 грн. Під час санації, до якої залучили фахівців управління проблемними активами ПУМБу, створили ЗАТ “Галичина-Нова”, на баланс якого перевели активи збанкрутілого ВАТ “Галичина”.

За час санації на підприємстві “Галичина-Нова” зроблено чимало – виділено обігові кошти на відновлення виробництва соків і розширено асортимент продукції, а також проведено оновлення та “розкрутку” торговельної марки “Галичина”. Оновлення бренду на замовлення “Галичини” здійснювало київське креативне агентство ElvisPelvis, яке кардинально переробило упаковку львівських соків, розробило рекламні аудіо-відео-кліпи під слоганом: “Ви платите тільки за якість”, а також створило дизайн різноманітної рекламно-поліграфічної продукції фірми.

Нагадаємо, що ЗАТ “Галичина” володіє розвиненою інфраструктурою – власними артезіанськими свердловинами, електростанцією, значними виробничими та складськими площами. Виробничі потужності заводу дозволяють щодоби виробляти 100 тонн яблучного концентрату, виготовляти й розливати 192 тис. літрів соків і легких напоїв в упаковку місткістю 1 та 0,2 л. Продаж ПУМБом цього підприємства може свідчити і про те, що ЗАТ “Галичина-Нова” таки виконала свої зобов’язання перед банком або ж повністю виконає їх після розрахунку за пакет нового донецького інвестора. Тобто, підприємство, яке за інших обставин могло зникнути з ринку, все ж прибутково працюватиме на благо львівських споживачів натуральних соків. І не лише львівських …

Віктор Гальчинський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *