Ігор Базарник, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства: “Силами самого міста вирішити проблему сміттєзвалища неможливо”

|

Питання сміттєзвалища поки що не вирішене, але ми кожен день проводимо наради з представниками управління капітального будівництва, житлово-комунального господарства, власне, з розпорядниками коштів, які мають бути скеровані на вирішення цієї проблеми. В міському бюджеті на 2004 рік передбачено 410 тисяч гривень на вирішення екологічної проблеми сміттєзвалища і, зокрема, 100 тисяч на ЖКГ.

За ці кошти планується виготовити проектно-кошторисну документацію і відновити роботу свердловин, які на сьогоднішній день знаходяться в неробочому стані, вони замулені і їх не можна використовувати, щоби брати проби грунту і води для аналізу. Ще 100 тисяч для УКБ на виготовлення проектної документації і на влаштування відстійника для збору інфільтрату – хочемо виготовити нормальний відстій, бетонна споруда, яка має ізоляцію щоб там збирався інфільтрат і щоб його можна було вивозити. Вирішується питання щодо тих соціальн-побутових проблем, які мають територіальні громади Грибович і Малехова. Зокрама 150 тисяч передбачено на добудову спортзалу в Грибовицькій школі, протягом 2-3 місяці роботи мають завершити. Вже приступили до заміни водопроводу, який вийшов з ладу в селі Великі Грибовичі, зараз мають замінити 500 метрів і після 20 березня ще виділено 20 тисяч гривень на заміну ще 600 метрів водогону.

Звернулися до голови ЛОДА про надання допомоги, бо питання не виникло сьогодні: звалище експлуатується з 1959 року, проблеми накопичилися і сьогодні не можна ставити питання тільки перед містом про його врегулювання. Силами самого міста вирішити проблему неможливо, тут треба залучати кошти області і інших ресурсів. На рівні області є так званий екологічний фонд, до якого наше комунальне підприємство “Збиранка” протягом двох років перерахувало податку на екологічний збір більше мільйона, ці кошти повинні бути повернуті і так чином можна вирішити проблему. Ми звернулися до Сендеги з проханням про виділення коштів, а також з проханням створити комісію зі спеціалістів для того, щоб напрацювати конкретний план заходів щоб питання було вирішено. Вчора офіційно ми відправили листа з пропозицією про створення комісії. Це ті заходи, які ми робимо в межах наших фінансових можливостей, зрозуміло, що їх замало. Ми уклали угоду з “Укркомекоресурси”, сьогодні директор знаходиться в Києві, де розглядають питання про створення сортувальної станції на сміттезвалищі, щоб відсортовувати ті відходи, які ще піддаються переробці, щоб захороні підлягала менша частина.

Якщо ми себе називаємо цивілізованою нацією, то нам треба сідати за стіл переговорів. Сьогодні я закінчив нараду, де були представники спеціалізованої організації, які робили аналізи води і грунту і не бачать жодної катастрофи. Директор Горбаль докладає всіх зусиль, щоб не допустити витоки відходів, інфільтрат вивозять на очисні споруди, працює техніка, щоб цього не допустити.

Звалище експлуатується з порушеннями, але як інакше, якщо не видаються потрібні кошти. Якщо закрити сміттєзвалище, проблема все одно не зникне. Навіть, якби ми знайшли ідеальну ділянку для створення нового екологічно чистого сучасного сміттєзвалища, то проблема на старому не вирішиться, воно потребуватиме догляду і моніторингу ще багато років. Тому ставити питання про закриття і тішити себе ілюзіями, що закриємо і проблема знята, це не правильно. Поки ми там є і місто виділяє кошти, сміттєзвалище експлуатується з мінімальними порушеннями, інакше проблема ляже на плечі територіальної громади, яка собі точно ради не дасть. З 1996 року облрада запропонувала близько десяти ділянок, але жодна громада не погодилася. Одне з питань, яке ми зараз ставимо перед губернатором – надати нам допомогу у відведенні такої ділянки. Вирішити проблему пікетами неможливо. Якщо вони і закриють сміттєзвалище, то буде хаос в місті, виникнення епідемій, збурення територіальної громади і в кінцевому результаті міська рада буде змушена ввести надзвичайний стан, але від цього нічого не зміниться. Треба домовлятися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *