Жіночий кордон - „Львівська газета“, 18 лютого

|

Ми давно звикли до стереотипного образу прикордонника – зосередженого чоловіка у військовій формі із гвинтівкою, вівчаркою на повідку, який вдивляється в обрій.

Однак після реформи, яка перетворила прикордонні війська на прикордонну службу, відірвавши певним чином охоронців кордону від армії, звичні погляди мали б пройти певну ревізію, тим більше, що кордон охороняють не лише на заставах, але й, наприклад, у аеропорту. Після візиту до прикордонної служби Львівського летовища моє враження про прикордонників геть змінилося. Як виявилося, у відділі прикордонного контролю “Львів-Аеропорт” 80 відсотків працівників – жінки!

“Із початку створення відділу основну його частину становили чоловіки, – розповідає старший інспектор ВПК “Львів-Аеропорт”, лейтенант Оксана Паньків. – Але з приходом декількох жінок, які виконували свої обов’язки на рівні з чоловіками, сили вирівнялися. За деякий час співвідношення було “50 на 50”, а згодом утворився переважно жіночий колектив”.

На відміну від застав на кордоні, праця жінок на летовищі видається спокійнішою та легшою: у зв’язку з тим, що кордон перетинають повітрям, немає контрабандистів, порушників кордону, нелегальних мігрантів. Як розповів Олексій Петров, начальник відділення прикордонного контролю “Львів – Аеропорт” і один із нечисленних представників чоловічого складу, причина відсутності гострих ситуацій пов’язана, перш за все, з елітністю мандрівок літаком – не кожен українець може собі це дозволити. “У кожної служби є своя специфіка та повноваження. Нашу службу можна назвати однією з найспокійніших, однак легкою назвати було б неправильно. Тут високий контроль, і кримінал сюди не потикається, нелегальних мігрантів немає, хоча ймовірність таких порушень є. Просто відбувається контроль та інтерв’ювання на різних рівнях, відповідно до чого людей або впускають у країну, або не впускають. Якщо людина вимагає статусу біженця, то це питання вирішують не тут, а “на горі”, у Києві. Однак порушники постійно самовдосконалюються. І ми теж не пасемо задніх – учимося, намагаємося випередити їхні наміри”.

Найбільше проблем прикордонникам створюють недобросовісні співвітчизники, які намагаються перетнути повітряний кордон із підробленими документами. Таких осіб відразу затримують і порушують проти них кримінальні справи. Виявити їх не так уже й важко – жінки-прикордонники мають на озброєнні сучасні прилади паспортного контролю й огляду речей.

Якісній роботі відділення прикордонного контролю “Львів-Аеропорт” посприяло розширення Євросоюзу. Згідно з законом, особовий склад отримав більше повноважень, що підвищило безпеку та швидкість реагування на порушення. За словами Олексія Петрова, прикордонники при затриманні порушників зобов’язані були звертатися у правоохоронні органи для проведення дізнання. Тепер це в компетенції відділення. Крім того, сусідство із Європейським Союзом змусило вдосконалити сервіс – нині затримок із боку місцевих прикордонників практично не буває. Оформлення одного пасажира триває в межах 5 хвилин. Як розповів Олексій Петров, у разі прибуття іноземця (а саме вони через високу ціну авіаперельоту становлять левову частину клієнтів), у якого відсутні відповідні документи або виявлено порушення в їх оформленні, його тим самим рейсом відправляють на батьківщину. Така ситуація трапилася минулого року під час конференції психотерапевтів, коли у двох французьких науковців не виявилося в паспорті української візи. Кумедність ситуації полягала в тому, що вони не знали про необхідність отримання віз і сподівалися владнати все в аеропорту. “На жаль, ми не надаємо такої послуги, це можна здійснити лише на київському летовищі”, – пояснив начальник відділення прикордонного контролю “Львів-Аеропорт”.

У зв’язку із подальшими зовнішньополітичними змінами очікують змін і в роботі прикордонників летовища. Через прогнозоване збільшення потоку літаків працівники відділення сподіваються на розширення штату та приміщення. Однак залишиться незмінним єдине: подорожніх зустрічатимуть усміхнені та привітні прикордонниці, які формуватимуть позитивний образ у гостей нашого міста.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *